ELU25 Juku-Kalle Raid: Eesti kohtub USA osariigi Texasega juba 25 aastat. VAATA KA VIDEOT. (2)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, Riigikogu väliskomisjon
Copy

Texas on suurim USA osariik, pindalaga 695 660 ruutkilomeetrit (u 15,5 Eestit või 1 Saksamaa), inimesi elab Texases üle 30 miljoni. OK, Alaska on veel suurem, aga Texases öeldakse: "Räägime siis edasi, kui jää ära sulab." Eestis asub Texase mitteametlik saatkond Tallinnas ning tähistab 25. juubelit. Juku-Kalle Raid käis pidu uurimas. Õhtu laulis vingeks meie üks vägevamaid bluusihääli Kaisa Ling Thing.

Tänane USA suurim osariik Texas on ajaloos ka iseseisev olnud (1836-1845) ning ühe variandi kohaselt kujutab endast tänaseni ainsat osariiki, kes võib ühinemislepingu USA-ga ametlikult katkestada ning uuesti vabariigi moodustada.

Tallinna Texas
Tallinna Texas Foto: Juku-Kalle

Tallinnas asub Texas Pikal tänaval ehk kunagisel fleet streetil ehk minevikus kodumaise ajakirjanduse peatänaval. Siin anti eetrisse esimesed raadiosaated ning toimetasid suuremate ajalehtede käitised.

Ajalooga värk

Mitmetes Tallinna mälestustes kohtame episoode, kus fleet streeti toimetustega üritasid "häid suhteid" sättida kõikvõimalikud toonased suurtöösturid. Mis omakorda tähendas tänases mõistes pidevat altkäemaksu: vortsitöösturid hoolitsesid lakkamatult toimetuste ninaesise eest, rüüpeks saatis igal nädalal erinevat õlut toonane Saku tehas.

Kui restoranid ja baarid tohivad Texases välja näha sellised nagu nad on, siis võib igaüks omale vanaema kuuri ise kah restorani teha.

Texas kolis puhvetina Eestisse nii: ühel korral sõitis väike sõprade grupp Texase osariiki mööda ringi – restoranid, baarid ja muusikaklubid. Ja keegi setskonnast ütles välja mõtte, et kui restoranid ja baarid tohivad siin välja näha sellised nagu nad on, siis võib igaüks omale vanaema kuuri ise kah restorani teha.

Kaisa Ling Thing
Kaisa Ling Thing Foto: Juku-Kalle Raid

Algul kõik naersid selle peale, aga siis juhtus jälle nii, et väikesel sõpruskonnal, kellel juhtus suvi vaba olema, ei olnud midagi teha ja tekkis mõte, et teevad ühe suve nalja, vaatavad, mis juhtub.

Nali kestab nüüdseks veerand sajandit.

Texase saatkond Pikal tänaval

Tallinna Texas on niisiis USA Texase kultuuri ja toidu saatkond. Alustati – nagu mainitud – Pärnust 25 aastat tagasi, üle 20 asutakse Tallinnas, Pikal tänaval.

Texase algusaegu mäletab puhveti eestvedaja ja Texase saadik Herbert Murd nii:

"On ju vaja elu huvitavaks teha ja inimesi sisse meelitada. Ja reklaami peale ei ole mõtet raha kulutada, Olav Osolin oli see mees, kes vanasti ütles, pool reklaami peale kulutatud rahast on alati maha visatud raha, aga sa kunagi ei tea kumb pool. Ja kuna meil seda raha, mida maha visata ei olnud, pidi muid trikke välja mõtlema.

Aknast paistab rõdu
Aknast paistab rõdu Foto: Juku-Kalle Raid

Hakkasime siis igasugu üritusi korraldama. Neid oli ikka üsna palju ja tihedalt. Kui näiteks Bush pühitseti Ameerika presidendiks, siis me Tallinnas lindistasime kogu seda tseremooniat vist Soome TV-st, tõime iga kahe tunni tagant lindi Pärnusse ja panime peale.

Ühel hektel kõnnib uksest sisse kana. Pärlkana. Kooserdab väheke mööda tuba ringi. Meil oli üks kapp ja siis ta elas meil pikka aega seal kapis.

Kõige imelikum pidu toimus siis, kui üks Eesti toonaseid kõvemaid ehitusettevõtjaid Andres Koger kinkis meile veoauto kastitäie liiva. Ja me öö läbi kärutasime seda liiva kõrtsituppa sisse. Katsime kogu põranda liivaga, tegime beach party. Nüüd võib öelda ju, et neid on ikka tehtud, aga need kõik tehti vähemalt aasta hiljem. See oli muuseas uusaastapidu. Kui ühe aasta olime beach partyt teinud, siis mõtlesime, et mis teisel aastal? Latt oli ka kõrgel. Ja siis järgmisel aastal toimus bitch party."

Texase kana. Lind, mitte toit

Herbert: "Aga üks lugu tuli veel meelde. Ühel laupäeva õhtul, puhvet oli puupüsti rahvast täis, suvine aeg, uksed pärani – ja ühel hektel kõnnib uksest sisse kana. Pärlkana. kooserdab väheke mööda tuba ringi, tunneb ennast veidi ebamugavalt, lärmi palju, sebimist palju. Ja meil hakkas kanast natuke kahju.

Väljapääs
Väljapääs Foto: Juku-Kalle Raid

Meil oli üks kapp, tegime kapiuksed lahti, kana astus kappi, võttis koha omaks ja siis ta elas meil pikka aega seal kapis. Vahel lasime välja jalutama. Kõik teadsid, et see on Texase kana. Kuni ühel hektel laekus üks proua, kes rääkis, et tema on kuulnud, et meil on kana ja temal on kana kaduma läinud. Et kas ta saaks oma kana nüüd tagasi."

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles