TASUTA KONTSERT LÕPPES TRAHVIGA Külastajad arvavad, et Nõmme linnaosa vanem kutsus mupo trahvima: «Ei kutsunud!» (1)

Ketlin Kruse
, reporter
Copy
Trahvi saanud autod.
Trahvi saanud autod. Foto: Erakogu

Tallinnas Nõmmel asuvas Vabaduse pargis toimus 20. augustil tasuta kontsert, kus lavalauad vallutas menukas Terminaator. Kümnetele pidulistele lõppes kontsert aga parkimistrahviga. «Linnaosavanem kutsus ka piletiraha korjajad,» vihjasid külastajad ühismeedias trahvi teinud ametnikele. Turmtule alla sattunud Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri lükkab aga kõlakad ümber. «Oma nördimust toimunud trahvimise osas väljendasin peale kontserti koju jalutades ja trahve märgates,» kinnitab ta. 

«Kuidas ikkagi juhtus nii, et heast aastapäevaüritusest sai piinlik trahvipidu?» tõstatati kõnealune teema ka Nõmme elanike Facebooki grupis. «Nõmme linnaosavalitsus korraldas tasuta ürituse, parkimist ei korraldanud ja mupo sai kontserdi ajal kõigilt tee äärde parkijatelt sisse kasseerida,» torkas üks. «Kõigil trahv aknal, head aastapäeva linnavalitsuse poolt,» nentis teinegi. Parkimistrahvi said väidetavalt kümned haljasalale parkinud autojuhid.

«Mupo kaks ametnikku ütlesid, et neid kutsus trahvima linnaosavanem. Karmo [Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri] ütleb, et ei kutsunud, vaid kutsus parkimist reguleerima!» väidavad aga mitmed furoori tekitanud postituse kommentaariumis.

Parkimine Terminaatori tasuta kontserdil. 
Parkimine Terminaatori tasuta kontserdil. Foto: Erakogu

Kogukonnagruppi tehtud postituse all läks lahti tuline arutelu. «Olen näinud igast idiootsust. Aga sellist idiootsust pole veel näinud!» ütleb üks. «Kõik said trahvi! See on tase!» märgib teine. Trahvilipiku olevat kojamehe vahele saanud ka kontserdil esinenud Terminaator.

Kommentaariumis võtab teiste seas sõna Rainer Vakra. «Esiteks oleks loogiline, et isegi kui keegi pahatahtlikult kaebas, peaks mupo mõistma, et selline trahvimine ei ole mõistlik. Teiseks on ebaloogiline, et linnaosavanem kutsuks mupot trahvima. Kolmandaks usun, et homme need trahvid tühistatakse, mis küll pehmendab olukorda, aga mõttetu jama igal juhul. Neljandaks lõpetan optimistlikult, et äkki järgmiseks korraks midagi õpitakse,» kirjutab Vakra.

Kommentaariumis saab vatti ka Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri. «Linnaosavanem kutsus ka piletiraha korjajad,» kirjutab üks. Teine aga teab rääkida: «Mehed [mupo töötajad] ütlesid kõigile seal, et linnaosavanem kutsus nad trahvima.» Kuri lükkab Facebooki kommentaariumis viimase väite ümber. «Ei kutsunud... Suhtlesin nende korrapidajaga peale kontserdilt koju jalutamist, sest nägin ka neid trahve. Julgevad teha trahvi, siis julgegu ka vastutada selle eest,» vihjab ta ilmselt munitsipaalpolitsei ametnikele.

Trahvi saanud autod.
Trahvi saanud autod. Foto: Erakogu

Toimetusele möönis Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri, et linn ei olnud ürituse toimumise ajaks haljasalal parkimist lubanud. Küll aga lükkab ta veel kord ümber ringleva väite, et just tema kutsus mupo trahve välja kirjutama. 

«Nõmme linnaosa valitsuse kultuurinõunik, kes vastutab kultuuriürituste korraldamise eest, on kohustatud enne suurürituse toimumist kooskõlastama oma tegevuse mupoga ning kutsuma korrakaitsjad korda valvama. Juulis kinnitas mupo ühe veloekipaaži kohalviibimise kontserdi ajal, nende ülesandeks oli suunata liiklust ja tagada kord kontserdiplatsil,» selgitas Kuri. «Kutse eesmärgiks ei olnud kutsuda ametnikke kellelegi trahvi tegema... Mul on raske uskuda, et mupo ametnikud väitsid, et linnaosavanem on neid trahvima kutsunud. Mina ei ole mupoga enne kontserti suhelnud ning mingeid korraldusi andnud. Oma nördimust toimunud trahvimise osas väljendasin peale kontserti koju jalutades ja trahve märgates. Tegin seda telefoni teel mupo operatiivkorrapidajale. Kurb, et vägev kontsertelamus sai osa külastajate ja ka bändi jaoks rikutud välja kirjutatud trahvidega.»

Samas möönis Kuri, et on sel juhul kogemuse võrra rikkamad. «Tulevikus kaasame üritusele vabatahtlikke, kes aitavad liiklust korraldada. Kontserdi eel kommunikeerisime soovitust tulla kohale jalgsi, jalgrattaga või ühistranspordiga, võtta aega ka Nõmme hoovimüügipäevade külastamiseks, aga rohkearvulist publikut tuli ka kaugemalt ning autodega ja sellestki tuleb aru saada ning korraldada edaspidi parkimist vastavalt.»

Pargiala ja 45 hoiatustrahvi

Mupo avalike suhete peaspetsialist Meeli Hunt sõnas toimetusele, et mupo oli kutsutud kontserdipaigale tegema järelevalvet ja tagama avalikku korda, mitte korraldama või reguleerima parkimist, nii nagu väidab linnaosavanem. Lisaks sai mupo väidetavalt kohalikelt elanikelt kolm väljakutset seoses valesti parkimise ja avaliku korra rikkumisega. Kokku kirjutati Hundi sõnul välja 45 hoiatustrahvi. «Kolm kirjalikku teavitust ning hulgaliselt suulist selgitustööd, mis ei lõppenud trahviteate vormistamisega, kui isik oma rikkumisest aru sai ja auto ümber parkis,» rääkis Hunt.

«Kuna tegemist oli pargialaga, siis oli avaliku ürituse loale lisatud keskkonnaameti erinõudmine: korraldajal tagada, et peetaks kinni kaitsealuste parkide, arboreetumite ja puistute kaitse eeskirjast. Üritust toetav ja osavõtjate transport korraldada linnatänavatel ning parkimine parklates. Murupindasid mitte kahjustada,» tõi Hunt esile. «Sellest kõigest lähtuvalt tegutses ka meie patrull.»

Vaata videoklippi kontserdist!

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles