Pensionärist ema ID-kaardile järele läinud poeg: öeldi, et mina seda kätte ei saa (12)

Chrislin Metsanurm
Copy
ID-kaart
ID-kaart Foto: Arvo Meeks / Postimees / Scanpix

Poeg toetab oma pensionärist ema, kes päris üksi enam kõigega hakkama ei saa. «Sõidutasin ta hooldekodust politsejaoskonda, et seal teha talle vajalikud dokumendid,» selgitab Toomas, kes lasi ka notari juures volituse vormistada, et hiljem ema dokumentidele järele minna. «Notariaalse volituse alusel dokumentide väljastamine ei ole lubatud,» selgitab politsei- ja piirivalveameti (PPA) Pärnu teeninduse juht Kaisa Tõniste.  

«Sõidutasin ema ratastooliga Pärnus asuvasse politseijaoskonda, kus tehti temast ID-kaardi jaoks sobivad fotod,» kirjeldab Toomas protsessi, kuidas ühel suvisel juulikuu päeval sõidutas oma 86-aastase ema hooldekodust politseijaoskonda pilte tegema, sest kodus fotode tegemisega hakkama ei saadud. «Piltidele esitatavad nõuded on nii ranged.»

Toomase sõnul ütles jaoskonnas töötav ametnik pärast fotode tegemist, et edasi saavad nad internetis ID-kaardi taotlusega jätkata. «Tulin koju, pildid olid olemas, sõrmejäljed ka ja ema andis allkirjad,» kirjeldab mees, et viis seejärel ema tagasi hooldekodusse. 

Mõni nädal hiljem saabus meilile kiri, et uus ID-kaart on valmis ning selle võib teenindusse järele minna. «Võtsin kaasa ema vana ID-kaardi, enda oma ja ka notariaalse volituse, mille ema mulle tegi, et saaksin tema asju ajada,» selgitab Toomas. 

«Tasub kindlasti mõelda ka selle peale, et ehk on dokumendi tellija kodule lähedal mõni Selver, kuhu on samuti võimalik oma ID-kaart tellida.»

«Politsei ütles mulle, et kahjuks see volitus ei kehti,» märgib ta, lisades, et kui ta teeninduses pilte tegemas käis, siis ei öelnud talle keegi, et peab seal eraldi volituse vormistama. 

Mehele jääb arusaamatakus, kuidas on võimalik, et sotsiaaltöötaja võib ema ID-kaardile järele minna, mis antakse koos pin-koodidega, kuid oma poeg ei saa neid kätte. 

ID-kaart ja juhiluba
ID-kaart ja juhiluba Foto: Erik Prozes / Postimees / Scanpix

Politsei- ja piirivalveameti Pärnu teeninduse juht: äärmiselt oluline, et dokument jõuaks päriselt selle tellinud inimeseni.

«Kui kellelgi ei ole mingil põhjusel võimalik tellitud dokumendile ise järele tulla, saab ta volitada dokumendile järele minema omale usaldusväärse inimese,» selgitab Pärnu teeninduse juht Kaisa Tõniste, et kuivõrd ID-kaardiga saab inimene kasutada kõiki digitaalseid teenuseid ja anda allkirju, siis on äärmiselt oluline, et see jõuaks päriselt dokumendi tellinud inimeseni.

Tõniste selgitab, et seetõttu on ka seadusest tulenevalt ainus võimalik viis volitada kedagi teist dokumendile järele tulema ainult isiklikult PPA teenindussaalis dokumenti tellides, et PPA saaks veenduda selles, et inimene tõesti volitab kedagi teist oma ID-kaardile järele tulema. «Notariaalse volituse alusel kellelegi dokumendi väljastamine ei ole lubatud ning iseteeninduses vormistatud taotluste puhul ei ole samuti võimalik volitust vormistada,» märgib Tõniste.

Kui inimesel ei ole tervislikel põhjustel võimalik dokumendile ise järele minna, on võimalik suhelda kohaliku omavalitsusega. «Sellisel juhul tuleb omavalitsusele esitada erinevaid dokumente, misjärel väljastatakse ID-kaart sotsiaaltöötaja kätte. Kui PPA teenindussaal jääb kaugele, siis tasub kindlasti mõelda ka selle peale, et ehk on dokumendi tellija kodule lähedal mõni Selver, kuhu on samuti võimalik oma ID-kaart tellida,» sõnas Tõniste.

Loe pikemalt siit: ID-kaarte saab taas kätte Selverist

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles