LAISK VENELANE, KES EI AUSTA EESTIT? «Ma põlgan Putinit ja tema režiimi, kuid ma ei saa eesti keelt õppida!»

Elu24
Copy
Eestis sündinud kodanik, kelle emakeel on vene keel, väidab, et ta ei ole võimeline eesti keelt õppima. Pilt on illustreeriv.
Eestis sündinud kodanik, kelle emakeel on vene keel, väidab, et ta ei ole võimeline eesti keelt õppima. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

«Tahtsin küsida oma kaasmaalastelt – ma olen sünnilt Eesti kodanik –, kuidas toime tulla sellega, et inimesed tunduvad olevat täiesti sallimatud selle suhtes, et ma ei suuda eesti keelt õppida?» viskas üks Redditi kasutaja möödunud nädalavahetusel õhku küsimuse. Mõne päevaga on ta oma murele saanud kümneid vastuseid.

«Minu emakeel on vene keel, aga kuna tõlkesüsteem tõlgib palju paremini inglise keelde kui eesti keelde, siis kasutan siin inglise keelt!» selgitab keegi oma Eesti Redditi lõimes jagatud postituse alguses.

«Tahtsin küsida oma kaasmaalastelt – ma olen sünnilt Eesti kodanik –​, kuidas toime tulla sellega, et inimesed tunduvad olevat täiesti sallimatud selle suhtes, et ma ei suuda eesti keelt õppida?» küsis anonüümne postitaja.

Ta selgitab postituses, et tal ei ole probleeme ideoloogilistel põhjustel ja ta toetab täielikult iseseisvat demokraatlikku Eestit. «Ma põlgan Putinit ja tema režiimi, kuid vaimse tervise põhjustel olen väga sõltuv oma perekonnast ja riigitoetusest ning ma lihtsalt ei saa teist keelt õppida,» kirjutas ta.

See selgitus paljudele tema sõnul korda ei lähe. «Aga kui üritan seda seletada, siis eestlased ja teiste Balti riikide elanikud kutsuvad mind lihtsalt laisaks rumalaks venelaseks, kes Eestit ei austa!»

«Kas ma peaksin sellega lihtsalt leppima? Peaksin lihtsalt suhtlema ainult kohalike vene keelt kõnelevate inimestega ja mitte proovima midagi tõestada neile, kes midagi kuulda ei taha?» mõtiskles ta.

Vene keelt kõneleva eestlase postituse alla jäeti nelja päevaga ligi 80 kommentaari.

Kõige populaarsem kommentaar käsitleb postitaja ühte muret: tema selgitus, miks ta eesti keelt õppida ei suuda, on segane. «Mida sa täpselt mõtled selle all, et sa ei saa eesti keelt õppida?» küsib keegi postituse autorilt ja jätkab: «Sest ma ei usu, et eestlastele meeldiks eestlane, kes ei räägi sõnagi eesti keelt. Eriti kui emakeel on vene keel.»

Samas nõustus kommenteerija, et kui eesti keele õppimise takistus on piisavalt mõjuv põhjus, siis saaks tema seda mõnda aega tolereerida. Samas soovitas ta ära õppida mõned sõnad, näiteks tere, aitäh ja head aega. «Arvan, et paljud eestlased on palju mõistvamad, kui sa neid sõnu kasutad.»

Postituse autor vastas sellele kommentaarile järgmiselt: «Olen autist ja olen kogenud väga tugevat ja alandavat kiusamist, mistõttu ei ole mul põhimõtteliselt tekkinud töö- ja õppimisvõimet, eriti sellisteks asjadeks nagu keel!»

«Olen vaimselt pöördumatult traumeeritud ja eelistan surra, kui teha midagi teisiti, kui olen harjunud,» lisas ta lõpetuseks.

Kommentaarides nentisid paljud, et terve elu Eestis elanud kodanik peaks mingil määral eesti keelt ikkagi oskama. Samas leidis keegi, et keeleõppel oleks teda pidanud aitama vanemad. «Kuigi kiusamine ja autism teevad asjad raskemaks, näen liiga paljusid inimesi, kes seda vaid vabandusena kasutavad ning isegi ei proovi.»

Oma vaatenurka jagas kommentaariumis ka eestlane, kelle emakeel on vene keel. 

«Mis on sinu täpne probleem? Negatiivne suhtumine nende suhtes, kes eesti keelt ära ei õpi? See on iseseisev riik, kus eesti keel on emakeel, siin ei ole midagi loogilist, kui siin elada ja eesti keele õppimisest, et kohalikega rääkida, keelduda,» rõhutas ta postituse alguses.

Soovitus, et postituse autor võiks eesti keele ära õppida omas tempos ja isegi üksikute sõnade oskamine võib palju tähendada, kukkus aga läbi. Postituse autor viitas, et võtab enne endalt elu, kui räägib mõnda teist keelt: «Jah, see on vaimne probleem ja see ei ole lahendatav.»

Postituse autori äärmuslik põhjus, miks ta eesti keelt ei oska, enamikule siiski loogiline ei tundunud. «Siiski, ma ei leia, et see on piisav põhjus end keele õppimisest eemale hoida. Sa ei ole võimeline nautima elu Eestis täisväärtuslikult, kui sa ei mõista kasvõi natuke eesti keelt. [...] Ükskõik, mis sa valid, ära anna õppimise osas nii kergelt alla!» soovitas keegi sõbralikult.

Vene keelest Eestis on räägitud Redditis varemgi. Näiteks oli see teemaks aasta tagasi tehtud postituses, mis on tänaseks kustutatud, kuid mille kommentaarid on siiani loetavad. «See, et eesti laps ei oska piisaval tasemel koolis õpitud võõrkeelt, on tema enda asi. Olgu see siis vene keel või inglise keel või mõni muu võõrkeel. Aga võõrkeel ei ole eesti lapse riigikeel. Ühesõnaga, kui oled siin sündinud/kasvanud või siia elama tulnud, õpi riigikeel selgeks või tõmba minema. Me oleme väike riik, me peame enda keelt hoidma,» kommenteeris eestlane sarnast teemat aasta tagasi.

Rahvaloenduse tulemused näitavad, et Eestis räägitakse 243 emakeelt. Eesti keelt räägib emakeelena 67 protsenti ja võõrkeelena 17 protsenti rahvastikust. Seega kokku kõneleb eesti keelt 84 protsenti elanikkonnast, vahendab statistikaamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles