HAIGENA JALGSI BUSSILE Põlva proua kurdab, et vald ei ulata abikätt: kui puuet pole, siis transporti ei saa (1)

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Tartu ülikooli kliinikum.
Tartu ülikooli kliinikum. Foto: Sille Annuk

Kuidas pääseda maapiirkonnast Tartusse arsti juurde, kui peres pole autot ja ühistransporti pole tervise tõttu võimalik kasutada? «Bussipeatusesse minek käib mulle haiguse tõttu üle jõu, kuid valda helistades öeldi, et peaksin kasutama ühistransporti,» räägib Põlva valla elanik, kelle sõnul pakutakse transporti vaid neile, kellel on puue. «Lihtsalt tervisehädadega vanainimene, kellel pole puuet, lükatakse kõrvale.» Vald ütleb, et sotsiaaltransporditeenus on neil olemas ja osaliselt tuleb selle eest inimesel endal tasuda.   

Põlva vallas elav Anne (nimi muudetud, toimetusele teada) pöördus Elu24 toimetuse poole seoses murega sotsiaaltranspordi pärast. Proua kutsuti Tartusse Maarjamõisa haiglasse uuringutele seoses südameprobleemidega. Kõiki vajalikke uuringuid polnud võimalik samale päevale panna, nii et Tartusse tuli minna mitmel korral. «Pakutud ajal polnud aga mul kuidagi võimalik Tartusse saada ja seepärast pidingi aja ära muutma ja selle hilisemaks lükkama, sest tütar see päev vabaks ei saanud töölt, et mind uuringutele viia. Põlva vallast ma abi ei saanud transpordi osas. Tekibki küsimus, kuidas saavad üksikud pensionärid ja pered, kus pole autot, uuringutele Tartusse?» küsib Anne lisades, et kui kehtestatakse automaks, pole ta üldse kindel, kas tema tütar enam autoga sõita saabki.  

«Siin maal oled täiesti sunnismaine. Buss käib ka ainult paar korda päevas. Ja bussipeatus on minu kodust kahe kilomeetri kaugusel. Südamehaigena käib see vahemaa mulle üle jõu, nii et ühistranspordiga ma arstile minna ei saa,» ütleb Anne, kelle hinnangul on haldusreform ja seeläbi loodud suur Põlva vald teinud elu keerulisemaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles