VIDEO Raske puudega eestlanna näitab Tallinnas kohtingul käimise kohti, kuhu ratastooliga ligi pääseb

Aleksandra Jürman
, Elu24 Reporter
Copy
Ka sina saad toetada raske puudega Hendra ravi
Ka sina saad toetada raske puudega Hendra ravi Foto: Elu24 kollaaž / Kuvatõmmised TikTokist

21-aastane Hendra jagab TikTokis, millised on Tallinna parimad kohtingukohad ratastoolis inimestele ning millised neist on lihtsalt täielik pettumus. Vaata videot!

«Ükskord käisin kohtingul inimesega, kes ütles, et ma olen tema kohtingukaaslaste seas esimene, kes kasutab liikumiseks ratastooli ja küsis pidevalt, mida ta saab teha, et ma end hästi tunneks. Sellest peale vaatangi ennast kui inimest, kes kasutab liikumiseks ratastooli, mitte kui inimest, kes on ratastoolis,» jagas spinaalset lihasatroofiat põdev 21-aastane BFMi tudeng Hendra Raud aasta alguses Postimees Naisega, tunnistades, et pidutsemine ja uute suhete loomine on küll periooditi rasked, kuid puue sealjuures takistuseks ei ole.

Nüüd jagab neiu TikTokis videot, kus näitab kõigile, kui lihtne või keeruline on ratastooliga inimesel Tallinnas kohtingutel käia ning annab igale kohale oma hinnangu.

Esimene koht oli T1 keskuse katusel asuv vaateratas, mis on hea ligipääsetavusega. See sai seitse punkti kümnest. 

Kui Tallinna kesklinnas on teetööde tõttu ka jalakäijal pea võimatu liikuda, siis Hendra nimetab seda lausa seikluspargiks ja annab sellele miinus kolm punkti kümnest.

Eriti kõrge hinnangu, lausa üheksa punkti said Kopli liinidel asuvad mahajäetud majad. See ei ole küll esimene paik, mis peaks kedagi kohtingule kutsudes pähe tulema, kuid neiu sõnul olid mahajäetud majad ägedad.

Tallinna teletornile andis Hendra aga viis punkti kümnest. Seda seetõttu, et sissepääs oli tasuta ning torn oli esmapilgul hea ligipääsetavusega, kuid hoone põhiline atraktsioon, 175 meetri kõrgusel asuv vaateplatvorm on ratastooliga inimesele ligipääsematu ühe trepiastme tõttu. Milline pettumus.

Selgus, et kõige parem koht, kuhu Tallinnas ratastoolis kohtingule minna, on botaanikaaed! See sai Hendra lemmikuks ja pälvis kümme punkti kümnest. «Parim ligipääsetavus ja tasuta sissepääs. Ilus ja romantiline,» jagas Hendra.

Lisaks toob ta välja, et enamik siseruumides asuvatest kohtadest on tasuta sissepääsuga ning kui mainid, et su kaaslane on su abistaja, saab ka tema tasuta sisse.

@lindpriiiiiiiiiii Let me help you out and recommend some cute places for a date💋Most of the indoor places have free entrance for severely and profoundly disabled peeps. Some even for your date (PRO TIP: tell them they are your assistant) or can get a discount.#wheelchairdate #wheelchairrelationships #visitestonia #wheelchairmodel #accessibletravel ♬ misery - soph💌

Spinaalset lihasatroofiat põdev 21-aastane BFMi tudeng Hendra Raud ei sea rasket haigust endast ettepoole ja täidab uskumatu järjekindlusega kõik oma unistused. Neiu suurimaks missiooniks on kujunemas soov muuta seda, kuidas maailm füüsilise erivajadusega inimesi näeb.

«Mulle ei meeldi, kui mind tuntakse piletijärjekorras ära ja öeldakse haletsevalt, et ma olen inspireeriv. Ma ei ole kangelane või inspiratsiooniallikas, ma olen naine, tavaline inimene ja ma tahan, et kui keegi mulle järele vaatab, siis sellepärast, et mu ratastool on kaunistatud või juuksed blondid!» jagab Hendra.

Mõni päev tagasi jagas neiu TikTokis, et tunneb end haprana nagu kunstiteos. «Iga kord, kui olen tänavatel, on kõik pilgud minul. Inimesed sosistavad, söövad silmadega, aga hoiavad distantsi. Kõik, mis ma teen, on tähelepanuväärne. See teebki mind nii hapraks. Ja ma tunnen end nii haigena.»

@lindpriiiiiiiiiii

The beauty is in the eye of beholder

♬ Jacob and the Stone - Emile Mosseri

Juba terve aasta saab Hendra TÜK Lastefondi abiga SMA kulgu pidurdavat ravimit Risdiplam, mida haigekassa neiu vanuse tõttu ei rahasta. «Ma ei ole vist kunagi elus nii palju kätega vehkinud, klubides tantsinud, nii paljudes projektides osalenud ja ennast inimesena tundnud, kui praegu,» ütleb naine, kes on tänu ravimile saanud võimaluse päriselt elu elada.

Toeta raske puudega Hendra ravi:

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond

Swedbank: EE682200221015828742 | SEB: EE261010220014910011

Luminor: EE791700017000285384 | LHV: EE527700771000610813

Selgitus: Hendra Raud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles