FOTO Seeneline leidis metsast küsimusi tekitava vaatepildi (4)

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Mets. Foto on illustreeriv.
Mets. Foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Seeneline leidis metsa alt laiali visatud seened. Osa seenehuvilisi peab sellist vaatepilti loomulikuks, sest mis metsast tuleb, see ka metsa tagasi läheb. Teised pakuvad, et võib-olla inimene kukkus, seenekorv läks ümber ning korvi sisu jäi sinnapaika vedelema. «Looduses liikumise kõige üldisem rahvusvaheline põhimõte on: ära jäta endast jälge,» ütleb Keskkonnaameti esindaja. 

Facebooki seenehuviliste gruppi on postitatud foto, mis tekitab erinevat vastukaja. «Metsa all võib ka sellist pilti näha,» ütleb postituse autor pidades vaatepilti murettekitavaks. 

Metsa alla jäetud seened.
Metsa alla jäetud seened. Foto: Erakogu

Paljud teised aga leiavad, et metsa alla laiali jäetud seentes pole midagi taunimisväärset. Vastupidi, nii tulekski toimida. Mitmed pakuvad, et inimene puhastas seened metsas kohe ära ja viis koju kaasa ainult söögikõlbuliku osa. «Eks puhastas seened metsas ära, mis sellest sodist ikka koju tassida,» ütleb Evelin. Uku leiab, et nii toimida on igati tervitatav. «Seente eoseid kandvad viljakehad koos eoseid kandvate pudinatega jäävad loomulikku keskkonda, kus kõikvõimalikud looduslikud levitajad kannavad eosed laiali, see ongi ju seene viljakeha otsene eesmärk,» ütleb ta.

Ka Signe arvab, et paljud puhastavadki seened metsas ära. «See ju metsale hea. Minul näiteks kuuri ees juba kasvab, paar aastat tagasi puhastasin seal seeni ja see aasta sain saaki,» avaldab ta. «Pole midagi paha, metsa kraam jääb metsa alla,» leiab Sirje. «Väga tore ju, kui on aega juba metsas seened ära puhastada, kogu (mikro)bioloogiline mitmekesisus jääb niiviisi oma loomulikku keskkonda,» ütleb Margit. 

Kukeseened.
Kukeseened. Foto: Peeter Langovits

Seeneline ehmus ja kukkus?

Mõned kommenteerijad aga arvavad, et keegi ehmatas seenelist ning viimane kukkus. «See jääb järgi pärast seda, kui oled kohtunud karuga,» arvab Ange. «Meil on ka selline hunnik maha jäänud, pärast seda kui maoli olen käinud,» tunnistab Melika. Või siis otsustas inimene järsku oma seenehuvist loobuda ning väljus metsast tühja korviga. Nii arvab Mari: «Inimene otsustas päeva pealt seenesõltuvusest vabaneda.»

Üldiselt ei leia fotot kommenteerinud seenehuvilised metsa all avanenud vaatepildis midagi hullu. «Vot selles pildis ma ei näe midagi hullu ja halba. See kõduneb seal ära. Ma saan aru, kui oleks prügikile jne, aga need ju seened,» ütleb Cecilia-Rosalie. Ka Liidia tunnistab, et viib alati seente puhastusjäägid metsa tagasi.  

Mida arvab metsa alla jäetud seentest Keskkonnaamet?   

Keskkonnaameti keskkonnahariduse osakonna juhataja Piret Eensoo ütleb, et looduses liikumise kõige üldisem rahvusvaheline põhimõte on: ära jäta endast jälge! «See kehtib kõige kohta, olgu selleks siis prügi käitlemine, rajal liikumine või telkimine,» ütleb Eensoo.

«Seente metsas puhastamises ja jääkide metsa jätmises pole midagi halba, seened on ju kuni korjamiseni seal kasvanudki ja lähevad uuesti ringlusse, aga järgmine seeneline ei pea selle tegevuse jälgi märkama ja loomulikult ei tohi koos seenejääkidega loodusesse jätta muud prügi,» räägib spetsialist. 

«Kõige parem oleks iga seen puhastada kohe korjamiskohal ja kui see on ussitanud, siis sinnasamasse uuesti maha asetada. Nii ei tekigi suurt kogust seenesodi ega probleemi, mida jääkidega teha.»

«Kodus puhastades tuleb seenepuhastusjääkidesse suhtuda kui biojäätmetesse ja need kas kompostida või biojäätmete konteinerisse panna,» ütleb Eensoo. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles