IRONMAN Eesti staarid jagavad rasket võistlusteekonda: nutsin häälega – tuul pildus pisaraid prillide alt kahte lehte

Aleksandra Jürman
, Elu24 Reporter
Copy
Ironmanil osalenud Kertu Jukkum, Luisa Rõivas, Raivo E. Tamm, Jüri Muttika ja Jürgen Ligi
Ironmanil osalenud Kertu Jukkum, Luisa Rõivas, Raivo E. Tamm, Jüri Muttika ja Jürgen Ligi Foto: Elu24 kollaaž / Kuvatõmmised sotsiaalmeediast

Katkestatud võistlus, toetav pere ja meeletu eneseületus – nädalavahetusel toimus kuues Ironman Tallinn, kuhu oodati kahe päeva peale kokku ligi 2500 võistlejat. Nende seas olid ka tuntud eestlased, kes endale korraliku väljakutse esitasid. Loe staaride meeleolukaid kogemusi ja vaata võistlusest pilte!

Laupäeval toimunud Ironmani täispikal distantsil tuli ujuda 3,8 km Harku järves, sõita jalgrattaga 180 km Tallinnas ja selle ümbruses ning joosta 42,195 km. Pühapäeval oli esimest korda kavas Ironman 70.3 EM.

Teiste seas võttis väljakutse vastu laulja ja poliitik Luisa Rõivas, kes jagas värskeid emotsioone Instagramis.

«Ujumine oli megalt nauditav ja kiirem kui eelmisel Ironmanil. Rattasõidus oli esimene ring ka väga fine, kiirem kui tavaliselt. Ja siis saabus tuul – nagu vastu seina oleks sõitnud. Nutsin häälega – tuul pildus pisaraid prillide alt kahte lehte. Tunne oli, et ma vist kõnnin ka kiiremini, kui hetkel rattaga sõidan,» jagab Luisa ausalt.

Seejärel saabus jooks. «Läksin rajale kompressioonisokkides – õnneks ütles Taavi Rõivas, et võta teised kaasa, äkki ei sobi. Teisel kilomeetril sain aru, et tõesti ei sobi. Istusin pingile, vahetasin sokid ja määrisin geeli peale ning läks libedamaks. Aga oli raske ja väga palav,» tunnistab ta. 

«Kõik, kes kaasa elasid, ajasid mind nii nutma, sest nii kuradi raske oli. Küsisin kogu aeg, kas finiš on veel lahti,» tõdeb Luisa ja tänab kõiki ergutajaid. «Nii tänulik ja pisarad on ikka õnnest, et ise omal jalal lõpuni tulin!»

Lisaks Luisale pani end proovile telenägu Kertu Jukkum, kelle tervisesporditee algas 2010. aastal, kui ta läbis triatloni TriStar111. «Vaevalt keegi uskus, et see kõne ja sekundiga tehtud otsus muudab elu. Aga ma tõotasin kaljukindlalt, et ei ühtki triatloni enam! 2022. aastal murdsin sõna ja 6. augustil tegin läbi Ironman Tallinna. Siis mõtlesin, et kel täispikk on tehtud, võib järgmiseks ka pooliku teha,» jagab Kertu Instagramis.

«2023. aasta 6. august, Ironman 70.3. Starti oodates avaldan Valdo Jahilole, et varem tundsin ööklubis pea kõiki. Nüüd on võistlustanner see, kus sõbrad-tuttavad ees,» sõnab Jukkum.

Naisele lisas enesekindlust, et ta oskab viimaks ujuda krooli niimoodi, et pea on vee all. «Julgesin end stardis kohe keskmisesse gruppi sättida, kuni ees oodanud Avandi teatas, et seal on ikka täitsa kiired ujujad. Ta suunas mind sujuvalt järjekorra lõppu. Oli hea rahulik ujuda.»

«Rattaga pole ma sel hooajal kordagi kukkunud ja see on saavutus omaette,» jagab Jukkum. «Treeningperiood jäi muidugi lühikeseks, seega polnud palju võimalusi ka. Igal juhul tegi vastutuul sõidu põrgulikult raskeks ja ma lubasin neil minutitel: ei ühtki triatloni enam! Õnneks on jooks minu ala ja oma osa andis meeletu kaasaelamine raja ääres. Olen lõpmata tänulik igaühele, kes hea sõnaga toetas. Jahilot tsiteerides: «Ööklubis ei kiida keegi, kui hästi tantsid, aga võistlusradade ääres saad aina kiita.»»

«Nüüd siis paar maratoni ja edasi läheb nii, nagu viimased 13 aastat on läinud, sest tervisesport on parim, mis minuga on juhtunud!» lubab ta.

Poliitik Jürgen Ligi osales samuti võistlusel ja jagas Facebookis pilti lausa võistluse keskelt. «Teen siin kiire postituse ja jooksen kohe edasi. Finišis näeme,» jagas mees.

Pärast finišijoone ületamist jagaski ta uhkusega oma saavutusi: «Täna tuli Ironmanilt Eesti kuld ja Euroopa 6. koht. Masinaklassis ikka. Hooaja peaeesmärk on sellega kohtade poolest täidetud, ilma et enda sooritus rahuldaks. Tuleval aastal ei pea endast noorematega konkureerima. Rivis tahan kindlasti olla ja ikka parem kui mullu,» jagas mees, tehes kummarduse Ain-Alarile, korraldajatele ja vabatahtlikele.

Ajakirjanik Jüri Muttika pidi aga kahjuks võistluse katkestama. «Laiutan käsi, sest medalit ma Ironman Tallinn 70.3 Euroopa meistrivõistlustelt seekord ei saanud. Ujusin liiga aeglaselt, et edasi kvalifitseeruda. Kontrollajast (1 tund ja 10 minutit) umbes 20 minutit kauem. Mis siin muud öelda, kui et järgmisel aastal tulen uuesti,» tõdeb Muttika.

«Esiteks, ma sain täna vees teada, et 1,9 km ei olegi nii pikk distants, et ma seda ära ei ujuks. Pean lihtsalt oma kroolioskust arendama. Täna ujusin selili. Teiseks leidsin endale suvise spordiala, mida talvise suusahooaja järel harrastada. Kolmandaks on lihtsalt äge, et sain tänu triatloniks valmistumisele nelja kuuga tagasi vana harjumuse regulaarselt trenni teha. Komme, mis viimasel kolmel aastal pärast lapse sündi päevapealt kadus,» jagab mees ja lubab, et aasta pärast saab teda Ironmani stardis kalipsoga näha.

Näitleja Raivo E. Tamme jaoks oli seekordne Ironman eriti eriline. Mitte ainult selle pärast, et esimest korda Eestis on see Euroopa meistrivõistlustena, vaid seetõttu, et varem raja ääres vabatahtlikuna abis olnud Raivo noorem tütar oli seekord kultuurikorralduse tudengina Ironman Estonia korraldustoimkonnas oma praktikat tegemas. «Täna algas töö, esimene täispikk tööpäev selja taga ja juuresolevalt pildilt tundub, et õiges kohas! Edu!» jagas Raivo armsat pilti tütrest.

Raivo osales poolpikal Ironmanil ning jagas 5. augustil enda emotsioone. «Nüüd pole muud, kui puhata. Aeg on seal maal, kõik on tehtud. Kõik on valmis. Head puhkust kõikidele tänastele raudmeestele ja raudnaistele – oli palju edukaid tuttavaid ja trennikaaslaseid rajal – ja soovin rahulikku und ka kõigile homsetele startijatele! Et kõik läheks ikka hästi kõigil!» soovis ta teistele edu.

Näitlejanna Elina Pähklimägi oli esimest korda Ironman IM 70.3-il. Ajaga 6:18:29 oli ta Euroopa meistrivõistluste 134 naine.

«Vaatamata metsikule vastutuulele ratta lõpus ja totaalsele haamrile jooksus - nautisin ma viimast 7 jooksukilomeetrit täie naeratusega!» jagab Elina Instagramis ning teatab, et nüüd algab temal puhkus ja suvi.

Teiste kuulsuste seas ületas finišijoone näitleja Märt Avandi, kes ei ole enda emotsioone võistlusest seni sotsiaalmeedias jaganud.

Eesti kuulsuste tulemused Ironman 70.3 distantsil:

Naised:

134. Elina Pähklimägi (näitleja) 6:18.29

194. Kertu Jukkum (ajakirjanik) 6:53.05

244. Luisa Rõivas (laulja) 7:58.47

Mehed:

265. Märt Avandi (näitleja, saatejuht) 5:13.09

396. Jürgen Ligi (poliitik) 5:29.56

705. Raivo E. Tamm (näitleja) 6:34.47

Täispikal Ironmani triatlonil teenisid eestlased kaksikvõidu. Kiireim oli Villu Vakra, kes läbis distantsi 8 tunni, 42 minuti ja 45 sekundiga. Teisena lõpetanud Jaak Kimmel kaotas talle 4 minuti ja 27 sekundiga. Kolmanda koha pälvis hispaanlane German Alcala Ordonez.

Naiste arvestuses teenis esikoha rootslanna Lisa Hermansson ajaga 9:45.34. Teisena lõpetas britt Zoe Smith ja kolmas oli eestlanna Riin Buddelli.

70.3 distantsi võitis belglane Pieter Heemeryck ajaga 3:36.56. Talle järgnesid Uus-Meremaa triatleet Mike Phillips (+2.00) ja Soome esindaja Henrik Goesch (+2.31). Henry Räppo sai 24. koha (+16.28) ja Kevin Vabaorg 25. koha (+20.38). Naistest oli kiireim Laura Philipp (Saksamaa) ajaga 3:59.24. Kaidi Kivioja lõpetas 14. kohal ajaga 4:17.00.

Lisainfot leiad SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles