PUTUKAD TORDI SEES? Toiduainete koostist hoolikalt jälgiv naine: jälk, et osa toodete sisse on pandud täisid

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Maasika-kohupiimakook
Maasika-kohupiimakook Foto: Erakogu

Mitmetes toiduainetes sisaldub lisaaine karmiin (E120), mida toodetakse emase kilptäi kuivatatud kehast. «See täiteema on nii jälk,» ütleb tallinlanna Monika, kes hoiab toiduainete koostisel hoolikalt silma peal. Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp tõdeb, et toidutööstuses on eesmärk lisaaineid vähendada. «Eesti tootjad on olnud tublid värvainete kasutamisest loobujad, kuid on kohti, kus nende kasutamine on endiselt vajalik,» ütleb ta.

Karmiin on erkpunane kilptäidest valmistatud värvaine, mida kasutatakse toitudes lisaainena. Samuti leiab karmiin kasutust kosmeetikatööstuses. Seda ainet kasutatakse, kuna see annab toidule ilusa punase värvuse. Samas on teada, et karmiin võib põhjustada allergilisi reaktsioone. 

«Lihtsam on vist varsti leida toite, mis ei sisalda putukaid,» ütleb toiduainete koostist hoolikalt jälgiv Monika ning jagab oma sotsiaalmeediakontol fotosid mitmest tootest, kus on sees lisaaine karmiin, mida tähistatakse sümboliga E120. Näiteks sisaldavad karmiini sefiirikorvikesed, maasika-kohupiimakook, singivõie, pasteet, mannapuder ja mitmed teised tooted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles