Ringkonnakohus tunnistas riigikogu liikme Ester Karuse järel nuhkimise ebaseaduslikuks (1)

Katrin Lust
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Kõnetoolis on Ester Karuse
Kõnetoolis on Ester Karuse Foto: Mati Määrits / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikogu liige Ester Karuse andis möödunud kevadel Kuuuurijale intervjuu, milles ta rääkis emotsionaalselt, kuidas politsei teda valimiste ajal kolm kuud salaja jälitas, kodu läbi otsis ja kõiki tema kõnesid pealt kuulas. «Kõigi nende salvestistega tegeles 20 ametnikku. Vaadati, kuidas ma koogikarbiga kohvikust väljusin ja kõike muud,» rääkis Valgast pärit poliitik kevadel eetris olnud saates. Nüüd on ringkonnakohus teinud otsuse, mille järgi oli Karuse järel salaja nuhkimine ebaseaduslik.

Keskkriminaalpolitseinikud kuulasid Karuse kõnesid pealt ja jälitasid teda kolme kuu vältel enne ja pärast kohalike omavalitsuste valimisi 2021. aasta sügisel. Valimised toimusid oktoobris, kuid Karuset jälgiti kuni sama aasta detsembrini. «Asja juures oli märkimisväärne, et seda kõike tehti justkui eesmärgiga kindlaks teha, et ma olen hääli ostnud. Samas jätkati pealtkuulamist ja jälitamist ka siis, kui kohalikud valimised olid juba läbi!» rääkis Karuse Kuuuurija saates. Lisaks sellele võeti Karuselt ära andmekandjad nagu arvuti ja mobiiltelefon, mille sisuga politsei samuti tutvus. «Kui hakkan sellele kõigele mõtlema, on see lihtsalt vastik. Mind jälitati kohvikusse ja poodi… ja mille alusel?»

Karuse andis asja kohtusse ja soovis teada, kas ühe anonüümse vihje põhjal võib ikka prokuratuur taotleda inimese seesugust jälitamist ja pealtkuulamist. Vihje häälte ostmise kohta Valgas tuli muide politseile anonüümselt kaastöötajalt ehk informaatorilt. Info sisu ei ole tänaseni avaldatud. Pealtkuulamise tulemusena ei saanud politsei aga ühtegi tõendit, mis oleks viidanud, et Karuse oleks olnud seotud ühegi kuriteoga. Tähelepanuväärne on muide kogu asja juures ka see, et Karuset ei kuulatud isegi mitte üle ja talle ei ole siiani esitatud ühtegi kahtlustust.

«Kogu minu kodu ju otsiti läbi ja kaasa võeti arvuti ja telefon, milles samuti soriti,» oli Karuse politsei ja prokuratuuri käitumises eriti pettunud. «Kas ühe anonüümse vihje põhjal võib tõesti inimese niimoodi ette võtta! Ühtki muud tõendit või tunnistajat, mille alusel oleks saanud jälituslube taotleda, samuti ei olnud.»

Ringkonnakohus leidis, et taoline jälitamine ühe anonüümse vihje põhjal ei ole siiski õigustatud.

Ringkonnakohtu arvates ei tohiks jälituslubasid nii kergekäeliselt välja anda. Prokuratuur on ringkonnakohtu otsuse tänase päeva seisuga edasi kaevanud.

Keskerakonna ridades riigikokku valitud Karuse võttis eile õhtul ringkonnakohtu otsuse oma sotsiaalmeedia kontol kokku nii:

Nelja kohtuniku arvates on prokuratuuri käitumine olnud ebaseaduslik

Seadused on täitmiseks ainult lihtrahvale, mitte prokuratuurile endale. Pealt ei kuulatud ainult mobiili, vaid mind jälgiti ka varjatult ehk mul käidi füüsiliselt järel ja seda kõike kuude kaupa! Kuidas teie end tunneksite, kui keegi teie tegemisi 24/7 jälgib? Kojusõit, kohvikuskäik, inimestega suhtlemine, turul ostude tegemine ja pluss 5000 pealtkuulatud kõnet. Jälitusprotokollidest võib igal hommikul leida lause: «Alustame objekt Ester Karuse otsingutega Valga linnas», «Väljub kodust», «Asume jälitama» jne. Nädalate ja kuude kaupa on vaadeldud mu kohtumisi, kirjavahetust, sõnumeid, fotosid ja telefonikõnesid. Tsiteerides klassikuid – aga ei kärbsemustagi!

Aga nagu ikka ühes heas reklaamis, pole see veel kõik! Pärast kõike seda massilist tegevust, leidmata ühtainust kahlust minu suhtes, tullakse ja koputatakse ühel hommikul minu uksele ja otsitakse mu kodu läbi, uudishimulikult käiakse ka trussikusahtlist läbi. Kaasa võetakse kõik minu andmekandjad, arvuti ja telefon, kus on kokku fotosid üle 100 000.

Ester Karuse: "See kõik on toimunud nelja kohtuniku arvates proksi poolt ebaseaduslikult!"

Ühtegi põhjendust pole mulle esitatud ega isegi kutsutud politseisse või prokuratuuri selgitusi/ütlusi andma! Null. Kas saan selle nn informaatori/kaastöötaja laimu eest kohtusse kaevata ? Isegi informaatori teksti ei julge prokuratuur avaldada..

Arvan, et need ligi nelikümmend tublit jälitajat ja politseinikku oleks saanud neli kuud millegi mõistlikumaga tegeleda. Minu arvates läks see operatsioon maksumaksjale maksma sadu tuhandeid.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles