ELU25 Peep Veedla esitleb Juku-Kalle Raidile Viru folki. VAATA KA VIDEOT!

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy

Põhja-Eesti üks säravamaid kultuurisündmusi koguperefestival Viru Folk on noorukieas. Sai 16-aastaseks. Mis on ühe festivali jaoks täiesti arvestatav iga, juba on mida meenutada… Folgi peakorraldaja Peep Veedla räägib folgist Juku-Kalle Raidile.

Juku-Kalle Raid: Te alustasite festivalikorraldamisega 2007. aasta detsembris, mil sai alguse ka ülemaailmne suur majandussurutis.

Peep Veedla: Esimene festival esimesel masu-aastal kukkus aga vaatamata finantsilisele põrumisele nii hästi välja, et ei saanud jätta järgmist tegemata. Külastajad ja esinejad said ülipositiivsete emotsioonidega laetud ning ootasid jätku."

Juku-Kalle Raid: Teeme lühikese tagasivaate!

Peep Veedla: Meenub noorukese Jalmar Vabarna vaimustus oma lemmikesineja, Rootsi bändi Hoven Droven kontserdist. Ja publiku vaimustus Jalmari enda bändi Zetod kontserdist. Enamusele oli see esmakohtumine Zetodega. Bonzo kontsert pisikeses Käsmu kirikus osutus nii populaarseks, et suurem osa huvilisi jäi ukse ja akende taha, mistõttu sai Bonzo lisatud ka pisut hiljem merelaval toimunud Tõnis Mägi ja Riho Sibula kontserdi külalisesinejaks. Jääboileri kontsert algas aga Inboili teadaandega Gruusia sõja algusest.

Nüüd on Ukraina sõda käimas…

Juku-Kalle Raid: Siinkohal ongi paras moment veidi valgustada, mis tänavusel festivalil põnevat pakkuda on.

Peep Veedla: Festivali pealaval annavad reedel alustuseks Untsakad seekord legendaarse iiri bändi The Dubliners tribuutkontserdi, millele järgneb juba šoti “wellermani” Nathan Evansi kauaoodatud etteaste. Vaevalt on kedagi, kes ei oskaks kaasa hõisata “Soon may the Wellerman come to bring us sugar and tea and rum …”.

Aga enne veel juhtub väiksematelgi lavadel paljugi tähelepanuväärset. Kasvõi rahvamajas linastuv “Wild Shetland”, milles nähtuv on vapustavalt imeline. Pärast selle filmi nägemist paneb tõenäoliselt igaüks Šotimaa Shetladi saared oma reisikalendri plaanidesse.

Juku-Kalle Raid: Laupäev on mõistagi kõige pikem festivalipäev, mil juba keskpäeval annab tõsiselt särtsaka laengu Vinteri laval Puerto Rico päritolu hipilik Fantuzzi, kel pagasis tohutu hulk antud kontserte üle maailma, sealhulgas juba 1969. aasta legendaarne Woodstocki rokkmuusikafestival.

Peep Veedla: Ega samas järgmisena üles astuv šotlane Dave Arcari samuti algaja pole, sellest annab aimu kasvõi tema ZZ Top-ilik hall habe. Kui ta aastate eest Viru Folgi pealaval kontserdi andis, oli ta veel suhteliselt “sile poiss”. Eaka šotlase järel saame Vinteri laval nautida noorte iirlaste lustakat muusikat ning lõpetab laupäevase Vinteri lava programmi oma bändiga imeline Maili Metssalu, kelle loodud “Mina ja meri” tänavusel laulupeol kordamisele läks ning oli siinkirjutaja hinnangul selle laulupeo kauneim laul.

Laupäevane pealava programm pakub noorte šotlaste Eabhali ja noorte eestlaste Mandoterrori järel esimest veerandsadat tähistava DAGÖ ainsa tänavuse vabaõhukontserdi koos segakooriga Tuljak ja orkestriga Saku Mandoliinid. Lava saab korralikult täidetud ja juubel vääriliselt peetud.

Kiigeplatsil saab kuulda Kristiina Ehini ja Silver Sepa luulelis-muusikalist öökontserti.

Tants restoran Kasperviki saalis kestab varaste hommikutundideni Haapsalu ansambli VaReS saatel. Mõistagi ei piirdu laupäevane programm senikirjeldatuga, ka rahvamaja on tihedalt programmi täis, sealhulgas suurepärane jazzilik Rubundi võrratu solisti Liisa Tetsmanniga. Ja kindlasti ei tohiks maha magada ka Cù & Co öökontserti, kus lisaks Cù põhikoosseisule teevad kaasa Iirimaalt Sligost pärit luuletaja, filmitegija ja multimeediakunstnik Benjamin Burns ning Briti Guernsey saare muusik Gavin Marley.

Viru Folk 2023 festivali ajakava 11.-13.08.2023.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles