EI JÕUDNUD OODATA Räpina jaanituli süttis ootamatult. «Keegi lubas omale isikliku meelelahutuse.» (3)

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Jaanilõke. Foto on illustreeriv.
Jaanilõke. Foto on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Räpinas jaanipäeva tarvis üles seatud lõkkematerjalile pandi teisipäeva öösel tuli otsa. «Ehk keegi teab, kes öösel unerahutuses mööda linna kolab ja tähelepanu vajab?» küsib Räpina valla kultuurikeskuse juhataja Marge Trumsi.

Räpina elanike ühismeediagrupis andis Räpina valla kultuurikeskuse juhataja Marge Trumsi teada sellest, et TÜ väljakule püstitatud jaanilõke pandi teisipäeva öösel kella poole kolme paiku salaja põlema ja selle kustutamiseks kutsuti välja koguni päästemeeskond.

«Mis on sellel pildil valesti? On 20. juuni õhtupoolik,» kirjutab Trumsi Facebooki grupis «Räpsukad» tehtud postituses ning jagab järgmist fotot. 

TÜ väljak Räpinas, kuhu oli seatud jaanilõke.
TÜ väljak Räpinas, kuhu oli seatud jaanilõke. Foto: Erakogu

«Kahjuks on tõesti nii, et keegi lubas omale isikliku meelelahutuse jaanilõkke süütamisega teisipäeva öösel TÜ väljakul. Kas 23. juuni õhtul saame selles kohas süüdata nüüd platsitäie rahva jaoks vaid õueküünla? Või peame tellima raha eest koorma küttepuid, mis süüdata jaanilõkkena?» küsib kultuurikeskuse juhataja.

«Ehk keegi teab, kes öösel unerahutuses mööda linna kolab ja tähelepanu vajab? Või on süütajal endal tahe panustada uue lõkkematerjali toomiseks?»

Trumsi postitust kommenteerinud Siim tõdeb, et vähemalt on hea, et lõke rahulikult ära põles. «Oleks võinud palju hullemini minna,» ütleb ta ja lisab: «Varahommik oli küll imelik, põlemishaisu täis, aga vot aru ei saanud, kust see tuli.» 

Lõpuni lõke siiski põleda ei saanud, sest päästeamet tuli seda kustutama. «Siiski pidid päästemeeskonna liikmed öise väljakutse peale seda kustutama tulema. Liiga kallis meelelahutus unetul isiklikuks tarbimiseks,» ütleb Siim.

Mitmed Räpina elanikud leiavad, et platsi juurde tuleks panna kaamera, et seesuguseid koerustükke vältida. 

Pidu tuleb ikka lõkke ümber

Trumsi ütles Elu24-le, et tema postituse peale on kolmapäeva hommikuks tulnud juba mitu kõnet ja inimesed on pakkunud abi. «Võtame selle tänuga vastu,» sõnab ta. Kohalike abiga saadakse Trumsi kinnitusel kokku uue lõkke materjal ja jaanipäeva pidu tuleb ikka lõkke ümber.

Praegu pole veel teada, kes lõkke süütamisega hakkama said. «Hetkel ei tea, aga hommikul võtsid mitmed öösel ärganud inimesed ühendust, kes neid nägid. Rääkisin piirkonnainspektoriga ka,» avaldab kultuurikeskuse juhataja.  

Politsei- ja piirivalveameti Põlva piirkonna grupijuht Kalle Vall ütleb, et politseisse pole keegi juhtunuga seoses pöördunud, aga praegusel põuaajal on lõkke tegemine kahtlemata väga ohtlik. «Õnneks seekord keegi viga ei saanud ja pääste reageeris kiiresti, kuid sellistel tegudel võivad olla väga kurvad tagajärjed,» nendib Vall.

Vall ütleb, et kui lõket teha, siis tuleb jälgida päästeameti nõuandeid. «Kõige turvalisem on jaanilõkked üldse ära jätta, kuid kui see siiski on väga oluline, tuleb tuleohutusse suhtuda äärmise hoolsusega,» selgitab ta. Meeles tuleb pidada järgmist:

1. Lõke tuleb teha võimalikult kaugele põlevmaterjalidest, nt hoonetest ja metsast.

2. Paik, kus tohib lõket üldse teha, peab olema igati hooldatud, st muru niidetud.

3. Lõke tuleb ümbritseda pinnasevalli või kividega ja lõkke ümbrus tuleb puhastada prahist.

4. Tuld tohib teha ainult tuuletu või tuulevaikse ilmaga. Jälgida tuleb tuule suunda, et sädemed ei langeks hoonele ega taimestikule.

5. Lõket ümbritsev pinnas võiks olla niisutatud, et tuli mööda kuivanud muru edasi ei leviks.

6. Kindlasti peavad lõkke juures valmis olema esmased tulekustutusvahendid ning peo lõppedes tuleb veenduda, et tuli on kustunud ja hõõguvat sütt ei ole.

7. Lõket ei tohi jätta hetkekski järelevalveta, sest õnnetuseks piisab ka paarist sekundist.

8. Päästeamet soovitab tungivalt valida lõkkevalvur, kes jälgib lõket süütamisest kuni selle kustumiseni, et lõkke tegemine oleks ohutu.

Juhul, kui tuli siiski käest ära läheb, tuleb kohe helistada hädaabinumbril 112.

Ka varem on lõke enne jaanipäeva põlema pandud

18. juunil 2020 avaldas Kuuuurija loo Räpina kodanike pahameelest selle üle, et vald otsustas panna tule otsa lõkkematerjalile, mida oldi kevadest saati jaanipäevaks kogutud. «Ma saan aru, et sel aastal pole lubatud jaanipäeva pidada, aga olen väga kurb, et vald tegi otsuse panna see põlema eile hommikul nii, et mitte ükski kohalik elanik sellest lõkkest osa ei saanud,» rääkis murelik Räpina kodanik toona Katrin Lustile. Inimesi häiris kõige enam just see, et neid polnud lõkke süütamisest teavitatud.

Räpina inimesed on valla otsusest šokis 

Räpina abivallavanem Riho Luht tõdes toona, et oleks tõesti saanud paremini jaanilõkke põletamist organiseerida. Ta selgitas, et tuli pandi lõkkele otsa 17. juuni hommikul seetõttu, et enne seda oli tulnud suur sahmakas vihma ja otsus tehtigi tuleohutust arvesse võttes.

Räpina jaanipidu algab 23. juunil kell 20 TÜ väljakul
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles