Jevgeni Prigožini kirju minevik Kuidas pätist sai hot-dog'i-ärikas ja «Putini kokk»

Elu24
Copy
Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

1961. aastal Leningradis sündinud Prigožin sai esimese kriminaalkaristuse juba 18-aastaselt, seda varguse eest. Kuidas sai temast aga Wagneri palgaarmee juht, keda hüütakse Putini kokaks?

Mõned päevad tagasi lahvatasid Venemaal pinged, kui Wagneri grupi juht Jevgeni Prigožin mitte ainult ei kritiseerinud riigi kaitseministeeriumi ja kaitsejõudude juhtkonda, vaid saatis ka oma üksused nende vastu.

Sama päeva õhtul kinnitas Prigožin, et vägede liikumine Moskva poole on peatatud, põhjendades seda soovimatusega venelaste verd valada.

Hot-dog'i-putkad ja -restoranid

Aga kes on kurikuulus Putini kokaks nimetatud Jevgeni Prigožin, kes juhib nüüd Wagneri palgaarmeed? ERR tegi väikese ülevaate, tuues välja, et 1961. aastal Leningradis sündinud Prigožin sai esimese kriminaalkaristuse juba 18-aastaselt, seda varguse eest. Kaks aastat hiljem mõisteti ta röövimise eest 13 aastaks vangi.

Üheksa aastat hiljem, kui mees vabanes, asutas ta hot-dog'i-putkade keti. Viinerisaiakeste äri osutus äärmiselt edukaks ja peagi supeldi rahas. Juba mõne aasta pärast omas Prigožin mitut kallist restorani. Üks neist restoranidest meeldis väidetavalt Venemaa presidendile Vladimir Putinile nii väga, et ta hakkas seal tihti koos väliskülalistega einestamas käima. Mõni aasta hiljem sai Prigožini catering'i-firma lepingu Kremli toitlustamiseks.

Esimesed märgid tema seotusest eraarmeega ilmnesid 2014. aastal, kui algas sõda Donbassis. Kui varem oli Wagneri eraarmee ja Prigožini seotus sellega siiski avalik saladus ja ise ta seda kinnitanud ei olnud, kaevates kohtusse igaühe, kes seda avalikult mainis, siis Venemaa kallaletung Ukrainale tõi Prigožini palgaarmee põranda alt välja.

Palgaarmee nimi Wagner jäi väidetavalt üksusele külge ühe selle komandöri hüüdnime järgi, kes oli suur Natsi-Saksamaa fänn.

Lisaks sõjategevusele lõi Wagner niinimetatud trollivabrikuid, mis tegelesid suunatud netikommentaaride kirjutamisega. Muu hulgas püüdsid nad mõjutada 2016. aasta USA presidendivalimisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles