SUUR ÜLEVAADE Võta suvest viimast! Siin on augusti ägedaimad üritused üle Eesti!

EHHF 2022 esimene päev Foto: Taavi Sepp
Aleksandra Jürman
, Elu24 Reporter
Copy

Suvi on otsa saamas sama kiirelt kui kuu lõpus viimased sendid pangakontol. Et võtta veel soojadest suvepäevadest viimast, aja pere ja sõbrad kokku ning pidage maha suve meeldejäävaim pidu! Siin on suur kokkuvõte augustikuus toimuvatest üritustest üle terve Eesti!

Kuressaare merepäevad

4 ja 5. augustil peetakse Saaremaal Raiekivi säärel vabaõhuüritus Kuressaare merepäevad, mis  on aastatega kujunenud Saaremaa suurimaks festivaliks, kus pakutakse mahukat kontsertprogrammi, mitmekülgset laadaala, kõige maitsvamat toitu, ägedat lasteala, meremelu ja laevu.

4. augustil astuvad lavale Getter Jaani, Karl Erik Taukar Band, Joyguns ja 2 Quick Start. 5. augustil esinevad Eleryn Tiit, Genka ja Paul Oja, Alika Milova ja The Swingers koos solistidega Mikk Saar, Ott Lepland ja Jüri Pootsmann.

Kuressaare merepäevade Kõiguste sadamakontsert
Kuressaare merepäevade Kõiguste sadamakontsert Foto: Alar Truu

Festival Augustibluus

4–6. augustini toimub Haapsalus kauaoodatud Augustibluus, mis toimub juba 29. korda ning selle visiitkaardiks on eriliselt positiivne õhkkond ja kvaliteetne kava, mis sisaldab žanri parimaid artiste Ameerikast ja Euroopast, kodumaist bluusiparemikku ning ainukordseid festivali eriprojekte. Augustibluusi kavva kuuluvad peakontserdid Haapsalu piiskopilinnuses, akustiline programm vanas raudteejaamas, pühapäevane gospelkontsert Haapsalu toomkirikus ning paljud väiksemad etteasted vabaõhulavadel üle linna. Festivali ööklubi seab end sisse Haapsalu kultuurikeskuses.

Augustibluusi teine päev, 2021
Augustibluusi teine päev, 2021 Foto: Mari-Liis Heinsaar

Üles astuvad: Matt Schofield (GBR/USA), Tommy Castro & The Painkillers (USA), Chris Grey & The BlueSpand (Taani), Mihkel Raud, David Rotundo & Emiliano Juarez (Kanada, Mehhiko), Compromise Blue 35 / Emil Rutiku 60, Kappel & Tibu, The Goosebumps Bros. (Itaalia), Krissy Matthews (Suurbritannia), Ornament Tribuut, Saverio Maccne (Argentina), Doktu Rhute Muuzic & Highway (USA, Soome), Carlos Ukareda, Rubundi, Bluule: Tambet Tuisk, Georg Merilo, Mikk Tammepõld, Sulliwan Unplugged, Toomas Lunge & Crosswood, Madis Aesma, Faarao Pirttikangas, Tõnu Kõrvits, Mait Malmsten, Räpina Jack ja paljud teised.

 

Synne Valtri Bändi Suvekontserdid

Synne Valtri Band uue albumi esitlus. Synne Valtri
Synne Valtri Band uue albumi esitlus. Synne Valtri Foto: Remo Tõnismäe

3. ja 6. augustil saab kuulda saate «Tähtede täht» finalisti Synne Valtrit koos bändiga esitamas oma suurepäraseid laule. Rahva poolt väga armastatud artist esitab kontsertidel bändi parimaid hitte. Kontserdipaikades on ruumi ka hoogsaks jalakeerutamiseks ning lava ees kaasa elamiseks. 3. augustil toimub kontsert Pangodil Kiivitaja talu suvelaval, 6. augustil aga Pärnus Ammende Villa aias.

Intsikurmu festival

4–5. augustil toimub Põlvas Intsikurmu metsapargis Intsikurmu festival. Paratamatusest räsitud põline looduslik peopaik avaneb sel aastal uues kuues. Metsapark on jäänud metsapargiks ning maagiline muusika- ja loodussünergia on säilinud. Sellel aastal on au tervitada ürgses metsapargis Grammy nominenti Todd Terryt ning ainukesed avalikud suvekontserdid annavad just Intsikurmus nii Põhja Konn kui ka Rein Rannap. Esimest korda festivali ajaloos on laval artist Austraaliast: Crooked Colours. Teiste seas astuvad üles Kadri Voorand, Mari Jürjens, Mick Pedaja, Tommyboy & Typicalflow, Elephants from Neptune, Redel, Angus, Kitty Florentine, DJ Bandit, Ouu ja paljud teised.

Intsikurmu 2022 esimene päev
Intsikurmu 2022 esimene päev Foto: Taavi Sepp

Kõik pidulised saavad osa ka metsakinost ning väiksematele festivalikülalistele on oma festival: väga hoolikalt valitud programmiga Lastekurmu. Loomulikult on kõikide külastajate rõõmuks toidutänav, kus leiab valiku gurmeest kohalike kohvikuteni.

Brigitta festival

4–13. augustini toimub Tallinnas Pirita kloostri varemetes muusikateatri festival Brigitta, mis ühendab keskaegse kloostri hämara võlu tänapäeva muusikateatri viimase sõnaga. Festivalil etendatakse oopereid, ballette, lavastatud oratooriume, kaasaegse tantsu etendusi, muusikale ja teisi muusikateatri žanreid. Festivali kunstiline juht on Tõnu Kaljuste.

Birgitta festivali avatakse koomilise ooperi «Crisis» esiettekandega, kus autorid Timo Steiner ja Andri Luup lasevad ennast täis staaril viia meie mõtted pisikeste egokriiside maailma. Lühiooperi «Halastus» helilooja Sir James MacMillani lõi Cambridge'i hertsog 2015. aastal Windsori lossis rüütliks tema teenete eest maailma muusikaelus. Theatrumis ettekandele tulev teos käsitleb kättemaksu ja halastuse teemat ning ooperit juhatab autor ise.

Brigitta festival
Brigitta festival Foto: Puhka Eestis

Eelmisel hooajal, Vanemuise teatri 152. tegutsemisaastal jõudis esimest korda Tartu publiku ette Richard Wagneri ooper «Tristan ja Isolde», mida tähistatakse samuti Pirital. Riho Sibula 65. sünniaastapäeva puhul annab Ultima Thule kontserdi kaasteelistest ja kaasteelistele – «Lennelda priiks». Beethoveni 9. sümfooniaga lõpetatakse selleaastane festival lootuses, et «Oodi rõõmule» on tulevikus üha enam põhjust esitada. Seega, tänavuse Birgitta festivali pealkirjaks sobiks «Kriisist rõõmuni».

Rakvere Summerfest 2023

5. augustil toimub Rakveres uus linnafestival  Rakvere Summerfest! Vallimäe kütavad kuumaks Smilers, Anne Veski, Shanon, Hunt, AG ja Marcara. Lisaks parimatele kodumaistele artistidele on avatud ka toidutänav, vesipiibu-lounge ning rohkelt muud meelelahutust.

Depeche Mode

Depeche Mode
Depeche Mode Foto: Anton Corbijn

6. augustil esineb Tallinna Lauluväljakul 2020. aasta Rock & Roll Hall of Fame’i vastu võetud bänd Depeche Mode, kes andis sel aastal välja uue albumi «Memento Mori», millega bänd läks maailmaturneele. Depeche Mode’i Tallinna kontserdi soojendaja on Saksamaa tõusev täht Hope. 

Memento Mori tuur on Depeche Mode'i 19. turnee ja esimene rohkem kui viie aasta jooksul.

Üle 100 miljoni plaadi müünud ja üle 35 miljonile fännile üle maailma mänginud Depeche Mode on jätkuvalt arenev ja erakordselt mõjuv muusikaline jõud. Depeche Mode on kustumatu inspiratsiooniallikas nii fännidele, kriitikutele kui ka artistidele. Bänd liigub aina edasi, seejuures on «Memento Mori» album ja samanimeline tuur võrreldamatu ja jätkuva pärandi uusim peatükk.

Ansamel Smilers Abja suvepäevadel. Hendrik Sal-Saller
Ansamel Smilers Abja suvepäevadel. Hendrik Sal-Saller Foto: Sander Ilvest

4 Legendi 1 Laval

9. augustil vallutavad Kalevi staadioni lava Maarjamaa uhkeimad pojad. Mehed, kes kõik on auga teeninud välja legendi staatuse: Smilers, Koit Toome, Terminaator ja 2 Quick Start! See on õhtu kõigile neile, kes peavad lugu tõelisest hitiparaadist ja võimalusest lemmikpaladele kaasa laulda. 

We Love the 90s & Millennium

 Cascada
 Cascada Foto: Konstantin Sednev

10 ja 11. augustil toimub Tallinnas Kalevi staadionil Euroopa üks suurimaid festivalibrände, legendaarne We Love The 90s. See tähendab kahte päeva parimaid 90ndate ja milleeniumi artiste, kes mõned kümnendid tagasi muutsid kogu muusikamaailma, suunasid trende ja olid oma laulusõnadega peas igal noorel hingel.

Lavale astuvad: Cascada, Wighfield, Katrina And The Waves, Groove Coverage, DJ Alligator, Londonbeat, Dr. Alban, Haddaway jpt. 

EHHF

11.–12. augustil toimub Elvas järjekordne Eesti Hip Hop festival, mis on kindlalt kõikide noorte oodatuim üritus sel suvel. EHHF tähistab tänavu hiphopi 50. sünnipäeva. «Tänu sellele, et hiphop saab 50, teeme EHHFil ka väikese ajaloonurga, sest meie festival pole ainult muusikafestival, vaid oleme alati seisnud ka hiphop kultuuri edendamise ja propageerimise eest Eestis. Paljud noored ehk ei teagi, kust ja miks see alguse sai,» jagab ürituse korraldaja Genka.

Tänavuse Eesti Hip Hop festivali programmi on kinnitatud 5MIINUST, Genka, reket, A-Rühm, Arop, Villemdrillem, Pluuto, Clicherik & Mäx, Beebilõust, Bad Art, Metsakutsu, 5loops, Lil Till, Väike PD, DEW8, Marp$, Säm, Sammalhabe, Sip€lga & Yohan, NKN, KiROT, SVNDRA, RV, Prodigyboys, Benakanister ja Starboy Bob.

Meenuta Elu24 reportaažist, kuidas möödus eelmise aasta EHHF ja mida võib sel aastal oodata!

The Weeknd

The Weeknd
The Weeknd Foto: KEVIN WINTER / AFP

12. augustil astub esimest korda Eestis üles Kanada superstaar The Weeknd. Erikülalistena liituvad Kaytranada ja Mike Dean.

The Weekndi lavanime taga on 32-aastane Grammy-võitja Abel Tesfaye, kes nooruspõlves just kõige eeskujulikuma käitumisega silma ei paistnud. Pärast narkootikumidega äritsemise tõttu politseiga kokku jooksmist otsustas ta aga oma elu muuta ning hakkas lihttöö kõrvalt muusikale keskenduma.​

Tuuriga After Hours Til Dawn tähistatakse The Weekndi 2020. aasta albumit «After Hours». Selle hittsingel «Blinding Lights» nimetati kõigi aegade uueks Billboardi Hot 100 lauluks nr 1.

Abel Tesfaye on ka ÜRO Maailma Toiduprogrammi hea tahte suursaadik, mis tähendab, et turnee piletimüügist läheb mingi osa XO Humanitaarfondi, et leevendada ülemaailmset näljakriisi.

Bonnie Tyler

12. augustil astub Kalevi Staadioni lavalaudadele oma Greatest Hits soolokontserdiga soft-rock'i kuninganna Bonnie Tyler, keda on pärjatud lausa kolme Grammy auhinnaga ja ta on mitmekordne Brit Awardsi võitja. Üle 40 aasta maailma pop- ja rokkmuusika laineharjal seilanud Bonnie saatis eesootava esinemise puhul saatis eestlastele videotervituse.

Intsikurmu rahvapidu

Põlvamaa rahvas teab, kui oluline on kokku saada ja õhtut nautida parimate kodumaiste artistidega, seega toimub lisaks Intsikurmu festivalile 12. augustil Intsikurmu rahvapidu, kus astuvad lavadele 2 Quick Start, Anne Veski, Meie Mees ja Hunt. Lisaks kodumaistele artistidele ja veelgi paremale publikule on üritusel rohkelt meelelahutust ja toidutänav.

Viljandi suvelõpupidu 2023

19. augustil toimub Viljandis suvelõpupidu ning tantsimist ja head muusikat jagub pikkadeks tundideks! 2023. aasta suve lõppu tähistatakse parima muusika ja meelelahutusega Viljandi laululaval. Kohal on taaskord rahva lemmikud 2 Quick Start, Smilers, Shanon ja Hunt! Loomulikult ei puudu ürituselt maitsvad söögid, karastavad joogid ja atraktsioonid nii pisematele kui ka vanematele.

HingamisLaulupidu

19.–20. augustil toimub imekaunis Valgemetsa puhkekülas Põlvamaal HingamisLaulupidu, mis seob endas teadliku hingamise praktikad, pärimuskultuuri, muusika ja looduslähedase eluviisi. Terve päeva jooksul on võimalik õppida Eesti parimate hingamistöö ekspertide käe all, osaleda mitmekesistes aruteludes ja tutvuda Eesti pärimuskultuuriga. HingamisLaulupeol osalemiseks ei pea olema varasemat kogemust teadliku hingamise praktikatega. Läbi viiakse meistriklasse ja õpitube, kust saab väärtuslikke näpunäiteid oma elukvaliteedi muutmiseks. Kohal on ka tervisetoodete laat väikeettevõtjatega nii Põlvamaalt kui ka üle Eesti.

Esimene HingamisLaulupidu Valgemetsas
Esimene HingamisLaulupidu Valgemetsas Foto: Mati Määrits / Lõuna-Eesti Postimees

HingamisLaulupeolt ei puudu muusika! Peaesineja on armastatud laulja Siiri Sisask. Päeva jooksul astuvad üles hinnatud Eesti muusikud Silver Sepp, Indrek Tammoja (Rändaja), Maili Metssalu ja Jaan-Eerik Aardam ning üllatuskülaline USAst. Päev kulmineerub õhtuse ühishingamise ja -laulmisega, mis toob kõik osalejad kokku tähistama eestimaalaseks olemist osalt uuel ja teisalt kõigile armastatud moel.

Muinastulede öö

Suvele pannakse lõpp traditsiooniks saanud lõkete ja küünalde süütamisega. 26. augustil toimuvad Eesti eri paigus muinastulede ööd, mil süüdatakse lõkked meenutamaks ajaloolisi mereäärseid märgutulesid ehk iilastulesid. Tänapäevasel rannalõkete süütamise suvelõpuüritusel, mis on paari aastakümnega saanud üldrahvalikuks traditsiooniks, luuakse mööda randa ühiselt lõkete kett ja üheskoos mere ääres üritust tähistades edastatame niiviisi eelkõige positiivseid mõtteid ja sõnumeid.

Tasuta avalikke lõkkeid saab minna nautima näiteks Kostiranda, Majoraadi parki, Varbla sadamasse, Hiiumaal Tahkuna tuletorni ja Piirissaare lõunatippu. Piletiraha eest saab tulevärki ja elavat muusikat nautida Viljandi järve ääres, Pagondil ja Topu sadamas. Muud lõkkekohad on leitavad SIIN.

Muinastulede ööl süüdatakse taas randades lõkked
Muinastulede ööl süüdatakse taas randades lõkked Foto: Sander Ilvest

Mõnusat augustikuud kõigile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles