PEAB OLEMA ÕIGE ISIKSUSETÜÜP Marsi koloniseerimiseks on vaja vaid 22 inimest

Inna-Katrin Hein
Copy
Arvutijoonistus Marsi kolonistidest
Arvutijoonistus Marsi kolonistidest Foto: Frame Stock Footage/Shutterstock

Uue optimistliku uuringu kohaselt on Marsil koloonia loomiseks vaja vaid 22 inimest. Kuid mitte kõik pole sellega nõus ja mõned eksperdid arvavad, et inimese kestva kohaloleku loomiseks punasel planeedil oleks neid vaja palju rohkem.

Uuring laaditi üles trükieelsesse andmebaasi ArXiv 11. augustil ja seda ei ole eelretsenseeritud. Teadlased kasutasid selles arvutiprogrammi, mida nimetatakse agendipõhiseks mudeliks (ABM), et ennustada, kui palju inimesi on vaja koloonia säilitamiseks Marsil. ABMid simuleerivad seda, kui hästi rühmad reageerivad nende isiksusetüüpide põhjal keerulistele stsenaariumidele, kirjutab Live Science.

Mudeliga vaadeldi nelja isiksusetüüpi: meeldivad, kes ei ole väga konkurentsivõimelised ega agressiivsed; sotsiaalsed, kes on ekstravertsed ja saavad sotsiaalsetes tingimustes hästi hakkama; reageerijad, kes näevad vaeva rutiini muutustega toimetulekuks; ja neurootikud, kes on väga konkurentsivõimelised ja agressiivsed. Seejärel muutis mudel põhiülesande, näiteks Marsi kaevandamise ja põllumajanduse tegemisel iga tüübi arvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles