KES AITAKS? Eestlane jäi Bulgaariasse lõksu. «Olen tõesti meeleheitel.» (18)

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Bulgaaria. Foto on illustratiivne.
Bulgaaria. Foto on illustratiivne. Foto: Sakala

Eesti mees on sattunud Bulgaariasse lõksu ega saa kuidagi enam kodumaale tagasi. «Olen tõesti meeleheitel. Äkki jõuab see mõne inimeseni, kes oskab anda nõu ja abi,» kirjutab ta Facebookis. 

Margus on teinud oma sotsiaalmeedias postituse, kus jagab temaga juhtunud uskumatut lugu ning palub oma Facebooki sõpradelt abi. 

«Olen tõesti meeleheitel. Äkki jõuab see mõne inimeseni, kes oskab mulle anda nõu ja abi. Enamus mu tuttavatest on kursis minu juhtumiga. 16. mail sõitsin autoga Bulgaarias Sofiast Burgase poole. Burgase ligidal pidas mind kinni politsei. Kontrollis dokumente ja otsustas teha ka alko- ja narkotesti. Alko näitas 0, aga narkotest näitas nagu oleksin juhtinud autot kokaiinijoobes,» kirjutab Margus, kes kinnitab, et pole kunagi oma elus narkootikume isegi mitte proovinud. 

«Ma pole oma 54. eluaasta jooksul proovinud mitte ühtegi narkoainet! Isegi mitte kõige lahjemaid. Kui mitte arvestada narko hulka Ibuprofeeni ja Goldrexi. Loomulikult nõudsin ma vereanalüüsi võtmist, kuigi politsei soovitas, et võta süü omaks, saad tingimisi peale ja koju ära,» ütleb ta. 

«Miks ma peaks võtma omaks süü, mis on absurdne, ja teo, mida ma pole sooritanud?»

Marguselt võeti vereproov ja öeldi, et vastuse saabumine võib võtta aega kuni kuu. «Imestasin ja tõstsin häält, et kuidas nii kaua. Aga kõige olulisem selles asjas on see, et kuna tegu on nende mõistes raske rikkumisega, siis prokuratuuri poolt väljastati paber, mille põhjal on mul Bulgaariast väljasõidukeeld kuni menetluse lõpuni. Küsisin, et kuidas ma peaksin ilma rahata hakkama saama selle kuu aega. Tööd ju teha ei saa. See neid ei huvitanud.»

Burgase rand Musta mere ääres. Foto on illustreeriv.
Burgase rand Musta mere ääres. Foto on illustreeriv. Foto: Erakogu

Advokaat ei aita

Kuigi Bulgaaria riik määras Margusele advokaadi, pole mehe sõnul temast abi olnud. «Riigi poolt määrati mulle ka advokaat, kes aga lihtsalt eirab minu kõnesid. Võtsin ühendust ka Eesti saatkonnaga, mis asub Rumeenias Bukarestis. Ka nemad proovisid ühendust saada selle advokaadiga, aga tulutult. Saatkond aga ilmselt rohkem mind aidata ei saa, sest teisel riigil pole õigust sekkuda nende õigussüsteemi,» ütleb Margus.

«Kuu aja möödudes helistasin Burgase prokuratuuri, et küsida, kas ma võin lahkuda, aga sealt öeldi, et paraku võtab see menetlus siin aega 2–3 kuud ja ei või veel. Kahe kuu möödudes oli aga sama jutt. Nüüd on möödas kolm kuud. Kuna advokaati kätte ei saanud, siis sain prokuratuurist selle uurija nime ja telefoninumbri ning helistasin talle. Ma ju ei teadnud isegi seda, mis oli ametliku vastusena tulnud laborist. Ja ei tea siiani, sest see uurija ütles, et vastuseid pole tulnud.» 

Kuidas on võimalik, et vereproovi tulemuse teadasaamine võtab nii kaua aega? «Labor on Sofias, aga see on ju ainult 350 kilomeetri kaugusel Burgasest. Tean, et olen antud süüdistustes süütu. Ma lihtsalt ei tea, mida edasi teha, sest mul pole raha, et palgata normaalset advokaati. Pole ju kolm kuud tööd teha saanud ja olen elanud raha peal, mis on sõpradelt laenatud.»

«Paljud on soovitanud mul proovida lihtsalt üle piiri minna teise riiki ja sealt Eestisse. Paraku ei kuulu Bulgaaria minu andmetel Schengeni alasse ja siin piiril dokumente kontrollitakse. Ja juhul, kui mind kinni peetakse, siis võetakse seda kui põgenemist ja siis topitakse mind lihtsalt nelja seina vahele kuni menetluse lõpuni. Praegu saan «nautida» vähemalt sooja ilma,» ütleb Margus lisades, et tema elu Eestis hakkab siiski juba kokku kukkuma. «Võlad kasvavad, korter on mitu kuud maksmata jne. Mul on tõesti nii lootusetu tunne, et kui keegi oskab aidata, siis palun abi.»

Välisministeeriumi esindaja Kerstin Meresma ütleb, et ministeerium on juhtunust teadlik. «Täpsemat infot selle kohta, kuidas toimida, kui inimene on välisriigis kinni peetud, leiab siit: Kinnipidamine – Reisi Targalt,» ütleb Meresma. 

Kinnipeetul on kindlad õigused: talle peab olema tagatud võimalus võtta ühendust Eesti välisesindusega, talle peab olema tagatud õigusabi ehk advokaadi teenus ning vajadusel peab olema tagatud ka tõlge kinnipeetu jaoks arusaadavasse keelde.

Kuigi Margusel on samuti ametlikult advokaat, ei ole tal õnnestunud advokaadiga ühendust saada. 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles