Miks näitavad Eesti telekanalid agressorriigi seriaale? Telekanalid annavad aru (7)

Elu24
Copy
23.07.2021, Tallinn. ERRi logo pildistatuna läbi puuokste.
23.07.2021, Tallinn. ERRi logo pildistatuna läbi puuokste. Foto: Madis Veltman

«Jälgime, et sõda õigustavat sisu ja propagandat ekraanile ei jõuaks,» nendib ERRi kommunikatsioonijuht Pille-Mai Helemäe, selgitades, et teleekraanil nähtu on enamasti kas kordus või enne 2022. aasta veebruari sõlmitud ja tasutud lepingute alusel hangitud sisu.

«Meie kallis venekeelne riigikanal ETV+ näitab rahulikult värsket, 2020. aastal valminud spioonipõnevikku Kariibi kriisist nõukogude agentide seisukohalt,» on ühismeedias tõstatatud teema, miks jooksevad tele-eetris vene seriaalid. «ERR, oskate selgitada?» 

«Sealt tulevad kogu aeg sellised seriaalid,» nendib üks kommentaariumis. «Tekib küsimus, kas autoriõiguste omaja küsib näitamise eest raha? Ja kui küsib, siis kas see raha läheb Venemaale,» arutletakse. 

ERRi kommunikatsioonijuht Pille-Mai Helemäe möönis, et kogu ETV+ programm on venekeelne, sh omasaated. «Muukeelse auditooriumini jõudmiseks ja kaasamiseks Eestis on venekeelse programmi pakkumine hetkel ainuvõimalik lahendus,» nentis Helemäe, täpsustades, et alates täiemahulise sõja algusest Ukrainas on Eesti Rahvusringhääling lõpetanud ära lepingud Venemaa levitajate ja tootjatega ehk Venemaal toodetud sarju ERRist ei näe.

«ERRi hanketoimetus on otsinud uusi turge ja võimalusi venekeelse sisu leidmiseks teistest riikidest. Näiteks oleme suurendanud oluliselt Ukrainas toodetud filmide-sarjade mahtu. Ainuüksi praegu näitab ETV+ esmaspäevast reedeni nelja Ukraina sarja vene keeles, need on «Õiglus», «Naistearst», «Kiirabi», «Kull ja kiri»,» tõi ta välja. 

Kordused?

Küll aga tunnistas Helemäe, et programmides võib praegugi leida Venemaal toodetud sisu. «Enamasti on tegemist kas kordustega või enne 2022. aasta veebruari sõlmitud ja tasutud lepingute alusel hangitud sisuga. Varem ostetud õigustega hankeprogramm ja venekeelne sisu läbib omakorda mitmekordse kriitilise filtri. Jälgime, et sõda õigustavat sisu ja propagandat ekraanile ei jõuaks. Vajadusel kanname ka materjalid maha ja jätame need eetrisse panemata,» kinnitas Helemäe. 

ERRi kavas olev spioonipõnevik.
ERRi kavas olev spioonipõnevik. Foto: Kuvatõmmis

ERRi kommunikatsioonijuht Pille-Mai Helemäe tõi välja, et ETV+ eetris on iga päev venekeelne uudistesaade «Aktuaalne kaamera», mille näol on tegu ühtlasi kõige vaadatuma venekeelse saatega Eestis. Lisaks tõi ta välja, et ETV+ kavas on esmaspäevast reedeni on eetris hommikuprogramm «Kohv+», esmaspäevast reedeni õhtune telemagasin «Horisont», esmaspäeviti arutelusaade «Oma tõde», teisipäeviti intervjuusaade «Nädala intervjuu» ja tarbijateemadele keskenduv «Peegel», kolmapäeviti debatisaade «Epitsenter», neljapäeviti uuriv telemagasin «Insight», laupäeviti välispoliitikasaade «Orbiit». 

Duo Media all olev Kanal 7 on samuti venekeelne. «Kanal 7 on venekeelne kanal, mille saatekava selgroo moodustavad Eestis, Ukrainas ja teistes Euroopa riikides loodud või sõltumatutelt tootjatelt ostetud venekeelsed või vene keelde tõlgitud saated ja sarjad,» kommenteerib Duo Media kommunikatsioonijuht Mari-Liis Veskus

Veskus tõi välja, et Kanal 7 ekraanilt leiab näiteks telemagasini «Täistund» venekeelse versiooni «Ровный час». Saadet juhib ajakirjanik ja Канал 7 uudistesaate «Новости в 7» saatejuht Dmitri Kukuškin. Samuti on kanali kavas krimisaade «Криминальная неделя» («Krimi»), mis hoiab Veskuse sõnul vaatajaid kursis kohalike politseiuudistega. Septembrist lisandusid programmi kodumaised saated «Südamesoov» ja «Kodud rahaks».

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles