ELU25 Juku-Kalle Raid: metsik lääs Eesti võtmes. Seiklused Ameerika ja Eesti moodi

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy
Metsik Lääne-Eesti. Teater Palivere külas
Metsik Lääne-Eesti. Teater Palivere külas Foto: Mats Õun

1990ndaid aastaid meenutades tuleb kohe pähe, et Eestit (aga ka muud Ida-Euroopat) kutsuti «meitsikuks idaks». Samas eksisteerib Eestis ka «metsik lääs», kirjutab Juku-Kalle Raid ja soovitab lugeda Vahur Lauri teost «Leedid ja logardid. Lugusid metsikust läänest».

Vahur Laurit tunnevad need, kellel seisab kodus seina peal telekas eelkõige kui Aktuaalse Kaamera kauboikübaraga reporterit. Neljapäeval, 24. augustil, kell 19.00 presenteerib Lauri aga puhvetis Texas (Tallinn, Pikk tn 45) oma raamatut, mille vastu võiksid huvi tunda kõik, kes on kunagi lugenud indiaani- ja USA metsiku lääne lugusid. Kaante vahele on kogutud 9 lugu, mis räägivad USAs aset leidnud võidujooksust idast läände. Nende lugude ainetel on Vahur Lauri oma Holster klubiga teinud Eestimaa läänes – Paliveres – ka 20 aastat teatritükke.

Vahur Lauri raamat «Leedid ja logardid. Lugusid metsikust läänest».
Vahur Lauri raamat «Leedid ja logardid. Lugusid metsikust läänest». Foto: arhiiv

«»Leedid ja logardid« on pinu lugusid Ameerika kõnnumaast, kui sellest rullus üle tsivilisatsiooni laine», ütleb Vahur Lauri.

«Nende kaante vahel ootavad Teid jumalast hüljatud kullaotsijad paigas, kuhu poleks pruukinud tulla; naised, kes on ramminud kontsad maasse meeste maailmas; mehed, kelle elu sisu moodustavad veised ja määravad joogikohad, kuid kes pole loobunud otsimast oma võimalust; kodusõja sõdurid, kes saadetakse lähetusse, milleks neid polnud drillitud. Ning paljud teised. Leedid jäävad leedideks, aga logardid polegi võibolla täitsa logardid (Ja laadige kõik 6 padrunit!)»

«Metsik lääs» on kaasaegne väljend. Piiriasukad USA-s püüdlesid tsivilisatsiooni poole. Nad unistasid tapeedist, kohvikust, raamatukogust ja laste kisast.

«Olge vait ja laske kuulata,» katkestab kullaotsija pühapäevahommikuse jutluse, kui kirikus titt nutma hakkab.

Kui tsivilisatsioon oli kõikjal võimust võtnud, saabus igatsus endiste aegade järele. Kuulati vanade olijate pajatusi, igatseti tagasi piisonikarju ja hakati isegi indiaanlastele kaasa tundma. Siis mõeldi välja ka Metsik Lääs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles