JÄRELEHÜÜDED Kolleegid meenutavad lahkunud legendi Ita Everit: ta läbis väga erinevaid Eesti elu etappe, särades näitlemisega igas eluhetkes

Ita Ever Foto: Eesti Draamateater
Copy

Kõik, kes on Ita Everiga kokku puutunud, ütlevad, et tegu oli erilise ja särava isiksusega. «See on selge, ta elas pika ja huvitava elu... Ta oli sellest generatsioonist, mis läbis väga erinevaid Eesti elu etappe,» meenutab Ita Everit dirigent Tõnu Kaljuste. «Ta oli suurepärane ja erakordne näitleja, kes võitis minu südame juba lapsepõlves filmirolliga «Nukitsamehes»,» meenutab Rainer Vakra, kes Everiga kunagi komöödiafilmi raames koostööd tegi.

Endised kolleegid mälestavad Everit ainult hea sõnaga

Näitleja Rita Rätsepp sõnab, et juhtunu on tema jaoks väga ootamatu. «Kuulen seda alles teie käest,» sõnab Rätsepp, lisades, et hetkel viibib ta keset metsa. «Ma ei pea ennast tema lähedaskes, kuid siiski oli ta minu endine kolleeg.»

Rätsepa sõnutsi tuli see küll ehmatusena, kuid Everi puhul oli seda ette arvata. «Arvestades tema vanust ja tervislikku seisundit,» selgitas näitleja. «Olen natuke sõnatu ja ei oska mitte midagi öelda...»

Rita Rätsepp
Rita Rätsepp Foto: Ikea

«Minul ei ole kahjuks temaga isiklikku lavalist kokkupuudet temaga olnud,» sõnab näitleja Alo Kurvits, et sellise võrratu lavapartneriga oleks olnud ülim au lava jagada. «Ita oli kogu mu lapsepõlv, noorusaeg, kasvamine, areng.» 

Kurvits sõnab, et tema mälestused Itaga piirduvad telelavastuste ja filmide näol. «Siiski üks mälestust temast silmast silma on. «Tänaseni kahetsen, et ma ei palunud teda endaga pildile,» märgib Kurvits. «Igavene kummardus talle selle olemise eest mu südames...»

Näitleja nendib, et kuigi Ita elas pika ja väärika elu, oleks pidanud Everi elu olema igavene, et ka järeltulevatel põlvedel oleks väärikuse, inimlikkuse ja andekuse eeskuju olemas.

Dirigent Tõnu Kaljustel oli Ita Everiga lähedane side: ta oli ema klassiõde ja mulle tädi Ita...

«Ta oli sellest generatsioonist, mis läbis väga erinevaid Eesti eluetappe,» mälestab dirigent Tõnu Kaljuste lahkunud näitlejat Ita Everit, lisades, et too säras näitlemisega igas eluhetkes. «Pean ennast veidi koguma,» märgib dirigent Tõnu Kaljuste telefonikõne alguses, et armastatud näitleja Ita Everi surm lõi tal jalad alt. «Ma ei suuda puusalt tulistada, kuid minu jaoks on ta olnud kui tädi Ita...»

Kaljuste sõnab, et suhtlus Everiga oli väga privaatne, kuna ta oli Eesti rahva jaoks suur näitleja. «Ta oli ka minu ema klassiõde. Ita oli sealt klassist viimane, kes lahkus,» märgib dirigent, lisades, et Ever elas klassikaaslastest kõige kauem. «Tunnen tema lastelastele ja kogu perele kaasa!» avaldab Kaljuste kaastunnet.

Kaljuste märgib, et Ever andis meie ühiselu kultuurile sära. «See on selge, ta elas pika ja huvitava elu... Ta oli sellest generatsioonist, mis läbis väga erinevaid Eesti elu etappe,» toob Kaljuste välja, et Ever säras näitlemisega igas eluhetkes. «Mulle jääb temast soe ja särav mälestus.»

Tõnu Kaljuste
Tõnu Kaljuste Foto: Dmitri Kotjuh

Eesti poliitik ja ühiskonnategelane Rainer Vakra ütleb, et tal oli suur rõõm ja eelkõige au teha põgusalt koostööd Ita Everiga filmi «Salmonid. 25 aastat hiljem» raames.

«See suurepärane ja erakordne näitleja, kes võitis minu südame juba lapsepõlves filmirolliga «Nukitsamehes», võlus mind eelkõige oma siiruse, vitaalsuse, hea huumorimeele ja viisakusega. Ta oli maailma parim näide sellest, et tõeline staar ei pea staaritsema. Ta oli justkui oma inimene.»

Vakra kirjeldab Everit kui sooja, lugupidavat ja südamlikku inimest ka nendega, keda vaid põgusalt kohtas. «Ja ausalt öeldes see lause, mida Ita Ever on ikka ja jälle öelnud, meenub mulle erinevates keerulistes ja ärritavates olukordades ikka ja jälle: «Ära vihasta. Ainult vaata ja imesta!» Puhka rahus, hea Ita!»

Laulja Kalle Sepp puutus Ita Everiga tihedamalt kokku 2006. aastal. «Kunagi, kas oli Ita Everi 75. sünnipäevaks vist, tehti film «Vana daami visiit». Ja mina olin selle filmi tegemise ajal autojuht – käisin Ital hommikuti järel ja õhtuti viisin ta koju tagasi,» meenutab Sepp, kelle sõnul jääb selle filmi tegemine eluks ajaks meelde. 

«Oli eriline näha Itat päriselus. Ja kui film välja tuli, tähistati Ita juubelit Mustpeade majas, kus sain talle õnne soovida. Muidugi oli ta väga eriline inimene,» ütleb Sepp.

Kalle Sepp
Kalle Sepp Foto: Toni Läänsalu

2021. aastal ilmus Ita Everist raamat, mis sisaldas krutskeid täis lugusid armastatud näitlejanna tegemistest. «Mina mõtlen Ita Everist ääretult soojalt, lõbusalt, imetlusega, austusega ja lugupidamisega. Ma suhtun temasse just nii,» rääkis toona Anne Veesaar, kes oli raamatu üks autoritest. Täna mälestab Veesaar armastatud näitlejat: «Olen teinud temast book magazine'i, paar aastat tagasi. Raamatus on kõik öeldud.» 

Anne Veesaar. Tallinn, 5.05.2022
Anne Veesaar. Tallinn, 5.05.2022 Foto: Mailiis Ollino

«Kuidas öelda, sõnu ei ole,» ütleb näitleja Juss Haasma. «On mälestused ja tänutunne...ja kaastunne lähedastele. See on ilus pilt, kus me Uuspõlluga Ita sünnipäevapeol koos talle laulsime,» kirjeldab Haasma Instagrami postitatud fotot. «Ilusat lendu!»

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles