Mihhail Kõlvart kommenteerib poleemikat tekitanud kõnet: see on absoluutne vale (5)

Ketlin Kruse
, reporter
Copy
Otse Postimehest: Mihhail Kõlvart ja Eduard Odinets.
Otse Postimehest: Mihhail Kõlvart ja Eduard Odinets. Foto: Eero Vabamägi

«Kahjuks tekkis üritusel probleem helitehnikaga, mis sai ilmsiks siis, kui ma kõnelema hakkasin,» selgitab Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart, lükates ümber sotsiaalmeedias levivad spekulatsioonid, et ta oli võimlemispeol kõnet pidades alkoholi pruukinud. «See on absoluutne vale.»

Nädalavahetusel läks Facebookis ringlema video sellest, kuidas Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart pidas XXIII Tallinna võimlemispeol «Õhus on liikumist» kõne. Probleemid helitehnikaga tekitasid keerulise olukorra, kus Kõlvarti kõne kostis kõlaritest viitega. 

Ühismeedias läks lahti aga arutelu, kas linnapea oli kõnet pidades purjus. «Kuulake seda kõnet ja saate ka kõhutäie naerda. Mees on täis nagu tinavile. Mõnus meelelahutus ka teile, sõbrad, tänasesse päeva,» kirjutab näiteks üks.  

Sotsiaalmeediasse postitatud video all kommenteeris Eesti Spordiselts Kalevi esindaja Lembe Laas, et võimlemispeo avamisel oli linnapea kõne heli ebakvaliteetne ja moonutatud helitehnika vea tõttu. «Püüame anda endast parima, et edaspidi selline olukord ei korduks,» nentis ta. 

Kõlvart: see on absoluutne vale

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart möönis esmaspäeval toimetusele, et see on kahetsusväärne juhtum. «Eesti Spordiselts Kalev korraldas 4. juunil Pirita spordikeskuses Tallinna võimlemispeo. Mind kutsuti võimlemispidu avama Tallinna linnapeana. Kahjuks tekkis üritusel probleem helitehnikaga, mis sai ilmsiks siis, kui ma kõnelema hakkasin,» selgitas ta. «Sotsiaalmeedias jagatud video ja selle põhjal tehtud uudis sisaldavad kahjuks pahatahtlikke valeväiteid, nagu oleks võimlemispeol rääkinud inimestel tervisega probleeme või tarvitatud alkoholi. See on absoluutne vale. Kogenud sportlase ja treenerina ei kiida ma sellist käitumist ka mingil juhul heaks,» sõnas Kõlvart.

«Sellise video jagamine teeb kahju kindlasti minu mainele nii poliitiku kui ka linnajuhina. Kahju, mida on veel raskem korvata, tekkis võimlemispeo osalejatele ja pealtvaatajatele ning suuremas pildis ka Eesti laste spordikultuurile. Loodan, et kõik asjaosalised õppisid sellest olukorrast ja tulevikus ei juhtu enam midagi sellist.»

Vaata «Reporteris» olnud kõnealust klippi!

«Selline olukord võib segadusse ajada ka kõige vilunumad kõnelejad»

Peep Kala Event Center OÜst kinnitas, et ettevõte oli sündmuse tehniline koostööpartner. Nende hallata oli sündmuse helitehniline teenindamine.

«Küsimusele, kas tegemist oli otseselt tehnilise veaga, on keeruline üheselt vastata. Tegemist oli selles olukorras erinevate asjade kokkulangevusega, sealhulgas ebapiisava kommunikatsiooniga meie ehk Event Center OÜ tehnikute ja korraldajate vahel,» nentis Kala.

«Lühidalt oli sündmuse helisüsteem seadistatud eesmärgiga, et muusika oleks võimlejate jaoks ühtlane kogu esinemise alal (platsi keskel, äärtes, nurkades, et võimlejatel oleks võimalik sünkroonis muusika järgi liikuda) ning tribüünide helikvaliteet oleks minimaalse «kajaefektiga». Kõned, mis olid algse plaani kohaselt planeeritud platsi äärde kõlarite lähedusse, leidsid aset aga platsi keskel. Platsi ääres, algses asukohas olid ka mikrofonid testitud ja läbi proovitud. Mure heliga tekkis kõne pidamisest platsi keskel, kuhu heli jõudis pea 300 ms viitega, mis võib raskendada kõne pidamist oluliselt. Kuna kõneleja enda tekst jõuab oluliselt hiljem tagasi kõneleja kõrva, siis võib selline olukord segadusse ajada ka kõige vilunumad kõnelejad. Viidet platsi keskel ei saanud sellel hetkel aga enam vältida, kuna helisüsteem oli eelmainitud eesmärgiga häälestatud võimlejate vajadustest lähtuvalt,» selgitas ta.

Kala sõnul on nad ka ise asjaosalistega suhelnud. «Vabandame omalt poolt ning teeme kõik selleks, et tulevikus selliseid olukordi ei korduks, ning tegeleme tiimi- ja korraldajapoolse kommunikatsiooni parandamisega tulevikus,» lubab ta.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles