PÕGENEVAD TULE EEST Rhodosel viibiv eestlane: meie hotelli tuuakse kogu aeg inimesi juurde

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Rhodose hotelli tuuakse inimesi tulekahju eest varju
Rhodose hotelli tuuakse inimesi tulekahju eest varju Foto: Erakogu

Üle 40 kraadise õhutemperatuuriga Kreekas möllab tuli. Rhodosel evakueeritakse inimesi tulekahju piirkondadest ja paigutatakse kohapealsetesse hotellidesse. «Ma ei ütleks, et inimesed paanikas on. Pigem kurvad, kurnatud ja pettunud,» ütleb Rhodosel asuv Silver. Samuti Kreekas viibiv filosoof ja filmilooja Mart Raukas toob välja tulekahjude võimalikud põhjused.  

Rhodosele puhkust veetma läinud Silver kirjeldab hotellis toimuvat järgmiselt: «Meie hotelli tuuakse kogu aeg inimesi juurde. Eile toodi 15 bussitäit kindlasti. Inimesed magavad koos lastega hotelli põrandal. Meeletu rahvas, tuuakse ainult juurde,» räägib Silver.

«Ma ei ütleks, et inimesed paanikas on. Pigem on nad kurvad, kurnatud, väsinud ja pettunud,» ütleb Silver, jagades videot hotelli fuajeest, kus sagib arvukalt inimesi. 

Täna on väga kuum ilm. «Praegu on Rhodosel õhutemperatuur 45 kraadi. Tuul on nii äkki tõusnud. Minust juba 34 kilomeetri kaugusel on tulekahjud,» avaldab ta.

Silver ütleb, et lennujaamas on palju inimesi, kes on lühikeste pükste ja bikiinide väel. «Neil pole passe, raha ega midagi. Lugesin, et paljud järgmise 2–3 päeva lennud Rhodosele on tühistatud,» ütleb Silver, kelle tagasilend peaks olema teisipäeval. 

Bussid toovad inimesi hotelli aina juurde
Bussid toovad inimesi hotelli aina juurde Foto: Erakogu

Elekter võib kaduda

«Hoiatati veel, et õhtul võib elekter ära minna,» räägib ta, muretsedes, mis saab siis, kui hotellist elekter kaob. «Loodan, et elekter ära ei lähe. Ei kujuta ette, kuidas sellise kuumaga magada saaks, konditsioneer töötab kogu aeg.»    

Silver toob välja ka selle, et inimesed räägivad poodides nüüd pidevalt põlengutest. «Kaks päeva tagasi ei kuulnud söögikohtades ega mujal, et keegi sellest räägiks,» ütleb ta. Nüüd on aga asi tõsine.

Hetkel ei näita tulekahju taandumise märke ja tuli levib edasi. 

Tuletõrjujad teevad ränka tööd vähese raha eest

Elu24 vestles ka teise Kreekas viibiva eestlasega, kes ütles, et rohkem kui 23 tuletõrjujat on kustutustööde käigus viga saanud.

«Väärib märkimist, et tuletõrjuja palk on vastavalt sotsiaalmeedias levivatele väidetele vaid 800 eurot kuus, aga nende töö on üliohtlik. Samas kui riigikogulase palk on siin väidetavalt 8000 eurot kuus ja töö ei ole ohtlik. Sellesisulisi postitusi jagatakse sotsiaalmeedias ning juhitakse tähelepanu suurele palgalõhele, mis on mõtlemapanev ning mida peaks kontrollima ja korrigeerima,» räägib filosoof ja filmilooja Mart Raukas, kes veedab aastas pea kuus kuud Kreekas Ida-Atika Rivieral asuvas mereäärses suvekodus.

«Tuletõrjuja palk on vaid 800 eurot kuus.»

«Minu kodu vastas, Evia saarel oli 2021. aastal suur tulekahju. Kõige traagilisem ja ohvriterohkem oli 2018. aastal toimunud Mati kuurordi tulekahju, mis sai alguse Penteli mäest ja tugeva tuulega levis mere suunas. Toona sai põlengus surma 101 inimest,» räägib Raukas. 

Video 2021. aastal toimunud tulekahjust:

«Praegu siin kandis põlengut pole. Lääne-Atikas, mõnikümmend kilomeetrit kaugemal, on väiksemad tulekahjud,» avaldab ta.

Tulekahju põhjuste kohta leidub erinevaid versioone

Raukas räägib, et tulekahjude põhjuste kohta liigub erinevaid jutte. «Esiteks on alati muidugi süüdi tugevad tuuled, mis tuld edasi kannavad. Teiseks on süüdistusi esitatud kohalike mesinike vastu, kes mesilastarude suitsutamise söed metsa alla viskavad. Kolmandaks on kuulda, et Kreeka riigi bürokraatia aegluses pettunud kinnisvaraarendajad püüavad protsesse kiirendada ja on tulekahjusid organiseerinud,» avaldab ta.

«Neljanda põhjusena märgitakse püromaane, keda olla ka kätte saadud. Mis ka põhjus poleks, on üks asi kindel: Kreeka sisepoliitikas etendavad tulekahjud suurt rolli,» ütleb Raukas. «Vaatamata ohtudele on Kreeka parim koht, kus ennast maist oktoobri keskpaigani klimaatiliselt ja kultuuriliselt hästi tunda,» leiab filosoof.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles