ELU25 Juku-Kalle Raid: Vene kodanike poputamine ning nende valimisõigus Eestis tuleb kiirelt lõpetada! (9)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, Riigikogu väliskomisjoni liige
Copy
Juku-Kalle Raid usub, et agressorriigi kodanikud ei peaks Eestis valida saama.
Juku-Kalle Raid usub, et agressorriigi kodanikud ei peaks Eestis valida saama. Foto: arhiiv

Taas kord kütab paljukannatanud Maarjamaal kirgi vana ja kilomeetripikkuse habemega teema: kas Vene ja Valgevene kodanikel peaks olema õigus osaleda Eestis kohalikel valimistel, nagu neil praegu on? Otse loomulikult mitte, leiab Juku-Kalle Raid. Lasta agressorriikide kodanikel mõjutada siinset poliitikat on ülimalt ohtlik totrus.

Eesti põhiseadus annab meile teada, et kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel on hääleõiguslikud selle omavalitsuse maa-alal püsivalt elavad isikud. Teisisõnu – Tallinnas, Narvas, Pärnus või kus iganes saavad võõrriikide kodanikud hääletada kohalikel valimistel. Kui aga agressorriikide kodanike valimisvõimaluse lõpetamiseks peab põhiseadust muutma, siis tulebki seda muuta. Ruttu. Ja punkt.

Venemaa ja Valgevene ON agressorriigid

Mõtleme ikka peaga, mitte parteipileti või Vene passiga. Tegelikult on selline olukord jabur – ja just radikaalselt muutunud rahvusvahelise olukorra tõttu. Mulle ei mahu kohe mitte kuidagi pähe, miks peaksid Eestis toimuva üle saama otsustada need tegelased, kes on siia kolinud, aga kannavad sisetaskus agressorriikide passe. Jutt, nagu mainitud, muidugimõista Venemaa ja Valgevene kodanikest.

Tegelikult on elementaarne, et agressorriigi esindajad ei tohiks ringi sörkida olümpiarajal ning sekkuda läbi valimiste nende riikide ellu, kus nad peatuda suvatsevad.

Tegelikult peaks olema täiesti elementaarne, et naabreid ründava riigi esindajad ei tohiks ringi sörkida olümpiarajal, tolgendada ülemaailmsel filatelistide kokkutulekul, mõmiseda eurovisioonil ega tolgendada muudel rahvusvahelistel üritustel – ning otse loomulikult ei tohiks neil olla mingit seaduslikku alust hakata läbi valimiste sekkuma nende riikide ellu, kus nad peatuda suvatsevad.

Võib ju pobiseda, et mis agressori esindaja sa ikka oled, kui omad lihtsalt Vene passi, aga elad Eestis. Ent see uid ei päde. Oled ikka küll Venemaa esindaja, seltsimees Venemaa passi omanik! Kui oled agressorriigi kodanik koos sinna juurde kuuluva dokumendiga, esindad sa seda riiki kodanikuna paratamatult.

Kas Vene kodanikud Eestis on mingid lillekesed?

Riigialam Eduard Odinets Eesti Vabariigi riigikogust aga avaldas mõni aeg tagasi meedias üsna jaburat arvamust, et kui Venemaa kodanik elab Eestis ja on sellega siia «panustanud» ja oma elu Eestiga sidunud, peaks tal olema õigus kohalikel valimistel kaasa lüüa. Sealjuures läheb Odinetsi ideede tulevärk veel pöörasemaks, nii et parem oleks seda jura lausa tsiteerida.

«Veelgi enam – suur osa neist on Eestis sündinud ja siin kogu elu elanud, panustanud kohalikku ellu, aga ka laiemalt riigi arengusse oma töö ja maksude kaudu. Kas see annab neile õiguse osaleda kohaliku esinduskogu valimisel ja selle kaudu mõjutada oma linna või valla elukorraldust? Arvan, et annab.»

No tere hommikust. Tõepoolest, Eestis sündinud Vene kodanikke on meil küll ja küll, mis omakorda tähendab, et pisikesegi soovi korral näidata üles mingitki huvi Eestimaa kui kodumaa vastu on neil seltsimeestel olnud aastaid. Neil on olnud absoluutselt kõik võimalused teha eksamid ning võtta Eesti kodakondsus. Selle asemel aga?

Siirdutagu istmikusse.

30 aastat tagasi käis venelaste jauramine selle üle, et eesti keel on raske, aga suur osa venelastest on juba vanema põlvkonna esindajad, jäetagu lillekesed rahule. Ja praegu – sama joga. 30 aastat hiljem! Ikka on venelaste põlvkond juba auväärses eas (loomulikult, nooremad Vene kodanikud on kasvanud vanemateks Vene kodanikeks) ja eesti keel on ikka raske.

Ikka on Vene kodanikud mingid erakordselt hästi lõhnavad lillekesed peenral, keda peab hoidma nagu pilpa peal.

Mõelgem järele, see on ikka totaalne saast.

See on julgeolekurisk

Odinets aga heietab edasi justkui vene rahvalaulik: «Minu hinnangul oleks sellise rahulolematuse õhutamine Eesti jaoks suurem julgeolekurisk kui kohalike omavalitsuste valimised. Veelgi enam – julgen väita, et sellised otsused tooksid nimelt sellise tagajärje, mida vaenulik naaberriik taotleb Ukraina sõja kõrvalmõjuna: destabiliseerida lähinaabruses olevaid riike. Sellist kinki pole mõtet Kremli režiimile teha.»

No kurat küll. Enamik Eestile probleeme tekitanud putinistidest on Vene kodanikud. Mitte inglased, sakslased, rootslased, soomlased ega maurid, vaid venelased. Vene passidega venelased.

No kurat küll. Enamik Eestile siinsamas probleeme tekitanud putinistidest on, vabandage väga, Vene kodanikud. Mitte inglased, sakslased, rootslased, soomlased ega maurid, vaid venelased. Vene passidega venelased.

Ja see on julgeolekurisk ning «kingitus Kremlile», mitte neilt Eestis valimisõiguse ära võtmine. Tegelikult olekski agressorriigi kodanike poputamise lõpetamiseks kohe tõsiselt viimane aeg. No ei ole neil asja ühelegi Eesti valimisele. No ei ole. Paralleelselt valivad nad Vene saatkonnas ju ka Putinit, nii et tänan väga – nende valik on tegelikult tehtud. Nad on valinud Punn Mutini Venemaa, mitte Eesti.

Ja sestap peaks tegema lõpu selliste tüüpide võimalusele sekkuda Eesti Vabariigi poliitikasse ja ellu.

Kogu laulupidu.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles