Legendaarse merekooli õppejõu mälestuseks nimetati auditoorium. «Ka Olaf Suuder õppis tema käe all»

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Paul Kooser õpetamas, et õige meremehesõlm võib olla elupäästja. Pardatuled aitavad aga aru saada, kui suur laev mis pidi teel on.
Paul Kooser õpetamas, et õige meremehesõlm võib olla elupäästja. Pardatuled aitavad aga aru saada, kui suur laev mis pidi teel on. Foto: Margus Ansu

Eesti Merekooli Tartu filiaalis nimetati kunagise juhataja Paul Kooseri järgi auditoorium ning avati pidulikult mälestusplaat. «Paul Kooseri viimaste õpilaste hulka kuulusid ka legendaarsed telemehed Gaute Kivistik ja Olaf Suuder ning muusik Silver Sepp,» avaldab merekooli Tartu filiaali juht Indrek Särg.

28. juunil avasid laevakaptenid Eesti Merekooli Tartu filiaalis Paul Kooseri nimelise auditooriumi ja tunnustusplaadi. Tunnustusplaadilt eemaldasid katte Paul Kooseri abikaasa Helve Kooser ja poeg Mairo Kooser, tänu- ja tunnustussõnu ütlesid endised kolleegid ning kunagistest õpilastest laevakaptenid ja reederid.

Paul Kooseri nimelise auditooriumi avamine.
Paul Kooseri nimelise auditooriumi avamine. Foto: Julia Kurm

Eesti Merekooli Tartu filiaali juhataja Indrek Särg ütleb Elu24-le, et seda ei juhtu tihti, et ühele koolimehele pannakse õpperuumi mälestusplaat ning nimetatakse auditoorium tema nimega. «Ka teistelt koolijuhatajatelt olen kuulnud, et see on pigem harv juhus, niiöelda tavalistest raamidest väljapoole küündiv juhtum. Ent meie Paul Kooser oligi niisugune isiksus, kes tuntavalt ulatus tavalistest raamidest üle ja suutis mõelda niiöelda «kastist välja»,» räägib Särg. 

Indrek Särg
Indrek Särg Foto: Kristjan Teedema

«Kui vaatame täna Tartus sõitvaid toredaid laevu, siis tasub korraks meenutada, et kõigi nende laevade meeskondades, enamusel lausa kaptenina, töötavad Paul Kooseri õpilased. Suuresti tänu just Paul Kooseri, Lembit Põllu ja Enn Sooviku tööle on Tartus laevandusel tänane arengupotentsiaal. Tänu nende meeste pingutustele säilis Tartus laevajuhtide väljaõpe ja nüüdseks on andnud uute reederite ja laevakaptenite näol tubli edenemise meie sisevete laevandusse.»

Paul Kooseri nimelise auditooriumi avamine Eesti Merekooli Tartu filiaalis.
Paul Kooseri nimelise auditooriumi avamine Eesti Merekooli Tartu filiaalis. Foto: Julia Kurm

Laevad on turistide lemmikud

Särg räägib, et ilma merekooli laevandusõppeta oleks Tartus kasvõi turismi vallas olukord väga kurb. «Kujutlegem vaid, et järgmisel aastal, kui Tartust saab Euroopa kultuuripealinn, ei sõidaks jõel ühtki laeva, millega välisturistid saaksid Tartut avastada? Neil on laevasõit eriti populaarne, enamus suvel Tartut külastavatest välisturistidest tahab ka laevasõidu kaasa teha,» tõdeb merekooli Tartu filiaali juhataja. 

«Laevaliikluse tagamiseks, laevajuhtide ja meeskondade väljaõppeks on vaja pikaaegset ja korralikku ettevalmistust merekoolis, millele just Pauli ja teiste töö pani aluse,» ütleb Särg.

Paul Kooseri nimelise auditooriumi avamine.
Paul Kooseri nimelise auditooriumi avamine. Foto: Julia Kurm

Juurde on tulnud nii uusi laevakapteneid kui ka laevaomanikke

Särg räägib, et Tartus on õppinud enamus sisevete laevajuhte ja meeskondi. «Tartus on ilmselt kõige tuntumad, niiöelda staarkaptenid Pegasuse kapten Rainer Napits ja Alfa kapten Rain Kiidma, mõlemad Paul Kooseri ja Lembit Põllu õpilased. Paul Kooseri viimaste õpilaste hulka kuulusid ka legendaarsed telemehed Gaute Kivistik ja Olaf Suuder laevaga Hilara ning näiteks muusik Silver Sepp,» nimetab Särg tuntud inimesi, kes Kooseri käe all õppisid.  

«Paul Kooser suutis laevasõidust huvituma panna erinevaid isiksusi ning selles kõiges on midagi väga Tartule omast – ka mitme eelneva kõrghariduse või suure erialase tunnustusega inimesed on leidnud laevasõidu õppimises rõõmsalt oma kutsumuse.»

«Meie kooli vilistlasi töötab ka mujal Eesti siseveelaevaliinidel. Näiteks Piirissaare parvlavel hakkas nüüd juunikuus tööle merekooli Tartu filiaalis õppinud noor kapten Mart Toots. Meie lõpetajaid on tööl Pärnus ja Värskas, Võrtsjärvel ja Peipsil – igal pool, kus sisevete laevajuhte vaja,» räägib Särg.

Paul Kooseri nimeline auditoorium Eesti Merekooli Tartu filiaalis.
Paul Kooseri nimeline auditoorium Eesti Merekooli Tartu filiaalis. Foto: Julia Kurm

Järgmisel õppeaastal hakkavad uued kadetid õppima Paul Kooseri nimelises auditooriumis. «Kuna Paul Kooser tegi selles auditooriumis oma elutöö, õpetades navigatsiooni ja juhatades merekooli, siis oli see tema mälestuse jäädvustamiseks kõige sobivam paik. Ja on tore, et uue auditooriumi sildid panid üheskoos paika juba tunnustatud kapten Kaupo Soon ja veel esimesel kursusel õppiv Toomas Hurt. See näitab, et eri aegadel merekoolis käinud mehed kannavad ühtset vaimu ja niiöelda sobivad ühte meeskonda,» ütleb Särg.

Auditoorium sai endale Paul Kooseri nime.
Auditoorium sai endale Paul Kooseri nime. Foto: Julia Kurm
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles