ELU25 Juku-Kalle Raid: VAATA VIDEOT! Skisofreeniline Helmede klann ja aknast lendav spiiker (17)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, Riigikogu väliskomisjon
Copy

Perekond Helmede komme Riigikogus arutult laamendada tõukab neist ülejäänud opositsiooni pikapeale eemale. Et tegu on tsirkusega, näitab kasvõi tõik, et peale metsikut lõugamist hääletati ikka eelnõu poolt, mille vastu algul karjuti, ütleb Juku-Kalle Raid.

Kunagi kui küsiti Peeter Tulvistelt – kes oli üks kandidaat presidendi kohale –, et millal võiks Eestis aset leida esimene parlamendikaklus, oli Tulviste pikalt vait, ent arvas siis, et seda ei juhtu: "Arvestades meie kultuurile omaseid käitumisnorme, siis ma hästi ei usu, et meil võiks parlamendis löömaks minna."

Skisode bande

Kolmapäevasel ööistungil siiski vähemalt ähvardati. Röökisid kolm Helmet korraga: Moonika, Mart ja Martin, viimane ähvardas ka asespiiker Toomas Kivimägi aknast välja visata. Et asi läks täiesti idiootseks, näitab seegi, kuidas kõik räuskavad Helmed hääletasid sama eelnõu poolt, mille läbirääkimistel spiikrit ähvardati – nimelt oli tegu eelnõuga 24 OE (Õiguskomisjoni esitatud Riigikogu otsuse "Euroopa Liidu töörühma liikmete nimetamine").

See võeti vastu ühel häälel, sealjuures pressisid rohelist ka veidi enne saalis karjunud ja vägivallaga ähvardanud Helmed. Nii et kena skisode kamp.

Mujal oleks Helmele tuudu-tuudu järgi tulnud

Muuseas, juba ongi netiavarustel täiesti õigesti arutatud, et kui näiteks keegi oleks kellegi lubanud koolis, poes või pangas aknast alla visata, oleks raudselt politsei kohal, kooli puhul astuks mängu psühholoogide kamp, lapsevanemad, mujal kõik korrakaitseorganid. Proovi sa restoranis kelneri peale kaagutada, et ta aknast välja viskad. Kohe on poolits kohal.

Et asi läks täiesti idiootseks, näitab seegi, kuidas kõik räuskavad Helmed hääletasid sama eelnõu poolt, mille läbirääkimistel spiikrit ähvardati.

Aga Riigikogus võib Martin lällata, mis sülg suhu toob.

Proovisin uurida, kas "esimese wabariigi" aegses Riigikogus on löömaks leidnud, aga vastavat kirjakohta siiski kusagilt ei leidnud. Üksteist narriti küll, nii et maa must, aga tundub, et isegi korralikku röökimist, millega paistab praegu eriti silma Helmede ühisnime kandev bande, ei toimunud. 

Siiski olla Artur Tupits 1929. aastal Riigikogu vestibüülis andnud kõrvakiilu toonasele töö- ja hoolekande- ning haridusministrile Leopold Johansonile. See oli üheks suuremaks skandaaliks Riigikogu ajaloos ning kõnekeelde tuli väljend "tupitsat tegema", mis hiljem mugandus väljendiks "tuupi tegema".

Maailmas pole parlamendirüseluse või isegi üsna verises kakluse toimumises küll midagi erandlikku, ent siiski peab mainima, et sagedasti sellised asjad aset ei leia. Vene riigiduumas on üksteisele vastu vahtimist äsatud, alati energiline ja kisendav saadik Žirinovski (Martin Helme muuseas teda väheke meenutabki) sõimanud ennastunustavalt ükskõik keda, üliropule leksikale eesõigust andes, kakeldud on Ukraina ülemraadas (meenub episood, kus saadikud seal teineteist veepudelitega pildusid, aga ka rusikaid välgutasid), massikaklus leidis Türgi parlamendis aset 2016. aastal.

Justkui kuningaperekond

Üldiselt aga – eriti normaalsetes Euroopa demokraatiates, sellist jama ei kultiveerita. Isegi "süütu ähvardamine" – aga Helme kukkus ju pärast valetama, et ähvardas aknast välja visata hoopis Riigikogu kodu- ja töökorra seaduse – ei ole just kõige normaalsem. 

Mulle tundub, et tegemist on tõeliste skisode või ärahellitatud tattidega, kes EKRE-s kujutavad endast kuningaperekonda.

Olgem täpsed. Helme ähvardas ikkagi aknast välja visata Kivimägi, mitte raamatut, pärast võib heietada palju tahad, aga pealtkuulajaid leidus kümnete kaupa ning Zuzu Izmailova tehtud video tõestab seda samuti.

Samal ajal, muuseas, kui Martin istungi juhataja peale räuskas, toetas teda intensiivne toetuskoor, kus esinev Moonika karjus "Andku jumal teile andeks" ning Mart Helme röökis Riigikaitse komisjoni esimehe Kalev Stoicescu peale: "Sina, amatöör, ole üldse vait, sa oled siin esimest korda!"

See kõik, nagu mainisin, ei takistanud käimasoleva eelnõu poolt hääletada.

Mulle tundub, et tegemist on tõeliste skisode või ärahellitatud tattidega, kes oma parteis kujutavad endast muidugi kuningaperekonda ning ei pruugi aru saada, et mujal nii ei käi. No mida sa karjud, kui eelnõu poolt oled?

Kokkuvõttes jätab see mulje, et Martin karjus iseenda peale. Täielik iseteenindamine.

Samuti usun, et väga pikalt ei taha ülejäänud opositsioon ennast EKRE tüüpidega koos näidata. Psühhopaadiga avalikus kohas viibimine mõjub halvasti ka endale.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles