ELU25 VAATA VIDEOT! Narva linnapea Katri Raik ja Juku-Kalle Raid võrdlevad Narva ning Tallinna tänavakaevikuid (1)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, Riigikogu väliskomisjon
Copy

Katri Raik esitleb teisipäeval, 4. juulil kell 18.00 Viru Keskuse Rahva Raamatu poes oma tuttuut teost «Minu Narva. 10 aastat hiljem». Katri räägib juuresolevas videos Juku-Kalle Raidile, mis on Narvas muutunud. Võrdluses Tallinnaga uurime, kummas linnas on rohkem tänavakaevikuid.

«Kirjutasin oma esimese «Minu-sarja» raamatu «Minu Narva» siis, kui olin Narvas elanud üle kümne aasta – 2013. Tulin Narva 1999. aasta suvel,» ütleb Narva linnapea Katri Raik

Need põhjendused, miks Katri Narva tuli, on aastatega muutunud aina ilusamateks.

Katri selgitab oma seotust Narvaga: «Ma arvan, et see oli ühel ajal nii saatus kui juhus. Üks jääb selgeks: kohas, mis on tühi, kus sa oled esimene, võib lihtsamalt särada. Seda loen oma «edu» fenomeniks. Ehkki ma ei teinud seda teadlikult. Ma olen Narvast kaks korda ära läinud ja tagasi tulnud, rohkem pole vist enam mõtet proovida, aga eks aeg annab arutust.»

Katri Raiki raamat «Minu Narva. 10 aastat hiljem»
Katri Raiki raamat «Minu Narva. 10 aastat hiljem» Foto: Petrone Print

Katri Raik võitis isiklikult Narvas kohalikud valimised 2017, sai poolteist tuhat häält. Toona viibis ta poolteist kuud tänavatel, akadeemiast puhkusel ja sai lõpuks narvalastega tegelikult kokku ning tuttavaks. «Tulin oma kolledži elevanditornist alla, pärast peaaegu kahtekümmet aastat.»

Katri: «See sündmus muutis mu elu. Mina ei saanud valimiste ööl aru, et tegemist on mingi kangelasteoga. Aga millegipärast helistasid mulle mitmed Eesti juhtivad poliitikud. Taipasin alles mõne aja pärast, et Riigikogu valimised algavad kohalike omavalitsuste valimistele järgneval ööl.»

Kümme aastat on esimesest Narva-raamatust möödas. Palju on muutnud, Katri ise on muuunud. Narva on igal juhul koht, mille linnapeaks olemine nõuab hoopis teistsuguseid oskusi kui mujal Eestis.

Katri uus raamat jutustab lahti Narva märke ning annab lugejale võimaluse tutvuda kollaažiga, mis selle linna moodustab.

Kus räägivad narvakad sellest, mis nad oma elust ja riigist päriselt arvavad? Ametlikku kanalit ei ole. Kes teada tahab, külastagu turgu, kaubanduskeskusi, saunu, sõitku taksoga ning kõndigu promenaadil või istugu purskkaevu serval.

Kommenteerides üles kaevatud Tallinna tänavaid ja võrreldes neid Narva omadega sõnab Katri Raik: «Mul ei ole nii suurt linna».

Raamatu esitlus toimub 4. juunil kell 18.00 Tallinnas, Viru keskuses, Rahva Raamatu poes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles