VIDEO Soome lahel möllas vesipüks! «Nagu ulmefilmist!»

Elu24
Copy
Vesipüks
Vesipüks Foto: Erakogu/Pilvi Piht

Neljapäeva hommikul võis näha Soome lahel keerutavat vesipüksi. «Nagu ulmefilmist!» nendib üks. 

Sünoptik Kairo Kiitsak jagab Facebookis videot Soome lahel möllavast vesipüksist. Video jäädvustanud isikud väitsid, et kahe tunni jooksul tekkis kuus vesipüksi. 

Kommentaariumis jagab fotot vesipüksist ka väikesaarel viibinud proua. «Fantastiline vaade Prangli saarelt!» Ta lisab, et vesipüksiga kaasnes vaid mürin. «Ma tõesti ei mäleta, et oleksin enne näinud, aga hirmus ei olnud, see oli kaugel ja meri oli sile.» 

«See on nagu maailmalõpu algus hoopis!» kirjutab üks video kommentaariumis. «Mis selle filmi nimi on?» naljatleb teine. 

Alles hiljaaegu möllas vesipüks Pärnu lahel. Vaata fotosid ja videoid siit: 

PILDID JA VIDEO 〉 Pärnu lahel möllas võimas vesipüks

Sünoptik Kairo Kiitsak kirjutab ühismeedias, et neljapäeva päeval on muutliku pilvisusega ilm, mitmel pool sajab hoovihma, on äikest. Sadu on paiguti tugev ja sekka võib tulla ka rahet. Vesipükse võib areneda Liivi lahe ja Väinamere ümbruses. Õhutemperatuur on 17–21 soojakraadini.

Vesipüks tekib, kui jahedam õhumass satub äkitselt tunduvalt soojema merevee kohale. Eestis esineb kõige rohkem vesipükse juulist septembri lõpuni, sest selleks ajaks on merevesi jõudnud üles soojeneda ja tingimused vesipükside tekkeks head.

Vesipüksid on tüüpilised saarte läänerannikule ja seal iga-aastased, kuid üsna sagedased Väinamerel, Liivi ja Soome lahelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles