Koolidirektor Hendrik Agur: austusest laulupeo vastu – ärge suitsetage lauluväljakul! (1)

Aleksandra Jürman
, Elu24 Reporter
Copy
HENDRIK AGUR, Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor
HENDRIK AGUR, Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

«Tõesti ei sooviks peotuju rikkuda ja olla viriseja, aga midagi uut ja ebameeldivat on ilmunud: veipimine laulupeo proovides. Aga homme juba ka tõenäoliselt laulupeol,» avaldab koolidirektor Hendrik Agur pahameelt laulukaare all e-sigarettide suitsetajate üle.

«Väljakul ringi liikudes ja isegi laval proovi ajal ning lugude vahel paar kõhvi – no üldse ei sobi. Mitte ainult see, et kusagilt heljub jälle imalat-magusat (mõne, sh minu jaoks vastikut) lõhna, vaid üldse: austusest lauluväljaku kui eestlaste sümboolse ja eestlust kandva püha paiga ning sündmuse enese – laulupeo – vastu, koos sellel osalevate noorte laulupeolistega,» jagab Kohtla-Järve gümnaasiumi koolidirektor Hendrik Agur Facebooki postituses.

Aguri sõnul on see tõrvatilk enne laulupidu, mida on veel võimalik puhtalt eemaldada.

«Varem, enne elektroonseid sigarette taolist asja ei olnud, sest suitsetaja pidi konkreetselt sigareti põlema süütama ja seda kahe loo vahel ikka juba tegema ei hakatud. Nüüd, moodsamal ajal, aga vajuta nuppu (või kuidas see käib), mõnule ja laula või mängi edasi,» jagab Agur, kelle jaoks selline tegevus on sobimatu.

«Pealegi, see on noorte laulu- ja tantsupidu ja seda enam taoline tegevus siia ei sobi,» tunneb koolidirektor.

Nii on Aguril üks palve: «Ärge suitsetage lauluväljakul – ei laval, lava ees, kõrval ega taga. Need, kellele see tegevus nii vajalik on, palun leidke teine aeg ja koht selleks ning austage laulupidu ja sellel osalejaid.»

Aguri sõnul sekkub ta alaealiste puhul sellisesse tegevusse alati. «Lepime kokku, las laulupidu olla laulmise jaoks ja üksteisest ning üheskoos laulmisest rõõmu ja Eesti ühtsuse tundmise jaoks,» sõnab koolidirektor. 

Samuti soovitab ta laste ja noorte juhendajatel rääkida see asi omavahel üle.

Direktori sõnul tugineb tema kirjutis Facebookis kahel laulupeole eelnenud proovipäeval kogetule ja nähtule. «Mind häiris väga tugevasti ning tegi nõutuks, et kuidas siis ikkagi nii. Ma ei taha nii.»

«Oot-oot, aga mida siis teha, kui teie arvates ka ei sobi suitsetamine noorte laulupeole, aga suitsetaja istub teie kõrval või ees? Mina soovitaksin hästi viisakalt (ilma põlguse ja hukkamõistva toonita) pöörduda suitsetaja poole ja juhtida tähelepanu, et see on noorte laulupidu ja ehk ei oleks siin sobilik suitsetada. Kui tohiks paluda. Ise teen kindlasti nii, kui märkan,» soovitab Agur.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles