Sünoptik Kairo Kiitsak andis uue hoiatuse: see viitab sellele, et ilm on tavapärasest oluliselt ohtlikum või lausa ekstreemne (3)

Copy
Äike. Foto on illustreeriv.
Äike. Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kui eile jagas sünoptik Kairo Kiitsak ühismeedias, et lähipäevil on Eestit ees ootamas intensiivsed vihmasajud, siis täna hoiatab ta ka tugeva tuule eest, mis võib võtta ekstreemsed mõõtmed.

«Extreme forecast index (edaspidi EFI) on indeks ilmastikunähtuste ekstreemsuse hindamiseks. Konkreetne ECMWF mudeli prognoos on 3.-4. juuli kohta ja valitud parameetriks on tuulepuhangud maapinnast 10 meetri kõrgusel. Võimalikud EFI väärtused on 0,5-1. Kui EFI väärtused jäävad 0,5-0,8 vahele, siis on juba võimalus, et ilm võib olla tavapärasest ohtlikum. Kui EFI väärtused on suuremad kui 0,8, siis see viitab juba sellele, et ilm on tavapärasest oluliselt ohtlikum või lausa ekstreemne. Antud mudeli prognoosist on näha, et Eesti kohal küündivad EFI väärtused lausa maksimumini ehk üheni, mis on tähelepanuväärne signaal,» jagab sünoptik Kairo Kiitsak ühismeedias uut hoiatust, et 3. juuliks näitavad ilmamudelid Eestile väga tugevaid tuulepuhanguid.

Kiitsaku sõnul jääb Eesti aktiivse madalrõhuala vahetusse serva, samal ajal on liikvel ka äikesepilved, mis põhjustavad tugevaid vihmavalinguid. Äikesepilvede all võivad tuulepuhangud omakorda veel jõulisemad olla, mis lisab omalt poolt ohtlikkust.

Lisaks on ta vihjanud ka keeristormide tekkimise võimalusele, kuna 3. juuliks näitavad ilmamudelid üsna tugevat tuult maapinnast 0-1, 0-3 ja 0-6 km kõrgusele ja tuulenihet. «Sellistes tingimustes võivad areneda ülirünksajupilved/üliäikesepilved (supercell), mille alla võivad trombid tekkida. Käesoleva postituse mõte pole paanikat külvata, vaid informeerida/selgitada, mida ilmamudelite prognoosid praegu räägivad,» märgib Kiitsak postituse lõpus.

Eile andis Kiitsak teada, et lähipäevil tuleb valmis olla ka intensiivsemateks vihmahoogudeks ja äikeseks. «Äikest on oodata ka öötundidel, eriti sooja merevee kohal. Intensiivseid vihmahooge koos äikesega on oodata 1. juulil ja 2. juulil. Kõige kurjakuulutavamad on mudelite prognoosid 3. juuliks (eriti öö vastu 3. juulit ja 3. juuli päev) – äikesevihmad, tugevad tuulepuhangud ja isegi keeristormide tekkimise võimalus on olemas,» kirjutas ta Facebookis. 

«Värsketest ilmamudelite prognoosidest vaatavad praegu otsa ulmelised sademete summad perioodi 1.-3.07.2023 kohta, aga sademete hulgad ja ruumiline jaotus on prognoosides väga kaootiline, varieerudes tohutult. Aga siiski väga terav signaal,» rõhutas Kiitsak.

Sünoptik selgitas, et joonistel kujutatud hulk sademeid ei imenduks maasse kohe, vaid põhjustaks lokaalseid üleujutusi. «Mõne päevaga kogu kuu sademete norm ja normist kõvasti rohkemgi. See ütleb nii mõndagi,» sõnas Kiitsak.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles