Teadlased: natsid kasutasid paraadsammu ajupesuks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa diktaator Adolf Hitler ja marssivad sõdurid
Saksa diktaator Adolf Hitler ja marssivad sõdurid Foto: AP / Scanpix

USA California ülikooli teadlaste arvates kasutasid natsid paraadsammu ajupesu eesmärkidel.

Uurijad leidsid, et kui grupp teeb ühte ja sama liigutust nagu näiteks marsib või tantsib, siis tekib selle liikmete vahel tugev side ning lojaalsus ning neil tekib kerge transs, kirjutan New Scientist.

«Paraadsamm oli osa sellest ajupesust, mida Hitler ja Mussolini kasutasid suurte rahvamasside mõjutamiseks ja enda tahte alla painutamiseks,» selgitasid teadlased.

Scott Wiltermuth ja ta meeskond selgitasid, et kui suur mass teeb mingit ühist liigutust, siis see töötab nagu inimeste kontrolli mehhanism.

«Inimesel on vaja tunda, et ta kuulub kuhugi. Grupis olevad inimesed tõstavad grupi heaolu võrdseks enda heaoluga,» selgitas Wiltermuth.

Teadlased jaotasid 96 katsealust nelja gruppi ja siis paluti neil  koos erinevaid ülesandeid täita.

Ülesannete hulka kuulusid laulu kuulamine ning laulusõnade vaikselt kaasa kordamine, kaasa laulmine, laulmine ja tantsimine ning laulust erinevate variantide kuulamine ja kaasa tantsimine.

Teises osas pidid katsealused otsustama, kas nad liituvad grupiga või teevad tegevusi üksinda.

Tulemused näitasid, et grupiga mitte liitunud ja mitte sünkroonis olnud käitusid vähem lojaalselt kui gruppi kuulunud.

Uurijate sõnul saab nende katsega seletada ka seda, miks natsijuhid kasutasid rahva mõjutamiseks paraade ja ühislaulmisi.

Teadlased lisasid, et inimestele on looduse poolt kaasa antud  võime jäljendada seda, mida nähakse.

«Kui inimesed on koos massiga ja nad tunnevad end grupi osana, siis hakkab aju tootma suuremas koguses mõnu tekitavat ainet dopamiini,» nentisid uurijad.

Uurijate sõnul olid natsijuhid teadlikud massi mõjust üksikisikule ning kasutasid seda edukalt ära.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles