SEGADUS PIIRIL? Vene väljaanded kirjutavad, et kiirabiauto ei saanud üle piiri, MTA lükkab selle ümber (2)

Elu24
Copy
Pärast Venemaa alustatud sõda Ukrainas on piiriületuste arv Narva piiril järsult langenud ning sellega põhjendatakse ka järjekorra broneeringute hüppelist hinnatõusu.
Pärast Venemaa alustatud sõda Ukrainas on piiriületuste arv Narva piiril järsult langenud ning sellega põhjendatakse ka järjekorra broneeringute hüppelist hinnatõusu. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Mitmed venekeelsed väljaanded kajastavad, kuidas vähki põdenud ukrainlanna pidi ratastooliga Eesti-Vene piiri ületama, kuna väidetavalt on eriotstarbeliste sõidukite piiriületus häiritud. «Kui antud vahejuhtum tõesti aset leidis, jääb see haiget transportinud inimeste südametunnistusele, sest Vene Föderatsiooni numbrimärgiga kiirabile sissesõidukeeldu pole,» kinnitab maksu- ja tolliamet (MTA).

«BBC räägib, kuidas surmavat vähki põdev ukrainlanna pidi Venemaalt autode sissesõidukeelu tõttu ratastoolis Eesti piiri ületama,» seisab vene väljaandes TV Rain, mis vahendas 17. septembril portaalis BBC Russian Service's ilmunud artiklit. Viimane kandis pealkirja «Poolteist kilomeetrit ratastoolis: kuidas mõjutasid ELi Venemaa-vastased sanktsioonid piiratud liikumisvõimega pagulasi Ukraina okupeeritud piirkondadest».

Venekeelses artiklis on kirjeldatud, et vabatahtlikud toimetasid Mariupoli elaniku Lydia (tema nimi on muudetud) Venemaale Peterburi tervisekontrolli, ent kuna tema seisund oli väidetavalt sedavõrd tõsine, olevat Eesti arstid teatanud, et on valmis teda piirilinnas Narvas vastu võtma.

«Peterburi erakiirabi, kellega vabatahtlikud ühendust võtsid, hoiatas, et piiriületusega võib tekkida raskusi. Arstide hinnangul ütlesid Eesti piirivalvurid kaks nädalat tagasi, et kiirabibrigaadi ei pruugita enam Eestisse lubada,» kirjutatakse artiklis. Nii olevat Lydia koos arstiga viidud piirile tavalise autoga ja haige Ukraina sõjapõgenik tuli väidetavalt üle piiri talutada, kuna Vene numbrimärkidega kiirabiautot ei juletud Eestisse saata.

«Piiril seisis auto pikas järjekorras ja Lydia poeg viidi ära kolmetunnisele ülekuulamisele. Pärast piiriületust pidi Lydia poeg ratastoolis emaga poolteist kilomeetrit kõndima,» väidetakse artiklis.

Kiirabisõiduk saab üle piiri

Maksu- ja tolliameti meediasuhete spetsialist Karin Ulvik nentis, et ühtegi ametlikku pöördumist maksu- ja tolliametile sellise juhtumi lahendamiseks ei ole tulnud ning idapiirile ei ole Venemaalt tulnud ka ühtegi Vene numbrimärgiga kiirabisõidukit sooviga Euroopa Liitu siseneda.

«Euroopa Komisjon sätestab erandid eriotstarbelistele sõidukitele, mis tähendab seda, et vajadusel saab Vene numbrimärgiga kiirabisõiduk üle piiri ja siseneda Eestisse. Ja see on toimunud ka varem sarnaselt, et kas on läinud euroliidu numbritega kiirabi Venemaa suunal või siis vastupidi,» selgitas Ulvik, lisades, et neil ei ole ka jõustunud keeluga kaasnenud probleeme ega arusaamatusi. 

«Kui antud vahejuhtum tõesti aset leidis, jääb see haiget transportinud inimeste südametunnistusele, sest Vene Föderatsiooni numbrimärgiga kiirabile sissesõidukeeldu pole,» kinnitab ta veel kord.

Ulvik tõi välja, et on seoses kõnealuse artikliga võtnud ühendust ka BBC Vene toimetusega. «Jagasime eile omapoolset seisukohta ka BBC Vene toimetusega, kes ei ole veel meie selgitustega oma artiklit tänaseni täiendanud,» nentis ta.

Eesti järgib Euroopa Komisjoni 8. septembril avaldatud Venemaa Föderatsioonile kehtestatud sanktsioonide täiendavat tõlgendust, mille kohaselt ei ole Venemaa Föderatsioonis registreeritud mootorsõidukitel enam lubatud siseneda Euroopa Liidu territooriumile.

Nii keelati 13. septembril Venemaa Föderatsiooni numbrimärki kandvatel mootorsõidukitel Eestisse välispiirilt sisenemine, kuna need kuuluvad sanktsiooni kohaldamisalasse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles