ELU25 Juku-Kalle Raid: EKRE sai endale õudse sohipoja (24)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, Väliskomisjoni liige
Copy
Juku-Kalle Raid
Juku-Kalle Raid Foto: arhiiv

Nädalavahetusel tuli välja, et EKRE saab endale perekasvu. Nimelt luuakse Eestis uut konservatiivset venemeelset erakonda ERE (Eesti Rahva Erakond), mis paistab silma sellega, et peab Kremlit vahvaks asutuseks, aga omab kõvasti ühisosa EKREga. Juku-Kalle Raid uurib, mis imelapsega on tegu.

Jaan Tõnisson, meie 20. sajandi üks esirahvuslasi, kange, sirgeselgne ja väga karske aatemees, hakkaks hauas pöörlema nagu vurrkann, kui talle saaks kuidagi teise ilma uudiseid saata – ikka sellest, et loomisel on uus venemeelne erakond, kes peab end «konservatiivseks» ja mis veel hullem – oma eelkäijaks on nad kuulutanud Jaan Tõnissoni juhitud Eesti Rahvameelse Eduerakonna.

Uus erakond on ikka tõeline elajate pesa, erakonda kuulub nii liikumise Koos endiseid liikmeid kui ka Kremli-meelsete seisukohtadega inimesi. Samas on uuel bandel hämmastavalt mitmeid ühisjooni EKREga.

Ajalooline ERE

Aga vaatame korraks ajas tagasi. Ajalooline ERE asutati 1905. aastal pärast 1905. aasta revolutsioonisündmusi Eesti esimese poliitilise erakonnana.

Erakond toetas algselt Venemaa Konstitutsiooniliste Demokraatide Partei ideid parlamentaarsest-konstitutsioonilisest monarhiast Venemaal, täiendades seda nõudmistega Eestile piiratud autonoomiaõiguste andmise kohta analoogselt Soome Suurvürstiriigi ja Poolaga ning eestlastele baltisakslaste ja venelastega võrdsete õiguste saavutamise kohta rahumeelsel ja demokraatlikul teel.

Täiesti üllatuslikult tuleb välja, et tegemist on EKRE teise osa, järje või lihtsalt venemeelse sohipojaga.

Tolle aja kohta oli ERE niisiis üsna vaba ja rahvuslikkusele kalduv moodustis – tuletame meelde, et iseseisvusest ei osanud siis veel keegi mõelda, isegi piiratud autonoomia oli vingelt julge mõte.

1917. aastal organiseeris Jaan Tõnisson ERE ümber Eesti Demokraatlikuks Erakonnaks.

ERE ja EKRE ühisprogramm

Uurime nüüd seda uut värdi, mis end üsna alatult Jaan Tõnissoni partei «järglasena» välja pakub. Täiesti üllatuslikult tuleb välja, et tegemist on EKRE teise osa, järje või lihtsalt sohipojaga, kuna mitmed asjad kahes erakonnas kattuvad üksüheselt.

Niisiis: ERE tüübid loetlevad üles järgmised punktid, mis on nagu EKRE suust kukkunud.

Palun väga:

1) ERE kuulutab, et esindab konservatiivset maailmavaadet.

2) ERE programmis seisab, et nad on abieluvõrdsuse vastu.

3) ERE kuulutab, et ei taha kuuldagi e-hääletamisest ja et see pull tuleks ära lõpetada.

4) ERE toetab presidendi otsevalimisi.

Nõutakse neutraalsust Ukraina sõjas

Lisaks võib programmist lugeda, et uus moodustis toetab «põlisrahvastele autonoomia tagamist» ja nende meelest peaks Eesti olema Venemaa agressioonis Ukraina vastu neutraalne.

Mida need tuutuluutud «põlisrahvaste» all mõtlevad, jääb segaseks, ilmselt võiksid autonoomia saada võrokesed, setod, idavirulased, mulgid, saarlased, hiidlased, läänlased jne. Autonoomiast jääks tõenäoliselt ilma ainult Tallinn. Sihuke vahva programm, kahjuks ma ei tea, kas ka EKRE-l mõni säärane vahva välgatus leidub.

Ukraina sõjas neutraalseks jäämine ei ole küll päris EKRE rida, aga peaaegu. Just igasugused Helmed on need, kes kurdavad sõjapõgenike üle ning on korduvalt halisenud, et Ukrainat ei maksaks nii tugevalt aidata, kuna Eestis endaski on umbes miljon vaest ning kõik lapsed nälgivad.

Täitsa sarnane leksika.

Venemaa on tegelikult hea ning nunnu

Üks erakonna eestvedajaid, keegi ettevõtja Harry Raudvere pajatas partei esimesel kokkutulekul, kuidas Venemaa on alati aidanud Eesti majandust, sest nad on head.

Venemaa olla sünkroniseerinud elektrit ning andnud heldelt odavat kütust ja gaasi. Teisisõnu, Venemaa ei ole Eestile pärast Nõukogude Liidu lagunemist midagi halba teinud, vastupidi, toimetanud õilsalt hea vanema vennana ja suhteid tuleks Venemaaga hoopis parandama ning putitama hakkama.

Venemaa ei ole Eestile midagi halba teinud, vastupidi, toimetanud hea vanema vennana ja suhteid tuleks Venemaaga hoopis putitama hakkama.

Kust nii lollid tüübid tulevad, ei oska ma kahjuks isegi oletada mitte.

Erakonna esikäpikute hulka kuulub ka liikumise Koos endiseid liikmeid. EKREga ühendab uut imelist parteid ka endine Võru linnavolikogu liige Kertu Luisk, kes visati eelmise aasta aprillis EKREst Kremli-meelsete sotsiaalmeediapostituste tõttu välja.

Ilmselt leiavad EKRE pojaparteis varjupaiga ka teised tüübid, kes vendade Helmedega raksu on läinud.

Kahe partei programmis on sarnasusi piisavalt palju, et ennast koduselt tunda. EKRE poeg lubas end registrisse kanda selle aasta jooksul, kui 500 liiget täis saab.

Mul on tunne, et kapo sai just tööd juurde.

Ülejäänud eesti rahvale samuti palju õnne, kuna kaks EKREt on igal juhul õudsem variant kui üks EKRE.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles