«Barbie» film keelustati Vietnamis omamoodi põhjusel

Elu24
Copy
«Barbie» filmi peaosas on Margot Robbie
«Barbie» filmi peaosas on Margot Robbie Foto: Lee Jin-man / AP / Scanpix

Peagi saab kinodes näha kauaoodatud «Barbie» filmi. Kui Eesti kinofännid saavad rõõmustada, siis Vietnamis on film aga keelatud!

Film on Vietnamis keelatud territoriaalvaidluste tõttu. Nimelt näidatakse filmis kaarti, mis kujutab Hiina osana territooriumi, mida Vietnam enda omaks peab.

Stseenis näidatakse kaardil U-kujulist piirkonda Lõuna-Hiina meres. Piirkonda peavad enda omaks nii Hiina kui ka Vietnam. 

Haagi rahvusvaheline kohus otsustas 2016. aastal, et Hiinal ei ole oma territoriaalsetele nõudmistele seaduslikku alust. Siiski ei ole Hiina alla andnud ja on püüdnud vetes domineerida, tungides sinna agressiivselt sisse ja arendades piirkonnas sõjalisi rajatisi, vahendab The New York Times.

«Barbie», mille peaosades on Margot Robbie, Ryan Gosling ja paljud teised kuulsused, pidi Vietnamis linastuma 21. juulil. Mõned riigi kinokülastajad tervitasid valitsuse kehtestatud filmikeeldu. 23-aastane ülikoolitudeng Hoang Xuan Bach ütles, et filmitegijad oleksid pidanud kaarti õigesti kujutama. «Loodan, et see film pole edukas,» ütleb ta.

Tegu pole sugugi esimese korraga, mil Vietnam on maailmakaardi ebatäpsuste tõttu filme keelanud. Sarnaselt keelati riigis Sony 2022. aasta märulifilm «Uncharted: kaardilt kadunud» ja 2019. aasta DreamWorksi animafilm «Lumepoiss Everest».

«Barbie» linastub Eestis juuli teises pooles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles