«KÕIGEKS PEAB VALMIS OLEMA!» Eesti esitänavatantsija Joel Juht stardib keerukal katsumusel puutumata Islandi maastikul

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy
Joel Juht valmistub 250 km pikkuseks ekstreemjooksuks Islandil.
Joel Juht valmistub 250 km pikkuseks ekstreemjooksuks Islandil. Foto: Artur Pavlovs / Shutterstock / Elu24 kollaaž

28. augustil võtab Eesti esitänavatantsija Joel Juht ette kuuepäevase teekonna maagilisel Islandil, et Fire and Ice ultrajooksul 250 kilomeetrit läbida. Kuigi enesetunne on hea ja ettevalmistused tehtud, siis näiteks konkreetset tõusumeetrite arvu rajal ei tea sportlane tänaseni. «Valmis peab olema kõigeks,» ütleb ta.

Varemgi ekstreemseid sportlikke katsumusi läbinud Eesti tänavatantsutalent Joel Juht tõdeb, et viimased nädalad on olnud kurnavad. «Kuna ettevalmistuste maht on suur, siis treeningud on olnud rasked ja päevad pikad, sest ka muu töö nõuab tegemist. Omaette aja on võtnud veel varustuse kokkupanek. Mul polegi varem vist treeningutel nii olnud, et näitajad nii madalale kukuvad. Tavaliselt on ikka midagi varuks ka jäänud,» arutleb Juht võistluse eel.

Kui mõni nädal tagasi tuli tegeleda põlvevaluga, mis tekkis suure tõenäosusega ülekoormusest, siis nüüd ootab vahetult enne katsumust ees puhkus ehk lühemad treeningud. «Magada tuleb rohkem ja trennid on pigem väikesed sutsakad. Varustusest on peaaegu kõik olemas, vaja on veel mõningaid meditsiinitarbeid ja nipet-näpet,» märkis sportlane.

Joel Juht.
Joel Juht. Foto: Erakogu

Ent mõttekohti jagub veel. «Näiteks võib tekkida olukord, kus joosta tuleb läbi vee ja jalanõud võivad märjaks saada. Islandil on maapinnal ka teravaid laavakivisid, mis võivad jooksutosse rikkuda. Enne minekut tuleb veel üle kontrollida akupangad, juhtmed ja patareid ning otsustada, milline osa riietusest koju jätta,» räägib ta nüanssidest, millele tähelepanu tuleb pöörata.  

250 km jooks koos raske varustusega

Samas tõdeb Juht, et ootab juba põnevusega Islandile kohalejõudmist. Sealsel ebamaisel maastikul toimuval ultrajooksul tuleb 250 km läbida koos varustusega, mis kaalub 8-10 kg. Ka ilmastikuolud võivad olla muutuvad. «Kindlasti on ees ootamas lagedaid välju ja tuuliseid kohti, seega tempo muutub pidevalt. Samuti ei ole mul veel ettekujutust, kas pinnas vajub jala all läbi või mitte. Lisaks ei tea ma tänaseni konkreetset tõusumeetrite arvu rajal. Igal juhul püüan jääda rahulikuks, nagu soovitab ka minu treener Eiko Toom,» arutleb Juht.

Juhi teekonnale sõidab kaasa elama ka hea sõber, kellel õnnestus pääseda korraldustiimi vabatahtlike sekka ning kellel avaneb võimalus tervet protsessi oma silmaga näha. Kui palju Juht ise võistluse ajal endast märku saab anda, selgub Islandil, sest suure tõenäosusega võib levi nii asustamata paigas üldse puududa.

Joel Juht ühel maailma raskeimal ultramaratonil Montane Lapland Arctic Ultra 2022. aastal.
Joel Juht ühel maailma raskeimal ultramaratonil Montane Lapland Arctic Ultra 2022. aastal. Foto: Linnea Isaksson

Fire and Ice ultrajooks saab 28. augustil alguse Kesk-Islandilt ning kestab 2. septembrini. Iga päevaga liiguvad võistlejad lähemale põhjapolaarjoonele.

Juhti saab alates 28. augustist jälgida Tracksy rakenduse abil, mis salvestab osaleja andmed ja asukoha iga 15 minuti järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles