Fidel Castro teadis, et Lee Harvey Oswald tapab John Kennedy

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidel Castro
Fidel Castro Foto: SCANPIX

USA Luure Keskagentuuri (CIA) pensionil oleva agendi andmetel olevat Kuuba endine juht Fidel Castro teadnud, et Lee Harvey Oswald plaanib president John Kennedy tappa.

Brian Latell oli varem CIA asjatundja Lõuna-Ameerika küsimustes, kirjutab The Telegraph.

Kuuba luureametnik Florentino Aspillaga elas ja töötas Havannas Castro villa lähedal, kus olid tal olemas kõik vajalikud seadmed, et CIA raadiot pealt kuulata.

Kui Kennedy tapmise päeval öeldi Aspillagale, et ta ei pea CIA kommunikatsiooni jälgima. Talle anti ülesandeks keskenduda sellele, mis hakkab toimuma Dallases.

Aspillaga põgenes 1987. aastal Kuubast USAsse ja temast sai CIA jaoks väärtuslik allikas. Ta paljastas, mis toimus Kuubal enne Kennedy tapmist.

Latelli kinnitusel ei ole USA seni Aspillagaga seotud informatsiooni avalikustanud.

Latell intervjueeris Aspillagat raamatu «Castro's Secrets: The CIA and Cuba's Intelligence Machine» tarbeks.

«Castro teadis, et Kennedy tapetakse. Kogu Kuuba juhtkond teadis,» lisas Latell.

Latelli raamatus seisab, et Oswaldile ei antud Mehhikos asuvast Kuuba saatkonnast viisat, et Kuubat külastada. Pärast seda olevat Oswald öelnud, et näitab oma Kuuba revolutsiooni meelsust sellega, et laseb president Kennedy maha.

«Fidel Castro teadis, mida Oswald plaanis, kuid ei takistanud seda mitte mingil viisil,» seisab raamatus.

Latelli sõnul ei väida ta, et Fidel Castro tellis John Kennedy mõrva.

«Ma ei tea, kas Oswald oli Kuuba juhi kontrolli all või mitte. Ta võis olla manipuleeritav, kuid selle kohta puuduvad kindlad tõendid,» lisas Latell.

Latelli arvates tahtis Castro, et Kennedy sureks, kuna ta kartis USA presidenti.

«Castro teadis, et Kennedy ei suhtu temasse hästi. Castro võis valida enesekaitse strateegia, kuid ma ei ole selles kindel,» jätkas Latell.

FBI agendi Jack Childsi kinnitusel olevat Lee Harwey Oswald külastanud Mehhikos asunud Kuuba saatkonda ning nõudnud Kuuba viisat. Kui sellest keelduti, olevat ta karjunud: «Ma tapan Kennedy!»

Mehhikos asunud Kuuba saatkonda peeti Külma sõja ajal Kuuba luure üheks keskuseks, kust jälgiti USA tegevust. Kõigest USAga seotust informeeriti kohe Fidel Castrot.

USA 36. president John Kennedy lasti Texases Dallases maha 22. novembril 1963. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles