Esmaspäeval «Kuuuurijas»: digipädeva eestlase kontolt varastati minutitega mitukümmend tuhat eurot (4)

Elu24
Copy
Foto: Kaader saatest

Esmaspäevane «Kuuuurija» toob ekraanile hoiatava loo järjekordsest netikelmusest, mis näitab selgelt, et veebikurjategijad on muutunud üha osavamaks. Isegi need, kes on teadlikud ja ettevaatlikud veebis varitsevate ohtude suhtes, võivad langeda pettuste ohvriks.

Nii jagab saates oma jahmatavat lugu raamatupidajana töötav Irina, kes sattus petturite küüsi ja kaotas kõik oma raha. Kõik algas, kui naine märkas oma telefonis midagi kummalist – Swedbanki äpi teavitused hakkasid aktiveeruma, kuigi ta polnud midagi puudutanud. Hoolimata sellest, et Irina ei avanud ühtegi kahtlast linki oma telefonis ega arvutis, hakkas tema kontolt minutitega raha kaduma.

Ta proovis ühendust võtta pangaga, et abi saada. Samal ajal helistati talle väidetavalt politseist ja räägiti tema kontol toimuvatest kummalistest kannetest. Helistajaks oli mees, kes rääkis vene keeles ja teadis väga palju Irina isiklikest andmetest, sealhulgas tema käikudest pangakontorisse ja isegi tema endist perekonnanime.

Irina uskus helistajat, seda enam, et kõneleja saatis talle oma identiteedi tõestamiseks ka politseiniku töötõendi. Segaduses ja kriitilises olukorras ei suutnud naine mõista, et tegemist on pettusega. Hiljem sai Irina teada, et tema kontol tehti ülekandeid Suurbritanniasse ning tema krediitkaardiga võeti laenu. Irina mitmekümnetuhande suurused säästud kadusid minutitega.

Foto: Kaader saatest

Hiljem selgus, et tema arvutisse oli paigaldatud kaugjuurdepääsutarkvara AnyDesk, mis võimaldas kurjategijatel tema seadmetes liikuda ja tema isiklikke andmeid varastada.

Kas ja millise lahenduse sai Irina ehmatav lugu ja kuidas kommenteerib seda politsei, selgub esmaspäeval kell 20.30 Kanal 2 saates «Kuuuurija».

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles