NOORED VALLUTASID RANNA Vaata, kui palju kogunes Elva Verevi järve äärde inimesi

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Verevi rand Elvas.
Verevi rand Elvas. Foto: Triin Roos, Elu24

Elvas asuvast Verevi rannast kostus reede pärastlõunal rõõmsaid kilkeid. Randa oli kogunenud palju noori. Osavad neiud tegid võidu vettehüppeid hüppetorni kõige kõrgemalt alalt. Õhkkond oli rahulik, kuid rannavalve sai siiski korra oma paadiga teise järve otsa sõita. «Kolm tüdrukut läksid SUP-lauaga liiga kaugele,» ütles vetelpäästja Liis.  

Päikeselises Verevi rannas lustisid reede pärastlõunal nii lapsed, noorukid kui täiskasvanud. Peamiselt oli rand siiski teismeliste päralt, kes veetsid oma seltskondadega aega vastuuendatud rannaplatvormil.

16. juuni pärastlõuna Verevi rannas.
16. juuni pärastlõuna Verevi rannas. Foto: Triin Roos, Elu24

Avatud oli rannakohvik, kust sai osta karastavaid jooke, jäätist ning toekamat kehakinnitust. «Kõige rohkem ostetakse jooke, jäätist ja praadi. Alkohoolsed joogid lähevad Elvas vähem kaubaks,» ütlesid kohviku sõbralikud teenindajad.     

Menüü Verevi rannakohvikus.
Menüü Verevi rannakohvikus. Foto: Triin Roos, Elu24
Jäätise hinnad Verevi rannakohvikus.
Jäätise hinnad Verevi rannakohvikus. Foto: Triin Roos, Elu24
Jookide hinnad Verevi rannakohvikus.
Jookide hinnad Verevi rannakohvikus. Foto: Triin Roos, Elu24

Lemmikloomaga võib olla muru peal

«Praegu on rahulik, aga natuke vara on veel öelda tegelikult. Juuli on kõige tegevusterohkem,» ütlevad vetelpäästjana rannas korda valvavad Liis ja Kristjan. Mõistagi peab nende pilk pidevalt püsima vees toimuval. Aeg-ajalt tuleb ettevaatlikkusele kutsuda neid, kes üle järve ujuvad või vestelda inimestega, kes klaastaarat randa toovad. «Vestlemist on ka nendega, kes koertega tulevad randa,» ütleb Liis. 

Elva rannavalvurid Kristjan ja Liis.
Elva rannavalvurid Kristjan ja Liis. Foto: Triin Roos, Elu24

Kas koeraga võib randa tulla? «Ranna piirkonnas see lubatud pole, aga oleme teinud väikse erandi, et kui lemmikuga tullakse, siis muruplatsi peal võib olla koeraga. Seal väga palju rahvast ei käi,» räägib Liis.   

Muruplats Verevi rannas.
Muruplats Verevi rannas. Foto: Triin Roos, Elu24

Verevi rand on lastesõbralik

«See on rahulik rand. Siin käib hästi palju lapsi, õhkkond on hea. Verevi on hea koht, kuhu lastega tulla,» ütleb vetelpäästja. Paistab, et laste jaoks on vesi soe, kuigi nii mõnedki täiskasvanud peavad järvevett veel liiga külmaks. 

Veetemperatuur Verevi järves 16.06.2023.
Veetemperatuur Verevi järves 16.06.2023. Foto: Triin Roos, Elu24

Henri on tulnud Verevi randa Tartust koos mitme põlvkonna esindajaga. «Vanaisa istub seal eemal ja lapselaps on siin, ostsime just jäätist,» ütleb Henri, kes satub suve jooksul umbes neli korda Elva randa. «Saadjärves ja Külitse järves käime ka mõnikord ning Peipsi ääres. Emajõgi enam ei tõmba. Elvas on ilus,» tõdeb ta. 

Verevi rand Elvas.
Verevi rand Elvas. Foto: Triin Roos, Elu24

Oma perega randa tulnud Lilian elab Tallinna külje all, kuid on pärit Elvast. «Siin on minu lapsepõlvekodu. Minu kõik suvised mälestused on sellest kohast. Minu meelest on väga mõnus siin. Kindlasti üks paik, kuhu suvel alati tulen,» räägib Lilian. «Mu ema elab siiamaani Elvas, seega me käime siin aeg-ajalt. Kalmistu lähedal metsa juures on ka Vaikne järv. Kui tahad rahu ja vaikust, siis saab pigem sinna minna,» avaldab Lilian. Tema kaaslane lisab, et täna on Verevi rannas natuke ekstreemne, kuna siin on palju noori.

Verevi rand Elvas.
Verevi rand Elvas. Foto: Triin Roos, Elu24

Koos sõbrannadega randa tulnud Stella ütleb, et talle meeldib Verevi rannas kõige rohkem hüppetorn. «Olen nädal aega järjest Elvas olnud ja iga päev käin rannas. Me hüppame neljakesi kõige kõrgemalt alla,» ütleb Stella. Mis noortel suvel plaanis on? «Suvel on laagrid plaanis,» ütlevad Stella ja tema sõbrannad justkui ühest suust. «Valgemetsa laager näiteks.» 

Hüppetorn Elvas Verevi rannas.
Hüppetorn Elvas Verevi rannas. Foto: Triin Roos, Elu24

Kuna kõige olulisem on ohtlike olukordade ennetamine, panevad vetelpäästjad oma mootorpaadile hääled sisse ning sõidavad järve teise otsa, kus kolm tüdrukut on SUP-lauaga liiga kaugele sõitnud. «Kõik kolm tüdrukut olid ühel laual ja ilma päästevestideta. Tavaliselt on SUP-laual üks inimene. Teoorias on kaks lubatud. Ütlesime neile, et nad lähemal sõidaksid, siis näeme neid rohkem,» avaldasid vetelpäästjad Liis ja Kristjan.

Vaata videot:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles