Lätti minnes võid samaaegselt sattuda ka Tallinna loomelinnakusse

Riia linnast leiab killukese Tallinnat, sest lõunanaabrite pealinnast leiab kohtumispaiga nimega Tallinna loomelinnak. Foto: Konstantin Sednev
Ketlin Kruse
, reporter
Copy

Kes võiks arvata, et meie naabrite juurde Lätti minnes võid samaaegselt sattuda ka Tallinna loomelinnakusse? Nii on.

Nimelt kulgeb Riia kesklinna servas boheemlaslik Rahu tänav ehk Miera iela, mis võib päevasel ajal, nii nagu nimigi ütleb, tunduda väikse ja suisa unise kõrvaltänavana, kust leiab käsitööpoode ja õdusaid kohvikud. Õhtuhämaruse saabudes ärkab uulits aga korraga ellu. Just sellel tänaval asub ka Tallinna kvartal. Jah, sa lugesid õigesti - Väike Tallinn keset Riiat. Kui hooajaväliselt meenutab kvartal pigem mahajäetud piirkonda, kus puhul kõle tuul, siis suvel muutuvad väikesed kivihooned trendikateks baarideks ja klubideks ning kvartal lööb tõeliselt kihama.

Turistide ja kohalike hipsterite meelispaigaks kujunenud Tallinna kvartal, asub Riia vanalinnast umbes 30 minutilise jalutuskäigu kaugusel. Kohe esimesest pilgust ja hingetõmbest meenutab see Tallinnas Balti jaama lähistel asuvat Telliskivi loomelinnakut. Nii nagu Tallinna loomelinnak, on ka Riias asuv Tallinna kvartal üks popikamaid piirkondi, kus kauneid Instagrami pilte klõpsata – iga nurk ja seinamaaling on Instagrami vääriline!

Riias asuvas Tallinna loomelinnakut kaunistavad kõiksugu seinamaalingud.
Riias asuvas Tallinna loomelinnakut kaunistavad kõiksugu seinamaalingud. Foto: Konstantin Sednev

Kohe kangi alt sisse astudes torkavad silma värvilised graffitid ja ahhetama panevad seinamaalingud. Omapära lisavad käepärastest vahenditest - taldrikutest ja pudelitest - tehtud seinakaunistused ja euroalustest meisterdatud “välimööbel”. Kaugelt paistev väike kivimüüridega ümbritsetud kvartal peidab endas aga tõelist aaret - kümneid toidukohti, väiterrasse ja baare, kust kuumal suvepäeval pisut jahutavat keelekastet saada. Olgu selleks siis mõni külm kokteil või Läti käsitööõlu.

Suvisel ajal on lisaks erinevatele toiduputkadele ja restoranidele võimalik maitsvat tänavatoitu saada ka erinevatest food truck’idest. Baaride ja toidukohtade vahelisel platsil saab aga mõnusalt aja maha võtta, seltskonnaga muusikat nautida ja lokaalist ostetud toitudel ja jookidel lasta hea maitsta.

Sissekäik Riias asuvasse Tallinna loomelinnakusse.
Sissekäik Riias asuvasse Tallinna loomelinnakusse. Foto: Konstantin Sednev

Otseloomulikult kandub mõnus melu edasi ka õhtusse. Suvisel ajal korraldatakse seal mitmeid kontserte ja üritusi, kus saavad kokku nii kunsti- ja disaini huvilisi kui muusikasõbrad.

Kui näiteks päevasel ajal tundub kvartalis asuv Tallinna õu- nimeline baar pealtnäha vaikne ja hubane sohvabaar, siis õhtutundidel muutub see meeleolukaks tantsusaaliks. Mida kell hilisemaks, seda valjemaks muutub ka sumin kvartalis. Väliterrassidele tullakse õhtupimeduses kokku üle kogu linna - mõnusas seltskonnas nauditakse häid jooke ja lastakse tantsukingadel särada.

Spikeri loomekvartal

Sarnaselt Tallinna kvartalile on eluvaim sisse puhutud ka Riia keskturu lähedal, otse Daugava jõe kaldal asuvale vanale tööstusrajoonile. Kaubaladude piirkonnast on tänaseks saanud hipsterite hingi paitav loomekvartal Spikeru kvartals, mis asub muuhulgas UNESCO maailma kultuuripärandi nimistusse kantud ajaloolises keskuses. Kui väikesed telliskivihooned ehitati ligi 150 aastat tagasi kaubaladudeks, siis täna ärkavad need suve saabudes tõeliselt ellu. Vanadest kivihoonetest on saanud trendikad kontsertsaalid, kunstiateljeede, hubased kohvikud ja moodsad baarid.

Populaarse keskturu lähistel, kauni jõe kaldav asuv plats on populaarne kogunemispaik nii noorematel kui vanematel. Kui pinkidega täidetud plats on mõnus koht jalapuhkamiseks pärast pikka jalutuskäiku või shopingut keskturul, siis suvel toimuvad loomekvartali platsil tihti erinevad festivalid ja kirbuturud, mis meelitavad kohale rohkelt rahvast ja pakuvad põnevat avastamist teise ringi kraami jahtijate.

Sel suvel avatakse populaarne Spikeri loomekvartali kirbuturg 27. mail, kuhu vintage ja taaskasutuse fännidel on aaretejahile võimalik minna kuni 9. septembrini. Tasuta sissepääsuga kirbuturge on korraldatud loomekvartalis muuhulgas juba 2014. aastast. Hea õnne korral on sealt võimalik skoorida nii antiikesemeid, disainerrõivaid ja raamatuid kui vinüülplaate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles