Austraallanna jäi töökohast ilma, sest ettevõte kontrollis tema jõudlust kodukontoris

Getter Trumsi
, tegevtoimetaja
Copy
Naine kodukontoris. Pilt on illustreeriv
Naine kodukontoris. Pilt on illustreeriv Foto: Shutterstock

Austraallanna Suzie Cheikho oli suure kindlustusfirma heaks töötanud juba 18 aastat. Hiljuti kontrollis ettevõte Cheikho jõudlust kodukontoris, mis lõppes sellega, et naine vallandati.

Koguni 18 aastat ühe Austraalia kindlustusfirma heaks töötanud Suzie Cheikho kaotas tänavu veebruaris töökoha, vahendab New York Post. Naine vallandati, kuna ta ei pidanud kinni tähtaegadest ja koosolekutest, ei olnud tööajal kättesaadav ega lõpetanud oma töökohustusi, mille tõttu sai firma koguni trahvi. 

Kuu hiljem kaebas Cheikho kohalikule töövaidluskomisjonile, et tema vallandamine oli plaanitud ja ta võeti sihikule vaimse tervise probleemide tõttu. 

Praeguseks on töövaidluskomisjon Cheikho kaebuse tagasi lükanud ja leidnud, et ettevõte vallandas naise mõjuval põhjusel.

49 tööpäeva analüüs

Uurimise käigus selgus, et 2022. aasta novembris tehti Cheikhole ametlik hoiatus tema töötulemuste kohta ning pandi paika plaan, kuidas tema tulemusi parandada. Sellest lähtudes kontrolliti oktoobrist detsembrini, kokku 49 tööpäeval, tema aktiivsust tööarvuti kasutamisel.

Tulemused olid üllatavad. 49 tööpäevast hilines kodukontoris olev Cheikho tööle 47 päeval, ta lõpetas tööpäeva varem 29 päeval ning neljal päeval ei teinud üldse tööd. 

Leiti, et päevil, mil Cheikho tööd tegi, oli klaviatuuri kasutamise aktiivsus siiski väga madal. Oktoobris registreeriti 117, novembris 143 ja detsembris 60 tööpäevadesse mahtuvat tundi, mil ta klaviatuuri ei kasutanud. 

Klaviatuuri kasutamise sagedust mõõtva rakendusega tehti kindlaks, et ta vajutas uurimise ajal klahve keskmiselt 54 korda tunnis.

Ametlikul koosolekul, kus Cheikho tööjõudlust arutati, ütles austraallanna, et ta ei usu neid tulemusi. «Vahel on töökoormus väike, aga ma ei ole kunagi tööd mitte teinud,» väitis Cheikho tööandjatele. «Ma käin aeg-ajalt poes, aga see ei võta tervet päeva. Ma vajan veidi aega, et seda seedida ja annan siis oma ametliku vastuse.»

Hiljem tehtud kirjalikus avalduses jäi Cheikho endale kindlaks ja ütles, et ta ei mäleta ega mõista, kuidas ja miks oli tema jõudlus nii madal. «Olen vaadanud üle e-kirjad ja sõnumid, et näha, kas see selgitab asja,» vastas Cheikho.

«Olen läbi elanud palju isiklikke asju, mis on minu vaimsele tervisele halvasti mõjunud ja kardan, et see on mõjutanud ka minu tööd ja jõudlust,» pakkus ta ise ja lisas, et alustas tööpäevi alati õigel ajal, kuid tal oli vigastuse tõttu paar asja, mida ta tegema pidi.

Ta väitis, et saatis juhtidele sõnumid, kui tal oli vaja arsti juurde minna ja ta tegi kaotatud aja tasa. Ühesõnaga tulid jälgimisel kogutud andmed naisele üllatusena ja ta kahtles nende täpsuses. 

Töövaidluskomisjon leidis, et Cheikho ei teinud talle määratud ajal tööd. Samuti ei osanud ta põhjendada andmeid, mida tööandja tema jälgimisel kogus. Cheikho väitis komisjonile, et ta kasutas osa tööasjade tegemiseks telefoni, kuid tööandja tõestas, et naine vajas töökohustuste täitmiseks arvutit. 

«Töötaja vallandati mõjuval põhjusel,» leidis töövaidluskomisjoni juht Thomas Roberts, «ma ei kahtle selles, et töötaja põikles töökohustustest kõrvale.»

Kuigi pikaajalise töötaja kaotus on kindlasti kahetsusväärne, rõhutas Roberts, et vallandamine oli õiglane. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles