ELU25 Juku-Kalle Raid: Põhja-Korea ning Venemaa eestikeelsete putinistide südames

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, Riigikogu väliskomisjoni liige
Copy
Põhjakorealased asetasid lilli Kim Il-Sungi ja Kim Jong-Ili ausammaste juurde.
Põhjakorealased asetasid lilli Kim Il-Sungi ja Kim Jong-Ili ausammaste juurde. Foto: KIM WON-JIN/AFP

Põhja-Koreas vabastati kindralstaabi ülema kohalt kindral Pak Su-il ja tema asemele nimetati asemarssal Ri Yong-gil, teatas riiklik uudisteagentuur KCNA. Põhja-Korea Suur juht ja Õpetaja ütles, et aeg on valmistuda sõjaks. Juku-Kalle Raid kirjutab, et sotsiaalmeedias figureerivad eestikeelsed putinistid võiksid vabalt hakata ka Põhja-Korea fännideks, kuna see riik on Venemaaga üsna sarnane.

Kui eestlaste seas tundub vähemalt sotsiaalmeedia avarustel leiduvat järjest rohkem ehmatavaid jobusid, kes väsimatult Putini Venemaad, Nõukogude Liitu ja Kõva Kätt kiidavad ning Eesti riigile ja ka venelaste vastu sõdivatele ukrainlastele "kohta kätte" näitavad, pole me veel sinnani jõudnud, et keegi hakkab tulihingeliselt Põhja-Koread fännama.

Ehkki puhuti tundub, et "sõjast väsinud" ja "kapitalismis pettunud" kaasmaalased ei pruugigi sellisest mõttekesest enam teab kui kaugel olla.

Sel nädalal Põhja-Koreas

Miks me Põhja-Koreast räägime? Selle diktatuuririigi kesksõjaväekomisjoni istungil vabastati sel nädalal kindralstaabi ülema kohalt Pak Su-il, viidi teisele tööle või pandi vangi või lasti maha – seda me ei tea! – ning ametisse upitati terve hulk uusi juhtivaid ohvitsere.

Põhja-Koreas korraldatakse sõjalist juhtkonda tihti ümber. Mõned, kes kohast ilma jäetakse kaovad avalikkuse eest igaveseks. Kallid kodumaised eestikeelsed putinistid, täpselt nagu armastatud Venemaal, ainult et Põhja-Koreal ja Venemaal on sarnasusi palju enam kui kõigest üks.

Mõned, kes kohast ilma jäetakse kaovad avalikkuse eest igaveseks. Kallid kodumaised eestikeelsed putinistid, see on täpselt nagu armastatud Venemaal.

Kaadrimuudatusi mainis Põhja-Korea umbmääraselt ning justkui muuseas. Rohkem pöörati tähelepanu „tähtsale armee põhjalikuma sõjaks valmistumise küsimusele, võttes arvesse tõsist poliitilist ja sõjalist olukorda, mis valitseb Korea poolsaarel“.

Täpipealt nagu teade Putini administratsioonist, kui sõjalisi käpardeid välja vahetatakse.

Istungil „analüüsiti halvenenud olukorra peamiste süüdlaste sõjalisi samme“. Loomulikult peeti silmas USA-d ja Lõuna-Koread.

Jälle nagu teade Kremlist, tõsi, ilma Lõuna-Koreata. Aga mõte jääb samaks: kes venelastega ei nõustu, neile vastu töötab või eriarvamusele jääb, peab olema nats ja fašist ning asi vask. Ja tuleb hävitada.

Riik nagu hullumaja

Põhja-Korea teatel oli kogunemise peamine päevakorrapunkt „täielikud ettevalmistused sõjaks“.

Tsiteerime sealseid allikaid, sest jälle meenutab vene leksikat: „Praegune olukord, kus vaenulikud jõud muutuvad üha varjamatumaks oma hoolimatus sõjalises vastasseisus Korea Rahvademokraatliku Vabariigiga, nõuab viimase armeelt positiivsemat, proaktiivsemat ja kõikehõlmavat tahet ning põhjalikku ja täielikku sõjalist valmisolekut sõjaks.“

Nii Põhja-Korea kui Venemaa meenutavad hullumaja või vanglat. Hullumajas on enamus hullud, aga lisaks viibivad territooriumil ka nende ravitsejad. Nemad ei ole hullud, vaid hullude asjatundjad.

Põhja-Korea on oma sõjalist retoorikat sel suvel karmistanud ning ähvardanud tulistada alla USA luurelennukeid ja maksta kätte USA tuumaallveelaevade Lõuna-Korea sadamate külastamise eest.

Nii Põhja-Korea kui Venemaa meenutavad kinnist asutust, näiteks hullumaja või vanglat. Hullumajas on nimelt enamus inimesi hullud, aga lisaks viibivad territooriumil ka nende ravitsejad, lugupeetud Suured Juhid. Nemad ei ole hullud, vaid hullude asjatundjad. Nemad ei ela hullumajas, nad viibivad seal tööl. Oma lapsed saadavad nad kooli välismaale, normaalsete inimeste sekka, oma raha hoiavad nad samuti välismaal, normaalsete inimeste juures.

Riik nagu vangla

Veel jubedam, kui hullumaja asemel on vangimaja. Pealegi – näiteks kui vangimajaks on terve riik. Kui soovite midagi niisugust kogeda, siis oletegi teretulnud Põhja-Koreasse või Venemaale.

Oma sahtleid sorides avastasin kunagise Tallinna linnapea Hardo Aasmäe mõtiskluse Venemaa ja Põhja-Korea aadressil, mida oleks paslik pisut teiegagi jagada:

"Vanglal on oma lipp, vapp ja hümn. Vanglal on oma tööstus, põllumajandus, keskkonnakaitse, veevärk, politsei, armee ja haiglad. Loomulikult ka tuumapomm. Lisaks veidi vaatemänge, natuke raadiot ja tiba televisiooni. Vangla televisioonis näidatakse vaid Suurt ning Head Vanglajuhti ning teda piiritult armastavaid vange ja armeed. Armee koosneb iseäralikus seisundis vangidest – nemad saavad veidi paremini süüa.

Vangla territooriumil on mõned autod. Mõned on välismaa autod, nendega sõidavad Juhid, kellel on omad autojuhid. Vangidel on kodurahu mõttes parem sõita kodumaiste autodega, millel pole analooge terves ilmas! Vangilaager on rahvusvaheliselt tunnustatud kinnipidamisala ning ta on vastu võetud Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni. Vangimajal on väljaspool oma saatkonnad. Vangimaja ei armasta teisi riike. Ta peab ennast kõigist paremaks. Inimkonna helge tuleviku tunglakandjaks."

Vangilaager ei tee tööd vangide nimel, vaid selle nimel, et anastada vanglast väljapoole jäävad alad. Seetõttu nälgib ning lõpuks hukkub.

Vang ei tee tööd ja viilib nagu oskab. See on parim ellujäämise viis. Vangilaager ei tee tööd vangide nimel, vaid selle nimel, et anastada vanglast väljapoole jäävad alad. 

Ja kindlasti usutakse vangimajas, et kogu ülejäänud maailm tegeleb vangimaja laostamisega, nad tahavad vanglat endale saada, sest nad kadestavad seda vanglat. Nad tahavad vanglale ja vangimaja elanikele ainult halba, kuna vangla ise on tegelikult hea ja tahab kogu ülejäänud inimkonna samuti vanglaks muuta, kus kõik saavad elada ilma mõtteid mõlgutamata, suur rahu südames.

Vangla tahab ühineda maailmaga

Mida Põhja-Korea sõjaväelised muudatused tähendavad, näeme me ilmselt peagi. Venemaal toimuvat näeme juba ammu.

Seda enam panebki imestama nende eestlaste suur hulk, kes näitavad üles oma vankumatut truudust Vanglale ning on iga kell valmis jahuma, kuidas USA on tunginud vanglale kallale, kuidas Ukraina on teinud vangla vastu näotuid erioperatsioone, mistõttu vanglal lihtsalt ei jää muud üle, kui see vastik riik denatsifitseerida.

Jõudu teile, kasulikud kaasmaalastest ning kaaskeelsetest kõlupead, kes te analoogseid mõtteid sotsiaalmeedias levitate. Jõudu teile. Ja sooviks ka toredat elu vanglas, paraku enamus meist seda ei taha, nii et vähemalt Eestis peab see putinistlik unistus ära jääma.

Aga jah. Vangilaager on majanduslikult maha käinud. Ta tahab ühineda ülejäänud maailmaga seda vallutades, ainult seepärast, et igal pool oleks sama sitt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles