Tauno Kangro soditud skulptuurist: tegu võib olla naisõiguslastega, kes vihkavad alasti naisfiguuri käsitlemist kunstis (1)

Aleksandra Jürman
, Elu24 Reporter
Copy
Tauno Kangro ja tema skulptuur «Hetk enne suudlust».
Tauno Kangro ja tema skulptuur «Hetk enne suudlust». Foto: Elu24 kollaaž

«Kahetsusväärne, et sellised asjad ikkagi toimuvad! Oleks huvitav teada, et kes ja miks seda tehti,» tunneb muret Tauno Kangro, kelle Musumäel asuvat skulptuuri «Hetk enne suudlust» rüüstasid eelmisel nädalal vandaalid, joonistades kujule selga aluspesu.

Elu24 postkasti laekusid eelmisel nädalal pildid Tallinnas Musumäel asuvast alasti suudleva paarikese kujust, millele vandaalid olid naisele pesu selga joonistanud. Piltidelt on näha, et vaid naise kujule joonistati jalga aluspüksid ja selga rinnahoidja. Miks mehele aluspükse jalga ei joonistatud, jääb segaseks.

Suudleva paari kuju autor on Tauno Kangro, kelle skulptuurid «Hetk enne suudlust» ja «Hetk pärast suudlust» püstitati Virumäele 2007. aasta kevadel.

Tauno Kangro ei olnud juhtunust teadlik. «Kahetsusväärne, et sellised asjad ikkagi toimuvad!» sõnab Kangro Elu24-le, tundes uudishimu, kes seda tegi ja miks.

«Küsimus on, et kas tullakse uuesti kordama,» muretseb skulptor, kelle sõnul on kuju puhastamine keeruline. «Graniiti puhastada on väga tülikas ja eks see ikka kuju lõhub ka!»

Kangro sõnul võivad vandaalid olla feministid. «Võib-olla on tegu nn naisõiguslastega, kes vihkavad kõiki ja kõike, aga eriti alasti naisfiguuri käsitlemist kunstis,» pakub Kangro, kes tahaks teada saada teo tagamõtet.

Tallinna kesklinna valitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Aigar Palsner on olukorrast teadlik. «Väidetavalt on tegu juba paari päeva taguse juhtumiga, skulptuuri puhastus on tellitud ja puhastamine peaks toimuma lähipäevil,» ütles Tallinna linnavalitsuse avalike suhete peaspetsialist Meeli Hunt eelmisel nädalal.

«Loomulikult on tegemist kahetsusväärse teoga. Aigar Palsneri sõnul on sellel suvel Musumäel eriti palju vandaalitsemist. Musumägi ja ka teised kesklinna pargid on nii politsei kui ka mupo pideva ja kõrgendatud seire objektiks,» sõnas Hunt.

Linnaosavanema asetäitja Nikita Groznovi sõnul ei ole praegu teadaolevalt sel suvel Musumäel rohkem sedamoodi vandaalitsetud. «Sellise teo eest võidakse karistada karistusseadustiku § 218 järgi, mis hõlmab varavastast süütegu väheväärtusliku asja ja varalise õiguse vastu,» räägib Groznov.

Kui on kahjustatud või rikutud näiteks kuju, siis kahju saaja kutsub rikkumise toimepanemise hetkel kohale politsei hädaabinumbril 112. Kui avastatakse kuju rikkumine hiljem, siis on võimalik lehel www.politsei.ee esitada avaldus («Esita süüteoavaldus») koos kahju kalkulatsiooniga (nt eemaldamise kulud, kui eemaldamine vajab spetsiifilist lähenemist) politseile menetluse alustamise otsustamiseks.

Kui on olemas kahju saaja avaldus koos kahjusummaga, siis menetlus jätkub väärteona karistusseadustiku § 218 lg 1 (füüsiline isik) alusel, mille eest füüsilisele isikule on ette nähtud rahatrahv kuni 300 trahviühikut või arest.

Kui tekitatud on oluline kahju karistusseadustiku § 12 '1 lg 1 tähenduses (oluline on kahju või süüteo ulatus, mis ületab 4000 eurot), siis algatatakse kriminaalmenetlus, kus karistusseadustik § 203 lg 1 näeb füüsilisele isikule ette rahalist karistust või kuni viieaastast vangistust.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles