250 KM ISLANDIL Tänavatantsija Joel Juht eesootavast katsumusest: maailmas on vaid käputäis inimesi, kes seda piirkonda varem oma silmaga näinud

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy
Joel Juht valmistub 250 km pikkuseks ekstreemjooksuks Islandil.
Joel Juht valmistub 250 km pikkuseks ekstreemjooksuks Islandil. Foto: Artur Pavlovs / Shutterstock / Elu24 kollaaž

Kui kõrbekuumuses ja arktilises kliimas on juba sadu kilomeetreid selja taga, siis tuleb otsida uusi väljakutseid. Selline suhtumine on iseloomulik Eesti ultrajooksjale ja seiklushimulisele tänavatantsupioneerile Joel Juhile, kes seisab augustis ainsa eestlasena uue äärmiselt keerulise katsumuse lävel: läbida tuleb 250 kilomeetrit Islandi vulkaanide keskel.

28. augustil alustab kaheksa aastat ultraspordiga tegelenud Joel Juht kuue päeva pikkust jooksu Fire and Ice Ultra, kus tuleb omal jalal sõna otseses mõttes läbi tule ja jää minna.

Kuigi tänavatantsu valdkonnas endale nime teinud Juht vihkas veel mitu aastat tagasi jooksmist, on see tänaseks tema elu loomulik osa. «Ma ei ole kiire ega hea jooksja, aga suudan välja kannatada ka kõige raskemaid olusid. Islandil saab kindlasti takistuseks olema keeruline ilmastik, kuna ühe tunni jooksul võivad läbi käia kõik meie neli aastaaega,» rääkis ta.

Laavaväljad, kärestikud, liustikud, vulkaanituhk ja kivimid rohtunud teeradadel on kõigest üks osa eesootavast ultramaratonist. Kuna see toimub piirkonnas, mis kuulub UNESCO loodus- ja kultuuripärandi hulka ning pole inimeste asustatud, tuleb sinna pääsemiseks taotleda koguni eriluba. Maailmas leidub vaid käputäis isikuid, kes on seda piirkonda varem oma silmaga näinud.

Island.
Island. Foto: Shutterstock

«See kogemus loob tunde, nagu oleksid viimane inimene maa peal,» kirjeldavad sündmuse kodulehel enneolematut katsumust varasemad osalejad. Nad nimetavad seda kurnavaks, kuid ühtlasi maaliliseks ja unustamatuks teekonnaks.

Vatti saab nii keha kui vaim

Stardikohas on kõrgus merepinnast rohkem kui 1000 meetrit ning kuue päeva jooksul saab vatti nii keha kui vaim. Kui esimene päev algab Kesk-Islandilt, siis iga tunni ja minutiga liigutakse lähemale põhjapolaarjoonele.

Katsumusele on õla alla pannud ekstreemsportlasi toetav projekt Fenix Adventure, mis on loodud, et toetada julgeid ja väljapaistvaid inimesi ning nende tegemisi. Varem on Fenix Adventure toetanud ka teisi Eesti peatamatuid ultrasportlasi, näiteks Rait Ratasepa osalemist triatlonidel ja maratonidel ning Kaspar Eevaldi vabasukeldumist ja maailma kõrgeimate mägede vallutusi.

Joel Juht ning vabasukelduja ja mägironija Kaspar Eevald.
Joel Juht ning vabasukelduja ja mägironija Kaspar Eevald. Foto: Pressifoto

«Tahame innustada inimesi ennast loodusega rohkem siduma ning usume, et Joel on ka uutele seiklushimulistele inimestele suurepäraseks eeskujuks. Ultrasportlaste ekstreemne jõudude katsetamine ja piiride kompamine viib meid tagasi oma esivanemate juurde, kus oldi silmitsi loodusega ning trotsiti raskusi,» märkis Fenix Casino turundusjuht Marje Braunbrück.

Juhi sõnul on ettevalmistused uueks katsumuseks käinud juba ligi pool aastat ning treeningute eesmärgiks on võistluse edukas läbimine. «Tegelen nii pikemate jooksude, matkamise, jõusaalitreeningute kui ka treeningutega liivamägedes. Tegelikult praegu alles töö algab ja koormused lähevad aina suuremaks,» lisas ta.

Juhti treenib pikaaegse kogemusega treener Eiko Toom, kelle sõnul on eesmärk suurendada aeroobset võimekust. «Nädalas korra on meil üldkehaline ettevalmistus jõusaalis, liivamägedel aga imiteerime maastikku, mida on vaja võistluse läbimiseks,» rääkis Toom.

Mullu läbis Joel Juht Põhja-Soomes Montane Lapland Arctic Ultra radadel 500 kilomeetrit ning tema üks esimesi pööraseid ettevõtmisi leidis aset juba 2017. aastal Sahara kõrbes, kus ta jooksis Marathon Des Sables'il 247 kilomeetrit.

FOTOD 〉 Tantsukooli looja Joel Juht lõpetas ainsa eestlasena Arktikas toimunud ultramaratoni: see oli ränkraske

Joeli teekonda Fire and Ice Ultra maratonil saab jälgida siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles