ELU25 Juku-Kalle Raid: Dalai-laama eriesindaja visiit Eestisse ja Setomaale. VAATA VIDEOT!

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, Riigikogu väliskomisjoni liige, Tiibeti toetusrühma esimees
Copy

Setomaa vedosnike ja Riigikogu Tiibeti toetusrühma liikmed kohtusid Setomaal Inara Luigase vanavalgõ kohvitares dalai-laama esindaja Sonam Frasiga Poolas ja Balti riikides, kes tutvustas Tiibeti rahva olukorda Hiina RV võimu all. Tiibeti toetusrühma liige Igor Taro võtab kokku.

Tema Pühaduse dalai-laama eriesindaja Põhja-Euroopas, Poolas ja Balti riikides, härra Sonam Tsering Frasi külastas Seto Kuningriigi päeva. Laama esindaja kohtus 4. augustil Riigikogu esimehe Lauri Hussariga ning Riigikogu Tiibeti toetusrühma esimehe Juku-Kalle Raidiga.

Seto Kroonikogo kutsel Seto Kuningriigis viibiv Sonam Tsering Frasi tegi ringsõidu Kagu-Eestis 4-6 augustil 2023.

Sonam Tsering Frasi rõhutas Hussarile ja Raidile, et Hiinasuunaline poliitika läänes võiks muutuda ning usub, et aeg on selleks küps.

Dalai-laama esindaja sõnul on aastatel 2001-2008 Tiibeti eksiilvalitsuse ja Hiina võimude vahel käinud tihedad kõnelused, kusjuures, iseseisvuse taotlus pole olnud nende kõneluste objekt. ÜRO on teinud mitu resolutsiooni Tiibeti rahva enesemääratlusõiguse kohta, mida Hiina RV okupatsioon on räigelt rikkunud.

Praeguseks oleks tiibetlased, dalai-laama esindaja kinnitusel, rahul ka sellise autonoomiaga, mida lubaks ka Hiina RV põhiseadus – enesekorraldusõigus omavalitsuse tasandil, hariduses, kultuuris jne., välja arvatud kaitse- ja välispoliitika. Mis tähendab, et jutt ei käi sugugi separatismist, mille toetamisega ametlik Hiina üritab sildistada kõiki Tiibeti rahva toetajaid. Keskvõim teeb suuri pingutusi, et kasvatada kõikidest 4-18aastastest tiibetlastest keskmised hiinlased, mitte lubades neile omakeelset kooliharidust, kultuurikeskkonda ja nõudes kompartei juhtide pildilist austamist isegi kloostrites. Rakendadav režiim sarnaneb kirjelduse järgi suuresti kommunistliku ENSV "parimate" tavadega, kus kohalikel on võimuvertikaalis klaaslagi ees, juurutatakse pealekaebamist ja nuhkimist ning igasugune pealiinist kõrvalekalle on räigelt karistatav.

Suurt mõju olukorra halvenemisele omas laiaulatuslik tiibetlaste ülestõus 2008. a. Pekingi olümpiamängude ajal. Sealt edasi on Hiina RV positsioon karmistunud ning üle 10 aasta pole ametlikke kontakte Tiibeti rahva vaimse liidri dalai-laama ja keskvõimu vahel enam olnud.

Dalai-laama on elanud eksiilis 1950-ndate lõpust ning Hiina keskvõimud sooviksid väga tema naasmist Tiibetisse, et näidata kogu maailmale, kui korras asjad on. Kuna dalai-laama on juba eakas, siis väga suure tõenäosusega üritab Hiina RV tema surma korral kuulutada välja enda kontrollitava dalai-laama uuestisündi, ja üsna suure tõenäosusega rahvas sellist sohki ei aktsepteeriks. Aga samal ajal, nagu eelpool kirjeldatud, tegeleb Hiina RV suure hooga massiivse ajupesuga haridussüsteemis, et järgmine põlvkond tiibetlasi ei mäletaks midagi muud oma päritolust ja identiteedist, kui suure Hiina osaks olemist. Me oleme selles olnud ja seda näinud. Seetõttu on eriti Eestis oluline pidada meeles neid väärtusi, tänu millele me ühel hetkel vabaks saime. Mitte kõhelda kartuses Hiina turu ärakukkumise pärast, vaid küsida igalt Hiina ametiisikult alati see nende jaoks ebameeldiv küsimus – millal nad taasalustavad kõneluste protsessi Tiibeti autonoomia küsimuses rahumeelse lahenduse leidmiseks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles