Suri Iiri muusikalegend Sinéad O’Connor (7)

Elu24
Copy
Sinead O'Connor
Sinead O'Connor Foto: EPA/Scanpix

Sinéad O'Connor suri 56-aastaselt pärast aastaid kestnud võitlust vaimse tervise probleemidega, teatati eile õhtul.

Iiri lauljatar saavutas 1990. aastal kogu maailmas kuulsuse tänu oma südantlõhestavale kaverile Prince'i loost «Nothing Compares 2 U».

Poolteist aastat tagasi, jaanuaris 2022 võttis endalt elu tema 17-aastane poeg Shane, kes oli enesetapuvalve ajal haiglast põgenenud.

O’Connor sai tänavu aasta alguses RTÉ Choice Music Awardsil klassikalise Iiri albumi avaauhinna. Lauljatar pälvis aplausi selle eest, et pühendas auhinna igale Iirimaa pagulaskogukonna liikmele.

Ka Eestis esinenud iiri lauljat Sinéad O'Connorit peeti 80ndate lõpus popmuusika valdkonna uueks sensatsiooniks. Järgnevatel aastakümnetel kulges aga tema karjäär tormilise eraelu saatel karile ja laulja tüüris ringiga tagasi justkui sinna, kus alustas: hullumajja.

Valus lapsepõlv

Sinéad O'Connor sündis 8. detsembril 1966 Dublinis Iirimaal, vahendab IMDb andmebaas. 14-aastaselt saadeti O'Connor Sisters of Our Lady of Charity pesumajja, kuna ta oli «problemaatiline laps» ja varastas, vahendab irishcentral.com. Irish Centrali sõnul tuntakse tänapäeval neid pesumaju Magdalena hullumajade nimetuse all: need olid julmad keskaegse mentaliteediga asutused, kus naised vangistati, neilt võeti inimõigused ning neid kuritarvitati seksuaalselt ja muul viisil.

Laulja meenutas oma aega «Magdalena hullumajas» 1993. aasta intervjuus järgmiselt: «See oli vangla. Me ei näinud oma perekonda, me olime luku taga, elust välja lõigatud, eemaldatud normaalsest lapsepõlvest.»

O'Connori sõnul saadeti tema ja teised tüdrukud pesumajja, sest neid peeti halbadeks inimesteks. «Osa tüdrukuid vägistati kodus ja neid ei usutud. Me olime kõik seal tüdrukud, mitte naised, lihtsalt lapsed. Ja me nutsime iga päev,» meenutas O'Connor, kes veetis seal 18 kuud.

Väidetavalt saatis O'Connori «Magdalena hullumajja» tema isa, kes lootis, et tütar saab sealt abi. «Seal ei olnud taastusravi ega teraapiat. Meile öeldi pidevalt, et oleme kohutavad inimesed. Lõpetasin varastamise. Ma ei tahtnud, et mind sinna tagasi saadetaks. Aga mis hinnaga?» (1993. aastal leiti Dublini «Magdalena hullumaja» alt massihaud ja kolm aastat hiljem suleti Iirimaal kõik kümme pesumaja.)

Sellest sai alguse ka O'Connori viha katoliku kiriku vastu, millest ta on vägagi avameelselt rääkinud. O'Connor rebis 1992. aastal «Saturday Night Live'i» otse-eetris tükkideks tollase paavsti Johannes Paulus II pildi, karjudes: «Võidelge tõelise kurjusega!» See oli aastaid enne seda, kui avalikkuse ette jõudsid lood seksuaalsetest kuritarvitamistest katoliku kirikus, vahendab Washington Post.

LOE PIKEMALT: LANGENUD TÄHT 〉 Paavsti pildi rüvetamisest alanud kriis tegi popstaar Sinéad O'Connorist hullumaja patsiendi

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles