Kliendi pangakontolt haihtus ligi 300 eurot. SEB: tõenäoliselt on tegu kaardiandmete internetikeskkonda lekkimisega

Elu24
Copy
SEB pank.
SEB pank. Foto: Peeter Langovits

«Mõtlesin, et äkki ma tõesti kulutasin kuskil 300 eurot,» tunnistab äkitselt pangakontolt kahtlase tehingu avastanud Mariliis. SEB turbekeskuse turbejuht Kätlin Kukk möönab, et tegemist on tõenäoliselt kaardiandmete lekkimisega.  «Kurjategijad hangivad internetist kaardiandmeid, rünnates näiteks mõne e-poe kliendibaasi või ostes juba eelnevalt kogutud andmeid mustalt turult.»

«Ma ei teadnud, kui kaugele mu šopingusõltuvus on läinud, äkki ma tõesti kulutasin kuskil 300 eurot,» kirjeldab sisulooja Mariliis Kaer peast läbi käinud mõtteid, kui avastas äkitselt, et kontolt on kadunud ootamatult 263 eurot.

«Guugeldasin ja avastasin, et see on pettus,» nentis Mariliis, kes enda sõnul varem netipettustesse sattunud ei ole. Kohe võttis ta ühendust SEB pangaga. «Kell kaks öösel kontakteerusin SEB-ga ja õnneks nad vabastasid mu raha broneeringust,» ütles ta. «Ma saan selle õnneks tagasi! Abi on olemas! Mina saan oma raha igatahes tagasi!» 

Toimetusele nentis Mariliis, et raha tema kontole laekus tagasi ligi 13 tundi hiljem. «Südaöösel võtsime ühendust ja järgmisel päeval kell üks oli raha tagasi.» Küll aga möönab ta, et lootus raha tagasi saada oli kadumas, kui SEB töötaja teisel pool telefonitoru lootust ei andnud.

SEB pank.
SEB pank. Foto: Liis Treimann / Postimees

SEB turbekeskuse turbejuht Kätlin Kukk nentis, et tõenäoliselt on sel juhul tegemist kliendi kaardiandmete internetikeskkonda lekkimisega. «See on tänapäeval kahjuks sagedasti juhtuv olukord. Internet ei ole kahjuks kõige turvalisem keskkond, mistõttu on ülimalt oluline teada ja tunda kaupmeest, kellega oma pangaandmeid jagatakse ning suhtuda kriitiliselt kõikidesse ebatavalisustesse, mis ostu sooritamisel ette tulevad,» märgib Kukk.

Kaardiandmete lekkimine

Viimane toob välja, et kurjategijad hangivad internetist kaardiandmeid rünnates näiteks mõne e-poe kliendibaasi või juba eelnevalt kogutud andmeid mustalt turult ostes. «Samuti võib mõni kaupmees andmetega hooletult ümber käia ning need satuvad paharettide kätte. Sellisel teel hangitud andmetega hakkavadki kurjategijad oste sooritama,» lisab ta. 

«Selliste olukordade tõttu soovitame hoida oma pangakaardi limiidid minimaalsed ning kontrollida stabiilselt oma konto väljavõtet. Kui on kahtlus, et kaardiandmeid on kuritarvitatud, siis tuleks kohe teavitada oma kodupanka ja kaart välja vahetada uue vastu.»

SEB turbekeskuse turbejuht märgib, et ehkki nende eesmärk on oma kliente abistada, siis pettustega kaotatud summasid üldjuhul kahjuks enam tagasi ei saada, kuna tehingud on kliendi autentitud ehk on antud allkirjaga nõusolek tehingu toimumiseks. «Selles juhtumis polnud aga kaarditehing kinnitatud ja tehing jäi n-ö rippuma, mistõttu oli meil võimalik tehingu summa tagastada,» möönab Kukk.

Kätlin Kukk. 
Kätlin Kukk. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles