Rain Lõhmus valitsuse plaanist pankadelt raha võtta: see on sama, kui keegi võtab sinult ära kella või rahakoti (1)

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Rain Lõhmus.
Rain Lõhmus. Foto: Mihkel Maripuu

Neljapäevaõhtuses ETV saates «Ringvaade» rääkis pankur ja ettevõtja Rain Lõhmus sellest, mida ta arvab valitsuse ideest hakata riigieelarve lappimiseks pankadelt raha võtma. «Ma arvan sellest samamoodi kui siis, kui tänaval tuleb keegi inimene vastu ja ütleb, et võtaks su kella või rahakoti ära,» ütleb ta.

Valitsus asus täna Vihula mõisas arutama, kuidas järgmise aasta riigieelarvesse rohkem tulusid leida ja mille arvelt kärpida. Üheks ettepanekuks on pankuritelt raha ära võtmine. Mida arvab sellest mõttest pangandustegelane Rain Lõhmus

«Pole hea mõte hakata pankadelt raha võtma. Eesti majandus on suures osas finantseeritud just pankade toel,» ütleb Lõhmus ja toob kaks kõnekat näidet. «Ma arvan sellest samamoodi kui siis, kui tänaval tuleb keegi inimene vastu ja ütleb, et võtaks su kella või rahakoti ära,» räägib ettevõtja, juhtides tähelepanu asjaolule, et puudus riigieelarves on pikaajalisem probleem ning lühikese aja jooksul pankadelt raha võtmine seda ei lahenda. Tagajärjeks oleks Lõhmuse sõnul see, et pank peab tõstma laenuintressi väga kõrgeks. «Siis kannatavad miljonid inimesed kindlasti,» ütleb Lõhmus.

Rain Lõhmus saates «Ringvaade».
Rain Lõhmus saates «Ringvaade». Foto: Ekraanitõmmis videost.

Teiseks näiteks toob Lõhmus perekonna. «Härra minister on pereisa ja ta näeb, et väljaminekud on suuremad kui sissetulekud. Kas ta teeb siis ettepaneku lahendada see probleem kiirlaenuga?» küsib Lõhmus.

Riik on harjunud oma tulusid kiiresti kasvatama, kuid kõrged maksud pärsivad majandustegevust. Seda tuleks valitsusel riigieelarve aruteludes silmas pidada.   

Valitsus arutab järgmise aasta riigieelarvet ja järgmise nelja aasta riigi eelarvestrateegiat 14.-15. septembril Vihulas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles