MIDA TEHA? Siin on juulikuu vingeimad üritused üle Eesti

Pühajärve jaanituli 2023 Foto: Taavi Sepp
Aleksandra Jürman
, Elu24 Reporter
Copy

Mõned festivalid ja sündmused on end nii tugevalt rahva südamesse naelutanud, et meelitavad igal aastal uuesti ja uuesti tagasi. Siit leiad selle hooaja meeleolukaimad sündmused, mida tasub külastada!

XIII noorte laulu- ja tantsupidu «Püha on maa»

30. juunist 2. juulini toimub Tallinnas XIII noorte laulu- ja tantsupidu. See ei ole pelgalt üks suvine suursündmus, mis kümne aasta jooksul neljal korral Tallinnas toimub, vaid olemise viis, mis aitab eestlastel iseennast paremini mõista ja mis kannab endas kõiki neid olulisi väärtusi, mida rahvana tähtsaks peame: armastust oma maa, keele, kultuuri ja kommete vastu.

Tantsupeo etendus «Sillad» toimub 30. juunil ja 1. juulil, rahvamuusikapidu «Päriselt» 1. juulil. Rongkäik ja laulupidu «Püha on maa» toimuvad 2. juulil.

Esinejate seas on ligi kümme tuhat tantsijat ja kolmkümmend tuhat lauljat. Kõige selle kogemiseks peab olema kohal!

Jälgi Elu24 otseblogist vahetut infot sellest, mis kohapeal toimub!

Võnge festival

Võnge 2022
Võnge 2022 Foto: Aron Urb

6.–7. juulil toimub Pruntova külas Anzelika Mahetalus festival Võnge, mis on Eesti ainus rändav kultuurifestival ja ühtlasi üks väheseid tõeliselt rahvusvahelisi ja kõrgetasemelise muusikaprogrammiga multižanrilisi suvefestivale siinmail.

Otse looduse rüppe istutatud poeetilistel lavadel astuvad üles mitukümmend erinäolist artisti Eestist ja mujalt maailmast. Festival algab «Vaikse neljapäevaga», mil fookuses on ilus ja tasane muusika. Teisel-kolmandal päeval täituvad väljad tunduvalt variatiivsema muusikakokteili ja just Võnkele omase õdusa meluga.

Festivalil Võnge ootavad külastajat ohtralt maitse-, kunsti- ja kultuurielamusi, joogatunnid, lasteala jm.

Juu Jääb

6. juulil täitub Muhu Muusikatalu helidega nii Eestist kui ka Itaaliast, Brasiiliast, Norrast, Austraaliast, Ameerikast, ja Soomest. Festival algab kontserdiga Kuressaare Arensburg Boutique Hotel & Spa Päikeseterrasil, kus lavale astub Itaalia helilooja Mauro Sigura kvartett. 

7. juulil saab nautida nii festivali põhiprogrammi kui ka kontsert-õhtusööki Pädaste mõisas. Unustamatul kontsert-õhtusöögil segunevad Põhjala saarte köögi maitsed särtsaka Brasiilia-Norra duo Denise Fontoura ja Steinar Aadnekvam esinemisega. Muhu Muusikatalus saab kogeda Jarek Kasari eklektilist helimaailma ja imetleda rahvusvaheliselt hinnatud soul-vokalisti Nicole Willise talenti. Lisaks jõuavad reedel muusikatalu õuele veel Mauro Sigura Capital Quartet ja DJ Madis Nestor.

Austraalia muusikamaastikul tunnustatud trummar Ziggy Zeitgeisti projekt Zeitgeist Freedom Energy Exchange toob laupäeval, 8. juulil Muhu Muusikatalu õuele tõelise helide odüsseia. Publikut rõõmustavad ka Eesti džässiskeene värke supergrupp Anna Lea Haamer Quintet, värvilise helikeelega indiekollektiiv Ouu ja DJ Quest.

Muhu tulevikumuusika festivali Juu Jääb teine päev
Muhu tulevikumuusika festivali Juu Jääb teine päev Foto: Gert Lutter

Beach Grind

Selle suve kuumim rannapidu Beach Grind toimub 7. ja 8. juulil Pärnu rannapargis, kus tähistatakse enda 10. sünnipäeva. Juubelile kohaselt on kavas suurem festivaliala, parimad artistid ja hulgaliselt muid lisategevusi. Villa Ammende hoovi on lisandunud kolmas, house-muusikale pühendatud lava.

Reedel astuvad lavale: Alesso (SWE), Acraze (USA), Tommy Cash, Kanine (UK), nublu, Nora en Pure (ZA), Bedwetters, Andromedik (BEL), Vibe Chemistry (UK), Syn Cole, pluuto, WATEVA, Marcara, Dr. Mauer, Majestim, MHKL, Paap ja Milpak.

Laupäeval esinevad: Alan Walker (NOR), Little Big (RUS), Luude (AUS), 5MIINUST, DIMENSION (UK), GOODBOYS (UK), Hybrid Minds (UK), CARTOON, KOVEN (UK), Alcemist (UK), Clicherik & Mäx, SIIMI, Jozels, Bombossa Brothers, Coverk x Byte, Another Bald One, MHKL & JAVÚ, Perspective Shift ja Merike Rundu.

Beach Grind festivalil ei ole vanusepiiri.

Suursündmuste, näiteks Beach Grindi ajal on majutus keskmisest kallim
Suursündmuste, näiteks Beach Grindi ajal on majutus keskmisest kallim Foto: Jüri Looring

I Land Sound

I Land Sound'i eelviimane päev, 2018
I Land Sound'i eelviimane päev, 2018 Foto: Irina Mägi

Elamusfestival I Land Sound toob 13.–16. juulini Orissaare kaunis looduses ja vabas öhustikus kokku parima, mis muusikal, kunstil, ühisel koosviibimisel ja Eestimaa suvel anda on. 

Maalilisel Illiku laiul toimuv elamusfestival on kujunenud tuhandetele inimestele üheks suve eredaimaks sündmuseks. Festival, mis toimus esimest korda 2017. aastal, on tuntud möjusa keskkonnaprogrammi ja unikaalse muusika, kunsti ja töötubade sümbioosi poolest. 

Rikastava sündmuse nimel ühendavad jöud elektroonilise ööelu pioneerid, kunstnikud ja kohalik kogukond. Neli kordumatut päeva ja kustumatu mälestus.

Välismaisete esinejate seas on Ivan Dorn, Ale Castro, Ramandu, Kon Faber, LSB, Rhythm Child, Traumer, Seth Schwarz, Rey&Kjavik, Tim Green, Lola Palmer, Doubtingthomas, BLOOM, D I N, Guy from Downstairs, Sepp & Nu Zau, Silat Beksi ja Volen Sentir.

Tallinna Merepäevad

14.–16. juulini toimuvad Tallinnas Vanasadama, Patarei merekindluse, Lennusadama ja Noblessneri jahisadamas Tallinna Merepäevad, mis on aastatepikkuse traditsiooniga mitmekülgne ja meeleolukas südasuvine festival, mis koondab enda alla rohkem kui paarsada artisti Eestist ja välismaalt.

Kõigis sadamates on avatud lastealad ja kaubandustänavad, kala-alad ja disainiturg. Pealinna saabuvad uudistamiseks ja lahesõitudeks külalislaevad, sadamate vahel liigub meretakso.

2023. aasta merepäevade teema on «Meri on, meri jääb», mis teeb kummarduse Eesti rahvamuusikasse ja merefolkloori oma merelauludega sügava jälje jätnud Kihnu Virvele.​

Sel aastal on fookuses mitmekülgsed merelised tegevused, liikumine ja sportlikud väljakutsed, lastele suunatud merefestival ja jätkusuutlik ürituse korraldamine.

Tallinna Merepäevad 2021
Tallinna Merepäevad 2021 Foto: Remo Tõnismäe / Postimees Grupp

American Beauty Car Show

14.–16. juulini toimub Haapsalus American Beauty Car Show, mis on rahvusvaheline Ameerika autodele ja kultuurile suunatud üritus aastast 2001. American Beauty Car Show on üks lähiriikide omanäolisemaid autoüritusi nii oma toimumiskoha kui ka ürituse ülesehituse poolest.

Ürituse raames toimub autonäitus, kokkutulek, kiirendusvõistlus, autode rongkäik läbi linna ja muidugi esinevad bändid nii kodumaalt kui ka mujalt. Autonäitus ja kontserdid toimuvad väga unikaalses toimumispaigas – vanas piiskopilinnuses.

Pärnu suvepidu

15. juulil astuvad Pärnus Vallikäärus lavale Eesti tantsumuusika lipulaev 2 Quick Start, vaieldamatu publiku lemmik Hunt, palavalt armastatud duo Respekt, tõeline vanameister Jüri Vlassov ja Pärnumaa kohalik legend ERGO, et pidada maha korralik südasuvine pidu.

Pidu juhivad ja vahepalasid mängivad Silvo Piir ja Rait Haas. Hea atmosfääri garanteerib meeleolukas publik!

FIA Autoralli MM etapp Rally Estonia

Neljandat aastat järjest on võimalik Lõuna-Eesti kurvilistel ja tehnilistel teedel näha võistlemas autoralli tippsõitjaid üle kogu maailma. FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapp WRC Rally Estonia 2023 sõidetakse Tartu, Otepää, Elva, Kanepi, Kambja, Peipsiääre, Mustvee ja Kastre valla teedel 20.–23. juulini.

Jäädvustus mullusest Rally Estoniast
Jäädvustus mullusest Rally Estoniast Foto: Sander Ilvest

Neljandat aastat järjest võõrustab Rally Estoniat Eesti Rahva Muuseum, kus asuvad Service Park, võistluskeskus ja meediakeskus ning võistluste ava- ja finišipoodium asub traditsioonilises paigas Tartu südames, Raekoja platsil. Tegevust jätkub tervel rallinädalavahetusel kogu perele, tule ja veeda koos meiega üks vinge nädalavahetus Lõuna-Eestis!

Traditsiooniline WRC Rally Estonia avatseremoonia toimub neljapäeval, 20. juulil Tartu kesklinnas, sellele järgneb esimene kiiruskatse.

Teisel võistluspäeval, 21. juulil sõidetakse peamiselt Peipsi-äärsetel aladel ja osaliselt ka Lõuna-Eesti piirkonnas Raanitsa külas. Lisaks WRC võistlusklassidele asuvad reedel võistlustulle ka Eesti Meistrivõistlustel osalejad.

Laupäeval ja pühapäeval (22.–23. juulil) toimuvad kõik traditsioonilised Lõuna-Eesti kiiruskatsed. WRC Rally Estonia 2023 lõpetab pühapäeva pärastlõunal auhinnatseremoonia ja pjedestaal Tartu kesklinnas.

Hiiu folk

Hiiu Folk 2021 esimene päev
Hiiu Folk 2021 esimene päev Foto: Hiiu Folk

20.–23. juulini toimub 18. Hiiu Folk, mis on Eesti kõige pere- ja loodussõbralikum pärimusmuusika festival. See on ainus alkoholivaba festival Eestis. Hiiu Folgi väärtused on peresõbralikkus, keskkonnasõbralikkus, turvalisus ja ehedus. 

Külastajad saavad osaleda matkadel ja õpitubades, pere pisematele on tegevused lastepesades. Kontserdid toimuvad traditsiooniliselt Kassari kiigeplatsil, Hiiumaa kirikutes ja teistes saare kaunites paikades.

Suur Haapsalu toidutänav

Suur Tallinna toidutänav on laienenud Haapsallu! 21.–22. juulil pakuvad suuremahulisel tänavatoidufestivalil Haapsalus häid maitseid kümned Eestist ja lähiriikidest. Haapsalu vanalinna toidutänaval saab maitsta viimaseid tänavatoidutrende: käsitööburgereid, poke bowl'e, jäätist ja palju muud! Üritus on kõigile tasuta.

Kogu päeva vältel avatud toidutänaval saab lisaks erinevate maitsete nautimisele kuulata kontserte ja osaleda retrodiskol. Lastele on avatud mini-lõbustuspark!

Ostrova Festival

21.–22. juulil toimub Setomaal väikeses Ostrova külas suur festival, mis on leidnud tee juba paljude südametesse. Muusikat on igale maitsele folgist rokini, Eesti tippartistide kõrval astuvad lavale muusikuteed alustavad Setomaa noored.

Tegevusi leidub ka kõige pisematele. Külastajatele on telkimisvõimalus.

Saaremaa Suvefest 2023

21.–22. juulil ootab päikeseline Saaremaa Suvefest kõiki peole, et täita kaks päeva muusika, päikese ja meelelahutusega. Kuressaare Lossihoovis on laval armastatud kodumaised artistid: Terminaator, Anne Veski, Shanon, Liis Lemsalu, Meie Mees, Hunt, AG ja Marcara.

Türi Perefestival
Türi Perefestival Foto: Teet Reier

Perefestival

22. juulil kutsub kevadpealinn Türi kolmandale Perefestivalile, mille peaesinejad on Stefan ja Merilin Mälk. Esinevad mustkunstnik Richard, Tsirkusestuudio FOLIE, kohverteater Heino Seljamaalt jpm.

Festivalil on kolm lava, palju põnevaid atraktsioone ja töötube kogu perele.

Viljandi pärimusmuusikafestival

26.–30. juulini toimub Viljandi pärimusmuusikafestival, mis on ühe erilise, 1990. aastate algul levima hakanud mõtteviisi tugevaim väljendus. See mõtteviis väärtustab tavasid, pärimust ja paikkondlikku identiteeti, püüdes aastasadade ja -tuhandete vältel kogunenud vaimseid väärtusi kohandada kaasaegse elukorraldusega – ikka selleks, et traditsioonid elaksid ja seeläbi tugevneks meie rahvuslik eripära.

Viljandi pärimusmuusika festivalist on aastatega kujunenud omasuguste seas üks Balti- ja Põhjamaade suurimaid. Neljal päeval ja üheksal laval rahva ette tulev on juubeliaastale kohaselt värvikirev ja mitmekesine, täites nii pidutsemis- kui süvenemishuviliste ootused.

Oma kontsertidega astub lavale 11 välismaa artisti, mõned Eesti ja välismaa ühendkoosseisud ning 36 Eesti esinejat. Uuendusena on kavas mitu uut esinemispaika.

Lisaks tuntud tegijatele, Trad.Attack!, Untsakad, Angus, Mari Kalkun, on programmis koha leidnud uued tulijad Vabariigi Pillimees Kert Krüsban, EHALE, Lõõtsanøøbid, Fylgja. Eesti esinejate kõrval astuvad pärimuspeol rohkem kui 70 kontserdiga üles artistid Gruusiast, Iiri- ja Inglismaalt, Iisraelist, Kanadast, Kreekast, Lätist, Malist, Poolast, Rootsist, Slovakkiast, Soomest, Taanist, Tiibetist ja Ungarist.

28.07.2022. Viljandi Folk. Viljandi pärimusmuusika festival. Festivali teema on «Ladvad ja juured». Pildil Sandra Vabarna. Foto:
28.07.2022. Viljandi Folk. Viljandi pärimusmuusika festival. Festivali teema on «Ladvad ja juured». Pildil Sandra Vabarna. Foto: Foto: Elmo Riig

Saund

27.–28. juulil saab Hiiumaal Suursadamas fantastilise kogemuse ja kirjeldamatu elamuse võrra rikkamaks festivalil Saund, mida on varem tuntud Sõru Saundina ja veel varem Kalana Saundina.

Mingis mõttes on see sama asi – parim kaasaegne muusika tantsumuusikast rokini, räpist ja džässist eksperimentalismini ja parim publik – , kuid seekord täiesti uudses vormis.

Esinejad: DJ Nigga Fox (Portugal), RS Produções (Portugal), Memotone (Inglismaa), Mother (Šotimaa), Raf Reza (Kanada), Dima Disk, Susanna Raiend, Ellen Vene, Mari-Anna Miller, Florian Wahl, HAMBAD, glenwashere, Kitty Florentine, laurel 2, Realm B, Neuronphase, DJ Nikunii, DJ Julius ja Amapiano Allnighter.

Võsu rannafestival

28.–29. juulil toimub Võsul rannafestival, mis toob kokku parimad artistid ja hea muusika, sooja suvise päikese ja merelained ning loomulikult söögid ja joogid. Võsu Rannafestivalist on kümne aastaga saanud oluline suvine sündmus ning praeguseks on see Eesti suurim rannafestival.

Festivali väliskülalised on Example ja Netsky. Kodumaalt pakub tuge tõeline staaride paraad: Terminaator, Shanon, Tanel Padar, A-Rühm, Clicherik & Mäx ja paljud teised.

Võsu rannafestivali avapäev
Võsu rannafestivali avapäev Foto: Ain Liiva

SUME festival

Suvine kogupere linnafestival SUME toimub 29.–30. juulil Tallinnas, esimest korda Kadrioru pargis. Järjekorras kolmas SUME festival on sümbioos ilusatest vaadetest ja kaunist kunstist, kõrvupaitavatest helidest ja meeliülendavatest maitsetest. SUME eesmärk on pakkuda kvaliteeti ja tegevusi kogu perele.

SUME Festivalil esinevad: Tom Odell (UK), Elderbrook (UK), nublu, Rita Ray, Lexsoul Dancemachine, ANETT, Gram-Of-Fun, Meelik, Maris Pihlap, Silky Steps, YASMYN, EiK, Tiksu ja Funk Embassy DJd.

2023. aasta SUME Festival on eriline just seetõttu, et lisaks kvaliteetsele muusikale nii Eestist kui ka välismaalt on rõhku pandud ka kunstiinstallatsioonidele ja maitseelamustele, mida kureerivad tuntud oma ala spetsialistid. Esindatud on kergemad ja toekamad taimetoidud, kodumaa parim tänavatoit, suupisted suviseks piknikuks, suuremad ampsud grillilt, Belgia vahvlid ning rikkalik kondiitri- ja magusatoodete valik. Sellele kõigele annavad lisa-funk'i käsitöökokteilid, hinnatud Nautimuse veinid ja kvaliteetne kohv.

SUME Festival toob kokku sõbrad, hea muusika, maitsvad toiduelamused, kunsti ja installatsioonid, kauni piknikuala ja erinevad tegevused kogu perele.

SUME Festivali teine päev
SUME Festivali teine päev Foto: Gert Tali
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles