Palju sõpru Facebookis? Oled nartsissist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palju sõpru Facebookis? Oled nartsissist
Palju sõpru Facebookis? Oled nartsissist Foto: SCANPIX

USA Lääne-Illinoisi ülikooli psühholoogide sõnul näitab Facebookis suur sõprade arv, et isikul on kalduvus nartsissismile.

Uurija Christopher Carpenteri kinnitusel tekitab Facebook pinnapealseid suhteid ja emotsionaalset külmust, edastab Yahoo News.

Carpenteri sõnul vajavad nartsissistid pidevat imetlust oma isiku suhtes. Samas  aga reageerivad kõigele, mida peavad enda jaoks solvavaks, väga negatiivselt.

Carpenter uuris 292 üliõpilase Facebooki kasutamist. Kui palju nad endast seal avaldavad, kui palju fotosid riputavad, enda kohta käivat infot uuendavad ning kas nad muutusid vihaseks, kui nende kirjutatut ei kommenteeritud. Samuti kuidas nad reageerisid negatiivsete kommentaaride korral.

Uuring näitas, et uuritavad, kes end enim eksponeerisid ning kellele oli enim sõpru, olid nartsissistlikud jooned kõige tugevamad.

Samas täheldati neil isikutel Facebookis ebasobivat käitumist, mille abil nad enesehinnangut tõsta püüdsid.

«Facebooki nii-öelda varjus poolt tuleb veel uurida, et teha kindlaks selle positiivne ja negatiivne. Siis aga tuleks leida viis, kuidas kahjulikku vähendada ja kasulikku poolt suurendada,» selgitas uurija.

Asjatundjad on juba pikka aega kritiseerinud sotsiaalmeediat, nagu Facebook ja Twitter, et need tekitavad mõttetuid ja pinnapealseid suhteid, mis võivad tegelikus elus kahjulikuks osutuda. Viimasel ajal on esile tulnud näiteks mitmeid Facebookis kiusamise juhtumeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles