SÜMBOOLNE TEGU Saaremaal asuva kuningriigi valitseja sai kroonimiseks oma postmargid

Getter Trumsi
, tegevtoimetaja
Copy
Torgu uus kuningas Kristian Teiter.
Torgu uus kuningas Kristian Teiter. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

«Markide väljaandmine on rohkem sümboolne – pigem olulise sündmuse tähistamine,» viitab Torgu kuningriigi vardja peagi kroonitavale kuningale pühendatud postmarkidele.

Torgu kuningriik on kuningas Kristian I kroonimise puhul väljastanud kaks uut postmarki. Kuninga kroonimine toimub 26. augustil.

Torgu kuningriik on imaginaarne mikroriik Saaremaal Sõrve poolsaare lõunatipus Eesti Vabariigi haldusterritooriumil, mis kuulutati kohalike elanike huvide kaitsmiseks välja 18. augustil 1992. Torgu kuningriigi ajaloost saad lähemalt lugeda nende kodulehelt SIIT.

Kahest uuest postmargist üks on Eesti-siseseks kasutamiseks (väärtuses 1,30 eurot) ja teine rahvusvahelise posti jaoks (väärtuses 2,60 eurot).

«Markide müügihind on kõrgem, 4 ja 5 eurot, kuna sisaldab lisaks valmistamiskuludele ja postimakse nominaali summale ka kuningriigi toetus-panust,» avaldati Torgu kuningriigi ühismeediakontol esmaspäeval.

Torgu kuningriigi vardja Kaupo Vipi sõnul on postmarkide väljaandmine väikesearvuline. «Paberkirju saadetakse ju tänapäeval üliharva ja seepärast on ka markide väljaandmine väikesearvuline ning rohkem sümboolne – pigem olulise sündmuse tähistamine.»

Vardja väitel tunnevad Torgu kuningriigi postmarkide vastu huvi mõned kollektsionäärid ja kuningriigiga seotud inimesed. «Mõned Sörvemaa külastajad kasutavad juhust ja saadavad siit kuningriigi postitempliga postkaarte, millel sama pilt kuningast nagu postmarkide peal.»

Eraldi postmarke on Torgu kuningriigile tehtud alates 2014. aastast. «Ja eelmise kuninga algatatud traditsiooni järgi saab iga kuningriigi alam tellida endale soovi korral oma portreega Torgu kuningriigi postmargi,» täpsustas Vipp.

Ümbrikutele trükitud kujul on kuningriigi postmargid eksisteerinud juba 1993. aastast. Teisisõnu on kuningriigi postmarkide 30. sünnipäev tänavu 25. augustil. «Lisaks uue kuninga kroonimisele tähistavad viimased postmargid ühtlasi seda tähtpäeva,» märkis kuningriigi vardja.

Postituse kommentaaridest selgub, et postmarke saab osta vaid otse kuningriigilt, kirjutades neile aadressil tagasorve@gmail.com.

Kui postmarkide populaarsus on Vipi sõnul väike, siis Torgu kuningriigi raha on üpris populaarne. Saarte Hääl vahendas alles tänavu juunis, et huvi erinevate Torgu müntide vastu üha kasvab.

Kuningriigi vardja Kaupo Vipp ütles, et umbes pooled müntidest lähevad turistidele meeneteks, teise poole ostavad kollektsionäärid. «Euroopa piires on hinnad veel mõistlikud, aga Ameerikas kisuvad päris suureks. Esimese mündi turuhind on juba 60 dollari lähedal,» lausus ta.

Alates 1993. aastast on kuningriigi rahapada välja lasknud kuusteist mündisarja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles