Urmas Vainot ja ERRi kasutati kahtlase teenuse reklaamimiseks libauudises (3)

Aleksandra Jürman
, Elu24 Reporter
Copy
Urmas Vaino
Urmas Vaino Foto: Madis Veltman

«Minuga on see seotud ainult nii palju, et kasutatud on pilti minust,» räägib ajakirjanik Urmas Vaino, keda kujutati kavala petuskeemi reklaamis, et määrida lugejatele pähe väidetavat krüptotarkvara rakendust, millega üleöö miljonäriks saada.

Elu24 toimetusele laekus vihje, et nii ajakirjanik Urmas Vainot, Andres Kuuske, ERRi kui ka Eesti Panka on kujutatud libauudistes, et reklaamida krüptotarkvara rakendust Immediate Connect.

Libauudis on tehtud niivõrd osavalt, et esimesel vaatamisel ei saa arugi, et tegemist ei ole ERRi ametliku kodulehega.

Võltsitud artiklis väidetakse, et Eesti Pank kaebas Urmas Vaino kohtusse kommentaari eest, mis ta otse-eetris tegi. Ja seda selleks, et krüptorakendus eriti kavalalt ja skandaalselt lugejale maha müüa.

Libauudistes kirjutatakse, et Urmas Vaino andis otse-eetris intervjuu, mille käigus paljastas ta kogemata enda raha teenimise saladuse, mis olevat nii hea, et Eesti Pank keelas mehel rakenduse jagamist, sest muidu saaks pankadel töö otsa. Artikli sõnul palus Vaino ka kõik salvestused otse-eetrist kustutada. Tegelikkusest on asi aga kaugel.

«Pärast Urmas Vaino sõnavõttu puhkes televisiooni otseülekandes skandaal. Vaatajad hakkasid pärast nähtut saate toimkonnale helistama, kuid ülekande katkestas kõne Eesti Pangast, mis nõudis ülekande kohest peatamist ja kõigi salvestiste kustutamist,» seisab libauudises.

Foto: Kuvatõmmis libauudisest.

Petturid väidavad, et suutsid veenda telesaate «Esimene stuudio» režissööri andma neile saate salvestise koopia, hoiatades, et see võib peagi kustuda, nagu ka «skandaalne intervjuu», mida tegelikkuses ei toimunudki. 

Väidetavas «kustutatud intervjuus» ütles petturite sõnul Urmas Vaino, et rikkaks saamiseks ei pea töötama ja tal on saladus, kuidas viimase kolme aasta jooksul oma vara teenis.

«Mõelge selle üle. Kui mehest võib vähem kui kahe kuuga miljonär saada, miks siis edasi töötada. Muidugi võivad kõik minu meetodit kasutada, aga kes siis töötaks restoranides, kauplustes või tehastes, kui kõik oleksid jõukad,» seisab osavalt sõnastatud libauudises.

Seejärel kirjutavad petturid, et Vaino olevat saatejuht Andres Kuusele näidanud oma telefonist rakendust, millega ta väidetavalt kümneid tuhandeid eurosid päevas teenib ja seda kõike lillegi liigutamata. Petised tõmbasid üles ka korraliku skandaali, väites, et Vaino jagatud kiivalt slajas hoitud rakendus jäi kaamerapilti ning nüüd peab mees enda saladuse avalikustama.

Libauudises kirjutatakse, et Vaino ähvardas ERRi kohtusse kaevata, mille peale olevat saatejuht ta ümber veennud enda saladust jagama, mida väidetavalt Vaino tegigi.

Küll reklaamitakse, et teenus on lihtne. Ainus, mida peab tegema, on saldo kontrollimine ja tulude väljavõtmine.

Nagu petuskeemidele omane, nõuab ka selles libauudises reklaamitav teenus minimaalset 250-eurost sissemakset. «Raha saab välja võtta igal ajal. See kantakse kontole 2–3 tunni jooksul (olenevalt pangast),» seisab petturite kirjutatud libauudises.

Foto: Kuvatõmmis Immediate Connecti kodulehelt

Petuskeem võttis aga uue pöörde, kui libauudises väideti, et saatejuht Andres Kuusk lõi endale samuti antud platvormile kasutaja ning testis seda nädala jooksul, mille vältel olevat ta teeninud pea 4000 eurot.

Tegelikkuses pole aga midagi sellist juhtunud. Võtsime ühendust asjaosalistega, et selgitada välja loo tagamaad.

Keskpanga sõnul ei ole nad libauudisest teadlikud. Ka ajakirjanik Andres Kuusk ei tea asjast midagi. 

Ajakirjanik Urmas Vaino sõnul on libauudis temaga seotud vaid nii palju, et kasutatud on pilti temast. «Muu osas on seos vist null.» Kuid siiski on paljud ajakirjanikule kirjutanud ja viidanud, et tema nägu kahtlase rakenduse reklaamiks kasutatakse. «Inimesed on valvsad,» sõnab Vaino.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles