ELU25 Juku-Kalle Raid: Eesti ametnikud, käige oma liigkontrollimisega ükskord kuradile! (11)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, Riigikogu Väliskomisjon
Copy
Juku-Kalle Raid
Juku-Kalle Raid Foto: arhiiv

Juku-Kalle Raid tutvustab Eesti ametnikeriigi "säravat ideed" hakata dokumente kontrollima ka siis, kui ostate rongipileti Klooga-randa. Tegelikult saadavad ametnikud selliste ideedega meie riigi ja vabaduse lihtsalt kuradile. Euroliidu direktiivid on soovituslikud, üle võlli keeravad asjad meie oma ametnikud.

Euroopa Liidus on küpsenud plaan ühtlustada nõuded liikmesriikidele lennureisijate eelteabe kogumise ja nende kasutamise osas. Tõlkes tähendab see, et kui keegi on pannud mingi kuriteo, ja üritab teise riiki lennata, läheb tal raskemaks. Täitsa OK mõte. Aga Eesti täidab piiririigina neid nõudeid juba niigi.

Kui kruvisid keerata ei saa, läheb ametnik paanikasse

See tähendab, et ei olegi selle mõtte raames eesti ametnikel mingit uut tegevust! Antud morn situatsioon tekitas kodumaiste keniaalsete ametnike peades paugupealt segadustulva. Mis mõttes, et ei saa rohkem kontrollida ja reguleerida?

Ei tohi olla, et et nüüd võetakse ära kena võimalus kusagil mõni kruvi veel rohkem kinni keerata; see on meie ametnikule solvav, kui ta ei saa tulla välja mõne erakordselt uue ja püüdlikku ideega kusagil veel rohkem inimesi kontrollima hakata.

Ka rongiga Klooga-randa ujuma sõitmisel peaks olema kaasas dokument, muidu RIIK ju ei tea, mida talle kuuluv lollpeast kodanik teeb.

Kahjuks ei oska ma öelda, kelle ajuraasuke pritsis välja innovatiivse idee hakata kontrollima lisaks õhutranspordile ka muid transpordivahendeid. Ühistransport on ju täiesti katmata. Ja kui keegi tahab sõita Kuressaare ooperipäevadele, Narva Vaba Lava majja või Saueaugu teatritallu etendust vaatama, peaks ta ometi liinibussis dokumendi esitama, et riigil oleks pilt selge, kes, kuhu ja kuna ning miks läheb. Ka rongiga Klooga-randa ujuma sõitmisel peaks olema kaasas dokument, muidu RIIK ju ei tea, mida talle kuuluv lollpeast kodanik teeb.

Või teisisõnu: inimene, kes kulgeb ringi mööda paljukannatanud kodumaad, on iseenesest kahtlustatav, sest äkki pani ta midagi ebaseaduslikku toime? Riik, kus võetakse oma kodanikku eelkõige kui kahtlast elementi, keda oleks sulnis jälitada, hiilib mööda kontrolliva totalitaarsuse rajakest.

Lugusid meie oma Venemaalt

Mulle meenusid seda täielikku totrust lugedes kohe arvutud ringreisid Venemaal, kus kunagi – enne kui mind mingisse väliskahtlaste nimekrija kanti – üsna palju ringi sai sõidetud. Seal toimib sama pilt, mis kunagi Nõukogude Liidus, kus näiteks rongipiletit ostes pidi esitama dokumendid, sinu sõidud talletati Suure Venna poolt.

Aga – isegi Nõukogude Liidus ei pidanud sa kandma kaasas passi, et suslaga, mida kapsaussiks kutsuti Tallinnast Tartusse sõita. Meie ametnikkond aga just seda tahab: iga liigutus, mis inimene teeb, olgu kusagil andmepagasis alles.

Ametnike uued read tööpostil
Ametnike uued read tööpostil Foto: "Sovetskaja militsija" 1971

See on ikkagi päris õõvastav mõte ning kõige naljakam, et pärineb üsna noorevõitu ametnikkonna peakestest, kes pole nõukaliitu nuusutanudki, vaid on taolise vahva vanglasüsteemi ise välja haudunud.

Kust tuleb idee, et inimeselt võib asja-eest-teist taga võtta privaatsus? Ja mis kuradi pärast on tarvis plaanida idiootsusi, mis suurendavad meie kontrollijate ja ametnike armeed – mis niigi paisub – veelgi enam? Igasugune taoline katse – mida võiks Jaroslav Hašeki sõnadega Švejki suu läbi nimetada "lolluseks kuubis" – tõstab ametkondade halduskoormust ning suurendab tahes-tahtmata ametnikkonna arvukust.

Kuidas lollus füüsiliselt välja näeb?

Kuna sellise totra asja toimemehhanismist on üsna keeruline aru saada, siis vaatame, kuidas asi käib. Eesti 200 liige Toomas Uibo rääkis, et siseministeeriumi ametnike ettepanekud läksid eelnõuga kõigepealt Brüsselisse ning seejärel tulid Eestisse parlamendi Euroopa Liidu asjade komisjoni lauale.

Mingil täiesti arusaamatul põhjusel on meie ametnikkond otsustanud hakata moodustama kontrollriiki.

"Juhul, kui asi tööle peaks minema, siis – kui ID-kaarti kaasas pole, siis Võhmast Viljandisse enam ei saa sellisel moel nagu me täna oleme harjunud ühistranspordiga liiklema," ütles Toomas.

Hästi. Sedapuhku jõudis Euroopa Liidu Asjade Komisjon (ELAK) mõistlikule järeldusele, et ametnike orkestrile on vaja pidurit tõmmata ning vähemalt niimoodi need asjad edasi ei lähe.

See ei tähenda aga, et toodud jaburdusele ei peaks tähelepanu pöörama. Justnimelt peab. Sest mingil täiesti arusaamatul põhjusel on meie ametnikkond otsustanud hakata moodustama kontrollriiki, kus inimese iga samm olgu institutsioonidele teada.

Ka põhjendus, et kurjategijad võivad liikuda kohalike bussidega, on lollus. Nagu ütles üks väga kõrge riigitegelane antud idee kohta väga kurjalt ja küüniliselt, et terroristid võivad liikuda ka jalgratta või suuskadega. Järgmiseks ilmselt siis peaks hakkama registreerima oma jalgrattarännakuid ning suusasõite.

Me oleme teel ametnike riigi poole, kes tahavad pidevalt kontrollimisvõimalusi suurendada. Lisaks ei maksa unustada ka seda, et kõikvõimalikke otsuseid ja ametkondlikke pabereid üritatakse salastada. Ka täiesti tühiseid. On üsna suvalisi dokumente, millele lajatatakse igaks juhuks peale stamp "salastatud 50 aastaks". No nagu "õndsal" nõuka ajal! "Salastatud"! "Amekondlikuks kasutamiseks"!

Mis omakorda tähendab, et sisuliselt ei vastuta ametnik ühegi oma tekitatud sigaduse eest.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles